Fata in fata cu un weekend lung de Rusalii, la inceput de vara, ne-am gandit la un nou roadtrip prin Romania, intr-o zona in care eu nu mai fusesem din adolescenta, impulsionati si de plimbarile din iarna din Moldova, prin Iasi si Targu Neamt, si anume sa exploram frumoasa Bucovina.
Cum am ajuns din Bucuresti in Bucovina, si care ne-a fost traseul pentru 4 zile?
Cu masina drumul pana in Bucovina dureaza prea mult pentru a putea fi fezabil un roadtrip de weekend, asa ca am ales varianta aeriana de transport. Bucuresti-ul este legat prin zboruri directe, Tarom, cu Iasi si Suceava. Evident, Suceava era mult mai potrivita ca si punct de aterizare, dar orarul de zbor (si pretul) au inclinat balanta catre Iasi, unde am si poposit, pret de o plimbare prin centru si o cina timpurie, la intoarcere, inainte de imbarcarea inapoi spre casa.
Am aterizat seara in Iasi, si doua ore si jumatate mai incolo eram la cazarea noastra, La Roata, in Gura Humorului. Prima zi am pornit spre Voronet intai, si am continuat cu o vizita la Muzeul Oului Vama si cu plimbare pe TransRarau, apoi prin Sadova, pentru a ne intoarce pe seara la Voronet, pentru cina la restaurantul Bukowien.
A doua zi ne-am trezit cu forte proaspete, si dupa un mic dejun delicios am pornit, rapid, spre Mocanita, unde aveam rezervare la calatoria de la ora 10. Traseul ferat dureaza undeva la 3 ore, si imediat dupa am pornit din nou la explorari. Am vizitat Muzeul oulor Lucia Condrea, Manastirile Sucevita, Moldovita, Putna, Arbore (si pasul Palma intre ele), chilia lui Daniil Sihastru si am terminat ziua cu o plimbare (si o ciorba radauteana) in Radauti si inca una, la apus, prin Parcul Arinis, pe malul Moldovei, in Gura Humorului.
A treia zi ne-a intampinat cu ploaie torentiala, si asa am vazut, cam pe fuga, Manastirea Humor, inainte de a ne indrepta spre Suceava, unde prima oprire, conditionata de vreme, a fost Muzeul Bucovinei. Dupa ce soarele a aparut din nou am continuat catre Cetatea de Scaun si Muzeul satului bucovinean.
Ultima zi am pornit de dimineata la drum: intai cu o vizita la Manastirea Suceava, apoi la Dragomirna, si un popas la primul metru de autostrada din Moldova. Ultimul stop inainte de a ne intoarce in Iasi, unde ne astepta avionul sa ne duca acasa a fost la Manastirea Probota.
Unde ne-am cazat cu copiii in roadtrip-ul nostru prin Bucovina?
Am ales pentru primele 3 nopti o locatie minunata intre dealuri, in Gura Humorului: La Roata (rezerva aici), o colectie de casute traditionale (si cateva mai moderne), intr-o curte mare, cu spatiu de alergat pentru copii si loc de joaca. Pentru familia noastra de 2 adulti si 2 copii, casuta Vasile, cu 2 dormitoare, a fost perfecta, si atat de cocheta, cu prispa ei de lemn si sobele traditionale din interior.
Micul dejun se serveste la Constantin, o casa construita in stilul bordeielor de odinioara, pe jumatate sub pamant.
>> Rezerva si tu La Roata pentru plimbari prin Bucovina
Ultima noapte insa am petrecut-o in Suceava, la un hotel complet diferit ca stil: Mandachi Hotel & Spa (rezerva aici), al omului de afaceri de numele caruia se leaga originalul protest #șîeu România vrea autostrăzi, un hotel modern, cu linii clare de design, dotat cu piscina si jacuzzi-uri, motivele clare pentru care l-am ales.
>> Rezerva Mandachi Hotel & Spa
Am inceput explorarile cu o plimbare pe TransRarau
Dis de dimineata in prima zi, cu ochiul pe prognoza meteo a acestei perioade de iunie foarte instabile, am ales sa urcam intai pe masivul Rarau, pe TransRarau, un drum atat de frumos din Romania, pentru drumetii scurte si privelisti frumoase.
Am luat la rand Manastirile si Bisericile inscrise in UNESCO din Bucovina
Bucovina e tinutul manastirilor, asa ca in mod firesc le-am luat la rand. In prima zi am vizitat Voronet (la cativa kilometri de Gura Humorului), a doua zi Moldovita, Sucevita si Arbore, au urmat apoi Manastirea Humor si Suceava, pentru ca in ultima zi sa trecem pe langa Patrauti si sa oprim pe indelete la Probota. Citeste despre cele 8 manastiri din Moldova inscrise in UNESCO.
In roadtrip prin Bucovina uneori lasi masina si iei trenul: Calatorie cu Mocanita Hutulca
Mocanita, o veche cale ferata ingusta reconditionata si introdusa in circuitul turistic este una din cele mai populare activitati pentru calatorii prin Bucovina. De aceea trebuie sa iti faci rezervare din vreme (vezi programul si poti face rezervari pe site-ul oficial), sai sa te astepti la o calatorie care va dura in total 3 ore. Drumul mocanitei merge printre dealurile Bucovinei, in jur de 12 kilometri, de la Moldovita pana la Argel.
In gara la Argel vei stationa aproape o ora, si te asteapta multe surprize: muzica si feluri traditionale de mancare, cu mese cochete de lemn pe malul unui rau ce curge zglobiu.
Popasuri de roadtrip printre dealurile verzi din Bucovina
Plimbare prin Sadova
La finalul primei zile am mai facut un popas in satul Sadova, un sat emblematic pentru Bucovina, cu casute de lemn si dealuri verzi cat cuprinde.
Intai am admirat biserica de la intrarea in Sadova, si turlele ei colorate, iar apoi ne-am continuat traseul pe drumul serpuit pana la Iezerul Sadovei, un lac ascuns in padure. Via Transilvanica trece si ea prin Sadova!
Peste Pasul Palma, intre doua manastiri pictate, un drum de neratat intr-un roadtrip prin Bucovina
Nu doar Transraraul este un drum frumos, obiectiv turistic in sine, pe care merita si doar sa conduci, pur si simplu. Pasul Palma, peste dealuri inverzite si cu privelisti cat cuprinde se inscrie si el in categoria aceasta. In plus, in punctul cel mai inalt te asteapta un alt fel de aventura: tiroliana Palma, cea mai lunga din Romania.
Plimbari de seara pe malul raului Moldova
O alta tiroliana, de data aceasta peste raul Moldova (cel ce isi datoreaza numele catelusei Molda), te asteapta in Parcul Arinis, in Gura Humorului.
Tot aici am gasit si un pod balansant, ce ne-a amintit de traseele din Costa Rica, dar si doua trasee de drumetii, catre Piatra Pinului si Piatra Soimului. Iarna aici este organizata o partie de schi, peste drum de un complex de piscine.
Putin mai incolo, la iesirea din Gura Humorului, am luat o cina admirind un apus roz peste acelasi rau Moldova, la Hanu Cotu Buhii, cu hibri cu smantana, papanasi deliciosi, si tocinei, o specialitate dulce a locului.
Vizitind Putna si Chilia lui Daniil Sihastru
O mica abatare de la traseul nostru de la Sucevita inspre Radauti au insemnat alte locuri minunate de vazut. Manastirea Putna, cea care ii este loc de odihna vesnica lui Stefan cel Mare, ne-a impresionat cu curtea sa verde si muzeul dintr-o laterala.
Foarte aproape, un alt loc se cere vizitat aici: simpla chilie in stanca a lui Daniil Sihastru. Chilia este (acum) usor accesibila cu masina, si amenajata turistic.
Tot de aici incepe si Via Transilvanica, drumul ce va avea o distanta de peste 1000 de kilometri, de la Putna la Drobeta Turnu Severin. Noi am mai mers pe portiuni din el in zona Viscri-Bunesti, recent.
Prin Radauti, in cautare de ciorba radauteana – in Bucovina roadtrip-ul are si o parte culinara cu siguranta!
Stiati ca ciorba radauteana a fost inventatat chiar in… Radauti? Probabil banuiati, dar merita ocolul sa o gustati la ea acasa, in restaurantul in care a fost servita pentru prima data: Restaurant National.
In plus, centrul orasului este tare cochet, cu o sinagoga si o catedrala impunatoare de-a lungul bulevardului principal, langa Parcul Central.
Admirind arta incondeierii oualor in Bucovina
Mica artista a familiei a fost tare incantata de vizitele la muzeele de oua incondeiate intalnite in timpul plimbarilor noastre prin Bucovina.
Muzeul Oului Vama
Intai am poposit in satul Vama, unde cel mai mare muzeu de oua incondeiate te asteapta cu peste 11000 de exponate, nu doar traditionale bucovinene, ci din lumea intreaga. Ouale expuse sunt nu doar de gaina, ci de la cele mai mici, de vrabie, pana la oua de strut sau de emu.
Muzeul Oualor „Lucia Condrea”
In localitatea Moldovita, chiar langa gara de unde pleaca Mocanita in plimbare, am gasit un alt muzeu al oualor, de data aceasta aproape toate pictate de o artista locala, Lucia Condrea, in diferite tehnici de incondeiere.
In vizita la Stefan cel Mare, in Suceava, ultimul popas in roadtrip-ul nostru prin Bucovina
Multe cetati au fost construite pe vremea lui Stefan cel Mare, dar una a fost cetatea de scaun: in Suceava. Am petrecut o noapte in acest oras moldovean foarte verde, si i-am vizitat atractiile: Muzeul Bucovinei, Cetatea de Scaun, statuia ecvestra a lui Stefan cel Mare, Muzeul Satului Bucovinean, primul metru de autostrada din Moldova, Manastirea Suceava si Manastirea Dragomirna, la cativa kilometri in afara orasului.
Ruinele catolice de la Baia
O fosta capitala a Moldovei, localitate locuita de polonezi, sasi si unguri, in Baia misionari dominicai au ridicat aici o Mănăstirea franciscană, amintita intr-un document in 1334. Cateva sute de ani mai tarziu, din porunca lui Alexandru cel Bun, la Baia se construia Biserica „Sf. Fecioara” din Baia, ce indeplinea si functia de catedrala. n prezent, Catedrala Catolică din Baia se află în stadiul de ruină, o ruina ce insa se incearca a fi pusa in valoare, fiind construit un parculet cu alei si banci in jurul ei, la care am poposit si noi un pic pe drumul de intoarcere la Iasi.
Cam acestea au fost aventurile si plimbarile noastre de 4 zile in roadrip prin Bucovina! Ce ne mai puteti recomanda pentru datile urmatoare cand ajungem pe acolo?