Un weekend in Albania, prin Tirana si imprejurimi
La sfarsit de noiembrie, un task aproape imposibil in pandemie mi-a fost atribuit: sa gasesc o tara in care nu mai fusesem (complicat, pentru ca mai aveam doar vreo 6 tari din Europa in care nu pasisem) , in care sa mergem doar pentru un weekend (deci aproape), dar care sa nu aiba restrictii nici la intrare, nici la intoarcerea in Romania. Cand deodata privirea mi-a picat peste Albania!
Albania de care nu stiu de ce uitasem (concentrata fiind pe diverse liste de restrictii care tind sa prezinte doar situatia UE), si de fapt in care am mai incercat o data sa ajungem in pandemia aceasta, dar atunci restrictiile nu ne-au permis, pe cand eram prin Croatia in roadtrip de cateva saptamani. Asa ca am aterizat in Tirana, capitala Albaniei, via escala in Istanbul, pentru un weekend in care am sarbatorit aniversarea a 20 de ani de colindat lumea impreuna, in a cea de-a 88a tara a noastra.
Tirana, frumoasa capitala de Albania: ce am vazut, unde ne-am cazat si mai ales ce am mancat
Plimbari prin centrul capitalei Tirana
In prima zi, dis de dimineata, agitatia porneste in Piata Skandenberg, din centrul Tiranei. Am coborat si noi imediat dupa micul dejun, si ne-am minunat de suprafata impresionanta a pietei, si frumoasele cladiri ce o inconjoara. Am continuat pe jos, prin tot felul de parculete cochete, impresionati de cat de prietenoasa cu pietonii este Tirana. De altfel, foarte multa lume merge pe jos sau pe bicicleta in Albania!
Am ajuns rapid la Piramida din Tirana, un monument lasat in paragina datorita semnificatiei sale legate de trecutul comunist dureros al tarii, insa o aparitie arhitecturala impresionanta in acelasi timp.
In ton cu piramida si trecutul sau comunist, alaturi am fost la o cafenea speciala, cu aer retro, pe jumatate muzeu, Komiteti Cafe.
Continuind cu descoperirea trecutului comunist al tarii, similar cu cel al Romaniei, am vizitat apoi, tot in centru, un muzeu absolut deosebit, situat intr-un bunker, fostul bunker al Ministerului Apararii, a carui intrare este chiar in centrul orasului: Bunk Art 2. Mai exista un muzeu similar, Bunk Art, la iesirea din oras inspre munti, dar din lipsa de timp am ajuns doar la cel de-al doilea, central. Camerele si culoarele buncarului ne-au purtat prin toata istoria Albaniei, pe alocuri trista si tare sangeroasa.
Si seara de seara tot centrul Tiranei l-am luat la pas. De admirat atat cladirile guvernamentale, colorate, si clasic decorate, cat si mixul intre moschei si catedrale crestine, prezent peste tot prin Albania.
Unde ne-am cazat in Tirana?
Am vrut o cazare centrala, si deosebita, si la fix am nimerit la Maritim Plaza, cea mai impozanta cladire din centrul orasului, un turn din a carui camere ai vederi panoramice cu centrul urban si muntii ce il inconjoara. Camera era cu pereti de sticla, si de la etajul 16 am admirat rasaritul in fiecare dimineata.
Unde am mancat in Tirana?
Mancarea in Albania ar merita un articol de sine statator, si poate dupa o a doua vizita in aceasta tara balcanica voi avea suficient material ca sa fac un tur gastronomic al tarii (asa cum am facut pentru Croatia). Deocamdata vreau sa va povestesc despre 2 restaurante deosebite din Tirana, si despre un bar simpatic.
Mullixhiu
Un restaurant decorat ca o casa veche, pe malul lacului artificial al Tiranei, in Grand Park, are un meniu inspirat din bucataria traditionala, reinventata, cu ingrediente doar de la ferme mici, locale, gatite de Chef Bledar Kola, care si-a petrecut o parte din cariera la celebrul restaurant Noma din Copenhaga.
Ceren Ismet Shehu, in Castelul Tirana
Un restaurant tare simpatic decorat, cu mancare traditionala foarte buna, am gasit in vechiul Castel Tirana, reamenajat ca o simpatica galerie de restaurante si baruri acum. De altfel, toate restaurantele de aici arata foarte bine, si e un loc plin de viata.
Noor Bar & Fine food
Pentru un pahar de vin pe seara, fix vizavi de hotelul nostru am descoperit Noor, cu o ambianta simpatica si foarte dragut decorat, cu muzica buna.
Ce excursii de o zi am facut in jurul Tirana?
Cetatea si muntele Kruje, panorame superbe – Castelul lui Skanderbeg
Prima noastra destinatie in afara Tiranei a fost inspre Kruje. Initial vroia, sa oprim aici in drum spre Kosovo, dar cum in perioada in care am fost noi se intuneca foarte devreme in Albania (in jurul orei 16 la sfarsit de noiembrie), nu am fi avut timp fizic. Plus, frumusetea orasului Kruje ne-a facut dornici sa il descoperim in amanunt.
Orasul este cocotat pe o culme, la poalele muntelui cu acelasi nume. Iar in varf este Castelul eroului preferat albanez, Skanderbeg, cel care a tinut piept turcilor. Castelul zici ca este desprins din filme, iar locatia este senzationala. In plus, ca sa ajungi la castel treci printr-un bazar traditional cu covoare foarte faine, facute chiar acolo, si alte suvenire de vanzare. Poti admira si o ruina de veche biserica, dar si un muzeu etnografic, iar apoi noi am profitat de soare si peisajele superbe pentru a lua pranzul intre zidurile cetatii.
default
Muntele Kruje este fix deasupra orasului, si in mod convenabil un drum serpuitor te duce pana in varf, la 1400m. De sus poti vedea marea, orasul, alte culmi muntoase, pana hat in vecina Muntenegru. Aproape de apus am facut un mic hike in jurul varfului, admirind culoarea aramie a padurilor albaneze toamna.
Durres, la malul Marii Adriatice si printre ruine antice romane
Din Tirana la malul Marii Adriatice ajungi in jumatate de ora pe autostrada. Desi cea mai cunoscuta statiune albaneza este Sarande (de vizavi de insula greceasca Corfu), si Durres iti ofera o plaja si promenada Volga, plina de restaurante, tare placuta, mai ales pentru o zi insorita de toamna cum am prins noi.
Tot pe promenada, un ponton cu alura SF te intampina. Este vorba de Ventus Harbour, o constructie alba ca o nava extraterestra deasupra marii, unde am stat la apus sa admiram culorile cerului. Te poti chiar si caza aici, fix deasupra apei.
Sus pe deal, deasupra marii, ruine romane sunt o vizita interesant. Amfiteatrul din Durres iti ofera o incursiune in istorie, inconjurat de case colorate, si cu priveliste la valuri.
Berat, unul din obiectivele inscrise in UNESCO din Albania
In ultima noastra zi din acest weekend prelungit in Albania am mers in Berat, la aproximativ 1h30 de capitala Tirana, un orasel cu case cocotate pe doua dealuri in lungul unui rau, si cu o cetate semeata deasupra tuturor, inconjurat de munti.
Intai ne-am invartit pe podurile pietonale, si pe strada tot pietonala centrala a orasului, Republika, in cautarea unei cafele bune, si de abia apoi am luat-o usurel in sus inspre cetate.
Din centrul vechi Berat urcusul va fi de aproximativ 20 de minute, dar 20 de minute muncite, pe pante abrupte. Poti bineinteles urca si cu masina, dar care ar mai fi atunci farmecul cuceririi cetatii?
Cetatea Berat este mare, cu multe restaurante, terase si cateva ruine insemnate, printre care si vechea Moschee rosie, construita se pare de Baiazid aici. Iar privelistile de pe zidurile si din turnurile sale sunt pur si simplu exceptionale!
Am coborat apoi din nou in centru, unde pe malul raului, la Friendly House, un loc emblematic aici, am servit un pranz cu multa mancare, asa cum e traditia in Albania.
In zona poti vizita si degusta vinuri de la vreo doua vinarii, noi insa le degustasem inca din Tirana, asa ca nu am mai oprit. Ne-am oprit insa sa in mai multe locuri pe drum sa admiram muntele de deasupra acestei zone, Tomorr, pe care poate la o vizita viitoare vom si urca.
Cam acesta a fost weekendul nostru lung si aniversar prin Albania, in Tirana si in imprejurimi. Si bineinteles, trebuie sa revenim pe aici. Voi ce ne recomandati sa vedem data viitoare in Albania?
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. |