Anul insulelor: Plimbari pe misterioasa Inis Mor, cea mai mare din Arhipelagul Aran
Trei insule plate si stancoase formeaza arhipelagul Aran, in dreptul golfului Galway in Irlanda. Sa ajungi pe ele, iei feribotul de langa Galway, care circula zilnic de doua ori in extrasezon, si de mai multe ori pe zi pe timpul verii. Nu doar detaliile geografice si geologice le fac interesante, ci si istoria lor bogata si misterioasa. Insulele Aran sunt locuite din cele mai vechi timpuri, si dovada acestor lucruri o fac ruinele neolitice extraordinare pe care le puteti vizita aici, vechi de peste 3000 de ani. Cea mai mare dintre insule se numeste Inis Mor, si pe aceasta am luat-o noi la picior intr-o zi de primavara irlandeza.
Cum te deplasezi pe Inis Mor si pe celalalte Insule Aran?
Feribotul din Galway pana pe Inis Mor face undeva in jur de o ora. Imediat ce te dai jos de pe barca, e cazul sa te orientezi cum vei descoperi aceasta insula ce ti se asterne sub picioare. Cum masini nu ai cum sa inchiriezi, ramai cu cateva optiuni: inchiriat de biciclete (exista si varianta electrica), inchiatul unei mici trasuri sau tur cu microbuzul. Cum turul cu microbuzul suna claustrofob, si noi venisem sa ne bucuram de briza Atlanticului si soarele primavaratic de Irlanda, dar din pacate din diferite motive nu eram apta de inchiriere de biciclete in acel weekend, am optat pentru o mini-caruta, trasa de un cal simpatic, un mod traditional de deplasare pe Aran.
Turul insulei Inisi Mor
Traseul este unul circular, pana la Dun Aonghasa si inapoi in port, in singurul orasel de aici, Kilronan, pe cele drumuri ce strabat insula dus si intors. De-a lungul drumului, vei opri sa admiri case traditionale, biserici crestine timpurii, plaje cu nisip alb si mare turcoaz, dar si o colonie de foci. Worm Hole, celebra piscina naturala in forma de dreptunghi perfect, ce gazduieste anual competitii RedBull de salturi, poate fi vizitata doar la low tide, altfel valurile Atlanticului, nervoase in jurul insulei, fiind extrem de periculoase pe traseu. Noi din pacate nu am reusit sa ajungem la ea.
Dun Aonghasa, arhitectura neolitica pe Insulele Aran
Dun Aonghasa este insa tinta finala a oricarui turist pe Inis Mor sau pe Insulele Aran. Fortul, circular, cu mai multe randuri de ziduri, este o capodopera de arhitectura neolitica. Zidurile sunt doar pe semicerc, oprindu-se practic in ocean, la marginea unei prapastii de peste 100m direct in apa. Inspre insula, zidurile sunt aparate de un camp de pietroaie ascutite, asezate strategic de-a lungul lor. E o vizita ca un salt in timp, un loc extrem de scenic si interesant, si pe care imi doream demult sa vad.
Plajele irlandeze de pe Inis Mor
Drumul de intoarcere de la Dun Aonghasa este la fel de pitoresc ca cel de dus, dar de data aceasta am mers pe aproape de mare.
Inapoi in Kilronan, ai timp de un pranz intarziat si de o vizita la magazinele cu haine din lana, Aran Sweater fiind un adevarat brand in Irlanda.
Singurul regret cu privire la incursiunea noastra in insulele Aran? Ca nu am dormit o noapte aici, pe Inisi Mor sau pe suratele ei! Dar nu e timpul pierdut, si mai sunt inca doua insule in acest grup, asa ca poate intr-o alta zi cu soare vom reveni!
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. |