Redescopera Romania: Weekend cu copiii la Galati
In weekendul de Martisor se anunta soare in sudul Romaniei, dar vreme mai proasta inspre munte si nord-vest. Asa ca, ce sa facem? Ah, da, nu strica o portie de socializare cu Dunarea, ca nu am mai fost in vizita pe la ea de hat, din septembrie, in Sulina… Asa ca ne-am decis rapid: mergem cu copiii la Galati, si poate si un pic pe la Braila.
Cat dureaza drumul de la Galati la Bucuresti?
In extrasezon, din Bucuresti ajungi in Galati in putin sub 3 ore, luind-o pe Autostrada Soarelui, de pe care iesi la Drajna (in care si la dus si la intors am prins o extrem de lunga bariera de tren). Asa ca am plecat undeva pe la 17:30, si fix la ora de cina am ajuns pe faleza din Galati. Ne-am cazat de-a lungul falezei, si dimineata ne-a intampinat soarele si Dunarea stralucind in lumina diminetii.
Plimbare cu copiii pe Faleza Dunarii din Galati
Galati-ul poate pare un orasel usor adormit si prafuit, de provincie, dar noi in acest weekend prim de primavara l-am gasit cochet, curat si plin de viata si placut pentru plimbari ample.
Iar chiar ai unde sa te plimbi, Galati-ul avind cel putin 3 atractii unice la noi in tara, pe care insa, in spirit romanesc, nu le promoveaza la adevarata valoare: cea mai lunga faleza fluviala din Europa, de 4 km, cel mai mare muzeu de arta in aer liber din Romania (pe mai devreme amintita faleza) si singurul restaurant in turn de televiziune din Romania.
Cum stateam pe Faleza Dunarii, normal ne-am inceput ziua cu o plimbare de vreo 2 ore de-a lungul ei. In dreptul hotelului nostru este organizat un bine-dotat loc de joaca, ce a fost ca un magnet pentru cei mici.
Tot pentru ei, de-a lungul falezei, sunt pictate diferite labirinte, sotroane si alte desene informative, o placere pentru copii sa le desluseasca.
Am mers intai in jos pe Dunare pana la Statuia Docherului, si apoi alene, am luat-o inapoi, de-a lungul impresionantelor sculpturi gigantice ce decoreaza malul apei din loc in loc, suveniruri a mai multe tabere de sculptura amenajate incepind cu anii 70 aici.
Ne-a placut in mod special sculptura Septenarius, o constructie gigantica de metal cu 7 picioare, creatie in 1976 a galateanului prin adoptie, sculptorul Ingo Glass. Toate au fost analizate si explicate cu atentie si imaginatie de catre cei mici, si nici nu au simtit cei 4km pana la capatul falezei, de unde se ia bac-ul de traversare a Dunarii, inspre comuna IC Bratianu.
Am adaugat astfel inca o superba tabara de sculptura din Romania in bagajul nostru de turist pe la noi, pe langa Tabara de sculptura Magura, Tabara de sculptura de la Naeni sau cea de pe platoul salin Meledic.
Pranz cu copiii la un restaurant de unde admiri Galati-ul de sus – sau al doilea cel mai inalt restaurant din Romania
Infometati dupa asa plimbare lunga, dar placuta, ne-am indreptat spre urmatorul punct al planului nostru: Turnul de televiziune, situat tot pe malul Dunarii (dar din motive de neinteles nelegat direct de faleza, pentru a ajunge la el trebuie sa dai un ocol prin oras, printre reprezentante auto, service-uri si vopsitorii, nu cea mai frumoasa zona din lume).
Turnul de televiziune nu este singurul de acest fel din Romania, insa este singurul care adaposteste sus un restaurant, Perla Dunarii, lucru de altfel foarte intalnit prin alte tari europeene si nu numai, magnet de turisti peste tot, dar unic la noi in tara.
De sus, de la 100 de metri inaltime (este de altfel al doilea restaurant ca inaltime din Romania, dupa Nor, situat intr-o cladire de birouri din Pipera, Bucuresti), ai o panorama cu Dunarea nesfarsita, dar si cu cartierele rezidentiale ale Galati-ului, iar mancarea este foarte buna. Am impresia ca poti urca si doar pentru panorama, la liftul din centrul turnului existind un tarif de 5 lei pentru urcare.
Locuri de vizitat in Galati cu copiii
Am fi vrut sa vizitam Casa Cuza apoi, dar este in renovare din anul 2017, si nu stiu exact cand va fi reintrodusa in circuitul turistic. De asemenea, m-ar fi interesant Muzeul de arte vizuale, primul muzeu de arta contemporana din Romania, dar cum momentan a fost evacuat din cladirea sa originala, un mic palat frumos, si relocat intr-un soi de parter de bloc ce nu ii face cinste, citind ca este in plan candva, in viitor, sa i se creeze o locatie potrivita, cu design futurist, l-am lasat pe alta data.
Asa ca ne-am intors pe faleza, si am vizitat Biserca Precista, cea mai veche constructie din Galati, o biserica fortificata, cu metereze de-a lungul podului de lemn, construita ca punct religios si de aparare a Dunarii in timpul domniei lui Vasile Lupu, in anii 1600, de care se leaga si diferite legende, printre care cea a tunelului de evacuare pe sub Dunare ce pornea, conform povestii, de sub altar.
Ultimul punct pe lista noastra de weekend in Galati a fost Complexul Muzeal de Stiintele Naturii Galati si Gradina botanica din jurul sau, un frumos parc numai bun de plimbari, cu o superba mini gradina japoneza. Intai am poposit in muzeu, cladirea ce domina parcul.
La primele doua etaje este organizat un acvariu si un mic muzeu al muntilor, iar la etajul doi un Planetariu (unde am vazut un interesant film despre sistemul solar) si un observator astronomic, deschis in anumite seri, cand este senin (ceea ce noi din pacate nu am avut noroc, desi ambele zile de weekend au fost cu soare, sambata seara, imediat dupa apus s-au adunat nori desi).
Popas la Braila si un pranz pescaresc pe Dunare
Inapoi inspre Bucuresti am facut un popas (prea scurt insa) si la vecini, la Braila, pentru un pranz pescaresc si o ultima plimbare de-a lungul Dunarii, pe faleza si aici punctata de cateva statui frumoase. De revenit insa in Braila, demult imi doresc sa facem o plimbare in jurul Insulei Mari a Brailei.
Unde ne-am cazat cu copiii in Galati
Dupa un pic de cercetare, si cum optiunile nu sunt numeroase, am ales Faleza by Vega, un hotel de 3 stele cinstite, curat si renovat recent, cu o pozitie foarte buna, cu vedere frumoasa spre Dunare, dar si spre Biserica Precista, care se afla peste drum, si pe care o poti admira pe indelete pe geamurile mari de la restaurant or cafenea. Alta optiune luata in calcul a fost hotelul Viva, dotat si cu piscine (interioara si exterioara), dar mai departe de Dunare, motiv pentru care nu l-am ales pana la urma.
Restaurante recomandate in Galati si Braila
Am avut parte doar de mancare buna in Galati, fie pescareasca, fie internationala. Seara am mancat la Aqua Blue, numarul 1 pe tripadvisor, o cladire frumoasa pe faleza, cu specific pescaresc. La pranz sambata am testat bucataria la inaltime la Perla Dunarii in Turnul TV, iar seara ne-am facut rezervare la o recomandare a localnicilor, Union Jack, de altfel lipit de hotelul nostru, cu bucatarie internationala si meniu pentru copii, o alegere placuta.
In Braila am vrut sa mergem la Peste si vin, ce arata extraordinar in poze inauntru, dar nu are o locatie prea stralucita, fiind pe drumul national ce uneste Galati de Braila, insa pana la urma dorinta de a admira Dunarea in soare, direct de pe apa, ne-a facut sa alegem Peskano, un restaurant plutitor conceput de chef Giovanni Piselli. (later edit: am revenit cu o alta ocazie la Peste si vin, si mancarea a fost deasemenea excelenta).
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. |