Sus
  >  Calatorii cu copii   >  La ski cu copiii: Weekend de iarna in Muntele Sureanu

De domeniul schiabil Sureanu, cel mai la altitudine de la noi din tara unde poti merge la ski, tot aud de ceva vreme. Insa distanta mare de Bucuresti ne facea sa ezitam in a il testa. Insa intr-un weeken de ianuarie am decis sa ne riscam la un drum de 5h jumatate-6 (cu tot cu iesirea din Bucuresti) pentru peisaje montane noi, frumoase si, speram noi (si asa a fost), mai putina aglomeratie ca pe Valea Prahovei.


Drumul nu iti pune probleme pana la Tau Bistra (altele adica decat eventuale aglomeratii pe Dealul Negru de langa Ramnicu Valcea sau pe Valea Oltului). Insa din satul de care apartine Domeniul schiabil Sureanu, dar care se afla de fapt la 30 de km, porneste, din Transalpina, o sosea montana care, pe cand am ajuns noi, era un strat consistent de zapada, care, cu o masina necorespuzatoare putea pune mari probleme (de altfel am zarit multe intrate in sant sau derapate, cei de acolo au cateva echipate care 24h din 24 se ocupa de tractari).

Cazare in Poarta Raiului pentru ski in muntii Sureanu

Drumul acesta montan tine aproximativ 30 de km, sau cam 1h de mers moderat, dar la capatul lui ajungi fix la Poarta Raiului. Si la fix si la figurat, pentru ca asa se numeste catunul in care te poti caza cel mai aproape de partii, si care este un platou montan de o frumusete aparte, cu cateva case-pensiuni in centru.

Noi ne-am cazat la pensiunea care imprumuta numele locului, Poarta Raiului, si a fost tare bine. Am avut o camera suficient de incapatoare, cu un pat dublu si doua paturi suprapuse pentru copii (distractie extra pentru ei ca au dormit supraetajati), mancarea a fost perfecta, si seara dupa ski ne-am putut balaci in jacuzzi-ul de la subsol. In plus, restaurantul era dotat cu un mic loc de joaca, astfel incat copiii au avut ce face si noi ne-am putut relaxa un pic.

Cum sunt partiile de ski in Sureanu?

Pe partiile din Sureanu poti porni din 2 locuri. Cu telescaunul Ausel sau teleskiul de alaturi, sau, de un pic mai sus, de la Apres ski Ada, unde poti ajunge urcind pe un drum lateral vreo 700 de metri, unde esti direct sus la jumatatea partiilor, si de unde ai o priveliste superba cu culmile muntoase din jur.

 

In prima zi de ski nu am stiut de posibilitatea de a urca un pic mai sus, asa ca Ema a facut cea de-a doua lectie de ski a ei impreuna cu mine pe o mica panta langa telescaun, in timp ce tati si Lucas au urcat sus pe partii. A doua zi insa am mers cu masina pana sus la Apres ski Ada, tati si Lucas si-au vazut de skiat, in timp ce partea feminina a familiei a testat intensiv partia de saniuta amenajata aici si pufii gigantici de odihnit sub soarele montan ce erau plasati in jurul barului de unde iti puteai cumpara vin fiert.

 

In total gasesti pe Sureanu 8 partii, de diferite dificultati, la care ajungi cu un telescaun si mai multe teleschiuri. In plus, sus la Apres ski Ada gasesti si o partie speciala de saniuta, una de snow tubbing si una speciala pentru copiii incepatori, dotata cu un mic teleski.

In zona am mai fost si in Paltinis si la Voineasa, la ski de pe Transalpina, insa Sureanu, cu culmile sale golase, si numeroasele facilitati pentru copii, dar si cu cazarea in frumoasa Poarta Raiului, m-a cucerit cel mai mult.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare