Croatia cu copiii: O zi la Lacurile Plitvice
Croatia a fost pana de curand o tara prea putin vizitata de catre noi. Oprisem o data demult in Zagreb pentru o seara, si cam atat. Insa de curand, cu ocazia unei mini vacante cu copiii de 1 decembrie, am reusit sa aprofundam Zagreb, un oras fantastic de explorat cu copiii, si sa vizitam Parcul National Plitvice, sa vedem fantasticele sale lacuri si cascade, un loc demult aproape de fruntea clasamentului nostru de must visit.
Cum ajungi la Lacurile Plitvice?
Din Zagreb pana la Lacurile Plitvice sunt in jur de 2h, asa ca am pornit de dimineata si ne-am oprit direct la intrarea nr1 in parc. Sunt cred 3 intrari in total, dar dupa o scurta documentare aceasta ni s-a parut cea mai potrivita. De la fiecare intrare poti face diferite tururi, de diferite lungimi. Fiecare tur are cate o litera, si de-a lungul parcului trebuie sa urmezi indicatoarele cu litera aleasa.
Ce traseu am ales cu copiii prin Parcul National Plitvice?
Noi am ales traseul B, un traseu de 4km si 2-3 ore, conform specificatiilor, care te poarta de-a lungul pontoanelor, pe langa lacuri de un bleu ireal (si era iarna, ma asteptam ca apa sa fie mai inchisa la culoare) si pe langa cascade fara numar, una mai frumoasa ca cealalta.
De la intrarea 1, dupa 50m, ai o panorama superba cu cascada cea mai mare, dar si cu 2 lacuri, vazute de sus, o priveliste absolut impresionanta. Urmeaza o coborare alerta pe scari, pana la nivelul lacurilor, si de acolo intri pe o succesiune de pontoane de lemn si carari, care te poarta prin una din cele mai frumoase zone vazute in acest an (sau dintotdeauna).
Continui printre cascade pana la un debarcader, de unde iei un vaporas electric (pentru a nu polua aceasta zona protejata) care te traverseaza un lac inconjurat de cascade. De unde cobori de pe ambarcatiune poti continua cu trasee cu alte litere, sau poti lua un trenulet electric cu care sa strabati o portiune din traseul de intors.
Drumul de intors poate sa duca pe sus, deasupra canionului, sau, poti cobora printr-o pestera si relua traseul de pontoane pe malul lacului (noi asa am ales).
Cum a fost iarna in drumetie printre lacurile si cascadele Plitvice cu copiii?
Vara inteleg din ce citesc prin alte bloguri este extrem, dar extrem de aglomerat. Noi insa am avut noroc de o vreme absolut superba, 12 grade cu soare, intr-un decembrie cu foarte putini turisti, si ne-am putut bucura cu adevarat de acest loc superb, fara traffic-jams care inteleg ca se formeaza pe pontoane, sau cozi interminabile la vaporase sau trenulete.
Singurul inconvenient a fost ca restaurantele erau inchise prin parc, dar ne-am luat cateva provizii la noi, si apoi am mancat la restaurantul traditional de la iesirea din parc.
Traseul (cel putin B ales de noi) este usor de facut cu copiii. Totul este amenajat, mare parte este plat, si nu sunt zone periculoase. Lucas este antrenat cu genul acesta de distante, asa ca 4km nu au fost dificili pentru el. I-at fi facut si acum 1-2, poate chiar si 3 ani, dar cu el mai mic mi-at fi fost frica de un eventual plonjon (pontoanele nu au balustrade) si nu l-as fi lasat sa zburde. Pe Ema am carat-o in rucsac cea mai mare parte a drumului, si doar putin si tinuta de mana a mers pe cont propriu. Insa a fost teribil de impresionata de cascade, si incantata sa le priveasca.
Unde ne-am cazat langa Parcul National Plitvice cu copiii?
Mi s-a parut prea mult pentru copii sa stea si la dus si la intors 2h in masina, ca sa revenim in Zagreb, asa ca am cautat cazare in zona Plitvice. Si am gasit un complex extraordinar de dragut, Etno Houses Plitvice, un sat de vacanta cu case traditionale de lemn, cu restaurant, loc de joaca indoor pentru copii, dar si, activitate buna pentru dimineata, traseu de agilitate pentru cei mici si un mini zoo. In plus, si localizarea era superba, pe marginea parcului, in partea sa de sus, astfel in cat, la plecare, am putut admira panorama cu lacurile si cascadele cele mari, chiar de la punctul lor de pornire.
Vara ne-am fi putut bucura si de un jacuzzi simpatic pe terasa apartamentului pe care l-am avut, dar asa copiii s-au balacit doar in jacuzzi-ul indoor, din baia de la etaj.
Ce mai poti vizita in zona Lacurilor Plitvice?
Daca ai mai multe zile la dispozitie in zona, sau macar jumatate de zi extra cum aveam noi, merita sa mai studiezi un pic prin jur. Primul obiectiv pe lista noastra erau niste pesteri, la jumatate de ora de Plitvice, Barac Caves, aproape de granite cu Bosnia si Herzegovina, pe care insa le-am gasit inchise dat fiind luna (decembrie) in care eram. Am avut insa noroc la cel de-al doilea obiectiv avut in plan, satul Rastoke, un mini Plivice de fapt, doar ca de data aceasta cascadele duduie printre casute de poveste, si peste tot acest loc impresionant trece un pod gigantic, care doar intregeste peisajul.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. |