Travelista.ro Exit Reader Mode

Excursie cu copiii prin Puglia, sudul Italiei: Tur pe Gargano

Putin mai sus de Bari, dar tot in regiunea Puglia, forma de cizma a Italiei isi are pintenul, un promotoriu muntos pe nume Gargano, care este in fapt cel mai mare parc national italian, si un loc simpatic de vizitat cu copiii.

De la Bari pana la inceputul lui Gargano faci cam 1h jumatate, asa ca doar cateva poze cu golfulete cu apa azurie, strajuite de stanci albicioase, au fost suficiente pentru a decide ca aceasta va fi destinatia noastra din doua zi (si ultima) din weekendul nostru adhoc in sudul Italiei.

Prima oprire pe Gargano: o frumoasa plaja

Am studiat putin, si am decis ca vom poposi intai si intai pe o plaja stancoasa pentru o plimbare pe nisip, si am identificat doua potentiale: Baia delle Zagare si Baia di Vignanotica. Prima in drumul nostru, dupa ce am trecut de oraselul Mattinata ar fi fost Baia delle Zagare, unde insa am fost foarte dezamagiti ca nu am putut ajunge, plaja si golfuletul facind parte dintr-un hotel de 5 stele care insa era inchis si ferecat complet pentru iarna. Ne-am multumit sa fotografiem golfuletul, nisipul si stancile ce rasareau din apa de sus, dintr-o curba a drumului plin de serpentine.

Am continuat pe drumul extrem de scenic pe marginea promotoriului, si imediat am ajuns la urmatoarea plaja recomandata de ghidurile turistice: Baia di Vignanotica. Spre marea mea incantare, aici, la capatul unui drum forestier parcurs cu masina, si a unor trepte prin padure, am putut ajunge pe malul marii.

 

Testa del Gargano, punct panoramic 

Urmatorul nostru popas a fost Testa del Gargano, cel mai estic punct al promotoriului, de unde, in jurul unui turn vechi, poti avea privelisti panoramice in ambele directii, cu golfulete si stanci extrem de frumoase.

Vieste, orasel cocotat pe stanci de pe Gargano, Puglia

Popasul de pranz l-am facut la Vieste, un orasel cocotat pe stanci, ca o limba de piatra inspre mare, unde am gasit un restaurant dragut, in fostele camere ale garnizoanei de aparare a vechii cetati, si am gustat din nou cate o portie de paste orecchiette traditionale. Apoi ne-am plimbat de-a lungul falezei, pe langa castelul si catedrala din oras, pana cand copiii au dat semnalul ca sunt extrem de obositi, cand i-am imbarcat in masina si am pornit inapoi catre Bari.

Drumul inapoi catre Bari l-am facut terminind turul Gargano, si din drum am mai vazut oraselul Peschici si cateva golfulete, pana cand s-a intunecat total.

Au mai ramas nevazute, din planul initial prin Puglia, in zona din jurul lui Bari orasul antic Matera, si Castello del Monte, dar si numeroase alte orasele pe malul marii. Le-am lasat pentru alta data, nu se stie cand ne mai vine cheful de gustat paste delicioase si de plimbari prin peisaje deosebite.

Gargano, un stop in roadtrip-ul nostru cu copiii prin Puglia, sudul Italiei

 Bari & Alberobello | Grotte di Castellana & Polignano a Mare & Taranto | Tur pe Gargano