Sus
  >  Destinatii   >  Africa   >  Cum a fost in Zanzibar cu copiii?

Dupa o saptamana de safari prin 3 parcuri nationale din Tanzania continentala, ne-am imbarcat, cu copiii foarte incantati ca ajung la plaja, intr-un mic avion pe Seronera Airstrip, in mijlocul campiei Serengeti, si am zburat, via Arusha, catre arhipelagul Zanzibar, pe Unguja, insula condimentelor.

>> O excursie similara cu traseul nostru prin Tanzania continentala si Zanzibar am gasit in oferta Fresh Holidays pentru acest an. Dupa aventuri intense in Tanzania, ce poate fi mai frumos decat relaxare pe unele din cele mai frumoase plaje din lume, nu e asa? Poti afla mai multe detalii si sa te inscrii aici: Family Safari Experience

Unde sa te cazezi pe insula Zanzibar (cu copiii sau fara)?

Am stat mult si ne-am gandit, aproape 2 zile intregi, de cand am cumparat bilete pana am decolat inspre Africa (ca asa e in pandemie, cumperi bilete pe ultima suta de metri, si rezervi cazare cand aterizezi), unde sa ne cazam in Zanzibar. Resorturi sunt de jur imprejurul insulei principale, numita informal Zanzibar, insa este o mare diferenta intre partea de est si cea de vest. Plajele din estul Zanzibarului au un flux si reflux cu diferente insemnate, de pana la 2 km, astfel incat, in unele intervale orare este imposibil sa inoti, apa retragindu-se foarte mult, ci poti doar sa te plimbi pe nisipul ud. Insa peisajul la low tide este absolut senzational, cu bancuri de nisip auriu printre apa de mica dimensiune in toate nuantele de turcoaz. Plus, localnicii te invita la bariere de corali, in cautare de stelute de mare.

>> Rezerva si tu zile pe plaja la Melia Zanzibar

Dupa un mic de negociere interna, inotat toata ziua vs peisaje unice, am ales cea de-a doua varianta, si ne-am cazat la Melia Zanzibar, in nord-estul insulei. Si nu am regretat, in fiecare zi am admirat fenomenul fluxului si refluxului, si schimbarea continua a peisajului, iar in mare am inotat in voie diminetile si dupa amiezile. In rest, aveam piscina hotelului, gata sa ne primeasca.

>> Rezerva si tu zile pe plaja la Melia Zanzibar

Cum a fost vremea in Zanzibar in decembrie?

Este perfect Zanzibar-ul pentru o escapada de iarna cu copiii. Vremea este calda, in jur de 30 de grade, cu o apa extrem de calda, atat in mare, cat si in piscina. Atentie doar sa nu te arzi (cum am patit noi in prima zi)!

Din cand in cand poate aparea cate o ploaie, dar este scurta, si calda, asa ca nu deranjeaza. Noi nu am avut insa parte nici macar de nori, insa in prognoza aparea o ploaie la 3 zile dupa ce am plecat noi.

Ce am facut noi cu copiii in Zanzibar?

Plimbare pe jos si cu barca la low tide in cautarea stelutelor de mare, si snorkeling

A fost activitatea ultimei zile petrecute un Zanzibar, si a fost o plimbare superba! Am mers pe jos, pe bancuri de nisip dezvaluite de apele retrase ale Oceanului Indian, iar unde ramasese un pic mai adanc, am traversat cu o barcuta traditionala, din lemn de mango. Am descoperit apoi pe indelete stelutele de mare, colorate in nuante din cele mai interesante, si am facut un pic de snorkeling pe langa barierele de corali, ce opresc valurile, in cautare de pestisori colorati. Au fost obligatorii papucii de apa, era o mare densitate de arici de mare in acele zone.

Pranz la legendarul restaurant The Rock

In satul Pingwe se gaseste un restaurant cu totul aparte, pe o stanca in mijlocul valurilor. In mijlocul valurilor daca apa nu este retrasa, adica. Asta insemnind ca poti ajunge la el fie pe jos, pe nisipul ud, fie cu barca, in functie de ora la care ajungi la masa. Inauntru casutei sunt doar cateva mese, asa ca este necesar sa iti faci rezervare din timp. Noi am ales sa mergem ziua, la amiaza, pentru a prinde ape retrase si peisaje deosebite de pe mica terasa a restaurantului.

Cumpara fructe si mirodenii cultivate in Zanzibar

Nu am avut timp sa vizitam o ferma de mirodenii, dar am cumparat din plin pentru acasa de la magazine intalnite in cale. In schimba am oprit cu drag la tarabele pline de fructe exotice, intalnite la tot pasul de-a lungul drumului, si ne-am facut provizie de mango si banane!

Trezeste-te pentru rasarit daca te cazezi pe partea estica (sau admira apusul in vest)

In fiecare dimineata m-am trezit cu drag la 6 fara ceva pentru a admira soarele iesind din ocean, fie de pe plaja, fie de la balconul bungalow-ului nostru. Apa era calda, si la high tide, asa ca puteai sa faci direct baie! Daca am fi avut mai multe zile, am fi mers si in vest pentru un apus pe plaja, dar nu a fost sa fie de data aceasta…

Exploreaza cu copiii Jozani Forest, Parcul National din Zanzibar, si fa cunostinta cu maimutele Red Colobus, endemice aici

Turul in ceea ce este probabil cel mai mic parc national al Tanzaniei (si singurul din arhipelagul Zanzibar – are doar 50km2, nici nu se compara cu marile parcuri de safari de pe continent), incepe cu o vizita la haioasele maimute Red Colobus. Spre deosebite de babuini sau alte maimute mereu puse pe furat or sotii, maimutele acestea paroase ce se gasesc doar pe Zanzibar stau fara nicio problema si asteapta sa le admiri si pozezi. Noi am vazut chiar si un pui, impreuna cu mama lui!

Apoi vei merge pe carari, printre vegetatie abundenta, pentru a afla, de la ghidul inclus in pretul de intrare in Parcul National, despre fauna specifica acestei paduri tropicale

Ultima parte a Parcului National Jozani Chwaka Bay este o padure de mangrove, pe care o poti explora pe pasarele de lemn. Iti recomand sa ajungi la low tide, atunci cand apele retrase iti fac vizibile radacinile copacilor, si poti observa in voie micii crabi ce traiesc printre mangrove.

Exploreaza o ferma de alge

Da, Zanzibar nu este faimos doar pentru plantatiile sale de condimente, ci si pentru fermele sale de alge. Cand apele se retrag, tarusi infipti in nisip apar, iar pe ei femeile din Zanzibar cresc alge, pe care le culeg, printre ape turcoaz, in vesminte colorate, una din privelistile emblematice de pe insula.

Ce nu am apucat sa vedem prin arhipelagul Zanzibar cu copiii?

Am stat doar 4 zile, asa ca nu am apucat sa mergem pe coasta de vest, si nici in centrul istoric al capitalei, inscris in UNESCO, Stone Town. Nu am intrat in nicio pestera, si sunt destule in zona. Nu am mers nici la vestitele „safari blue”, si nici pe alte insule din arhipelag. Dar nu e timpul pierdut, si mereu exista o data viitoare!

>> Rezerva si tu zile pe plaja la Zanzibar

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare