Drumetie cu copiii la Chilia lui Ambrozie, in Buzau
Daca tot auto-izolarea e un subiect la moda in 2020, haideti sa va povestesc despre un loc perfect de izolare sociala, pe cand aceasta nu era chiar la moda global pe planeta noastra: Chilia lui Ambrozie, intre dealurile verzi din judetul Buzau.
Cum ajungi la Chilia lui Ambrozie?
Poti porni catre pestera in care si-a dus viata calugarul Ambrozie pe doua cai, de la Naeni (cu a sa frumoasa tabara de sculptura pe dealuri, biserica dintr-o piatra, necropole si vechi sate dacice) sau urcind din comuna Pietroasele. Deoarece Naeni l-am explorat cu alta ocazie, noi am ales traseul cu pornire din Pietroasele. Din Bucuresti faci pana 2h pana fie in Naeni, fie in Pietroasele, iar de acolo traseele dureaza ambele 2h.
Cum este traseul pana la Chilia lui Ambrozie?
Pornind din centrul Pietroasele, o parte din drum se poate face si cu masina (de preferat 4×4 mai ales daca a plouat de curand), scurtindu-ti astfel traseul printre dealuri la doar aproximativ 1h. Iti sugerez, pe drum, sa faci o oprire aparte, cu mare semnificatie istorica si arheologica. Pe la jumatatea dealului ce trebuie urcat inspre Chilia lui Ambrozie ia-o la stanga pe strada Tezaurului, care te va duce la un mic monument (cu privelisti frumoase de jur imprejur), dedicat locului in care, la 1837, țăranii pietrari Ion Lemnaru și socrul său Stan Avram, au descoperit Closca si puii de aur, la 1km de situl castrului roman din centrul Pietroasele.
De la marginea satului drumul continua printr-o padure, pentru a iesi la lumina deasupra dealurilor. De aici o poti lua la pas, in maxim o ora esti la baza scarilor de lemn pe care vei ajunge la terasa de piatra a Chiliei lui Ambrozie. O cruce monument marcheaza locul in poiana de sub stanca.
Peisaje frumoase ai de jur imprejur, in zare putind vedea semeata Biserica dintr-o piatra de la Naeni, dar si satele ce serpuiesc in Buzau.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. |