Sus
  >  Calatorii cu copii   >  Un weekend in Campulung Muscel cu copiii

Unde oare sa mergem, nu foarte departe, intr-un weekend de toamna prin Romania? Ei, am gasit rapid raspunsul: sa exploram cu copiii imprejurimile orasului Campulung Muscel, poarta de intrare argeseana inspre munti, fie spre culoarul Rucar-Bran, fie spre potecile montane de prin Iezer Papusa, accesibile la doar vreo 20 de km de centrul urban.

Prioritatea noastra numarul 1 nu au fost insa muntii, ci dealurile muscelene, ce ascund cateva comori. Iata ce poti admira si vizita intr-un weekend aici:

Schitul Rupestru Negru Voda – Cetatuia

Multi il denumesc Meteora a Romaniei, si nu exagereaza prea mult, fiind o copie, in miniatura e drept, a celebrului loc plin de manastiri cocotate pe stanca din Grecia. Ca sa ajungi la schit vei parca in vale (langa un sat nu foarte prietenos, Cetateni, pe drumul Campulung-Targoviste), vei traversa un rau si vei purcede sa urci pe deal, printre stanci gigantice ce par ca iti bareaza de tot calea.

Alternind zonele de carare montana usoara cu trepte de piatra, dupa aproximativ 30-40 de minute (cu tot cu popasuri pentru poze) vei ajunge la o stanca ca un turn, in varf cu o cruce de piatra, construita, conform legendei, de Negru Voda. De aici toata valea si dealurile din prejur ti se astern la picioare.

Sus in varful dealului sunt 2 biserici. Una noua din lemn, in stil maramuresean, si cea veche, in stanca. De jur imprejur si alte chilii se pot gasi sapate, natural sau de calugari sihastrii in trecut, in stanci.

O carare ce ocoleste in stanga biserica de piatra te va conduce, intai pe langa un mic cimitir vechi si o alta chilie pe jumatate zidita, cu scari in piatra pana la ea, la un calaret trac, sculptat in piatra, ce ne-a amintit de cel urias de la Madara. La coborare, un mic ocol se poate face pana la Pestera cuviosului, pe langa o gigantica stanca in forma de cap de leu.

In partea cealalta a complexului monahal, o carare te conduce pana la Crucea dorintelor, ultima bucata fiind un urcus pe o stanca gigantica.

Manastirea rupestra Namaiesti

In judetul Arges sunt in total 3 biserici rupestre, situate intr-un triunghi echilateral cu latura de 20 km, si tocmai le-am vizitat pe toate 3 (cea de-a treia fiind Corbii de piatra, langa Nucsoara, la care am fost cu alta ocazie). Spre deosebire de Cetatuia-Negru Voda, Namaiesti se ajunge direct cu masina. Biserica rupestra este o imbinare interesanta de incapere scobita in piatra si cladire zidita, turnul bisericii fiind continuat cu o gaura in tavanul de stanca.

Casa memoriala George Toparceanu

Practic vizavi de manastire se afla modesta casa in care a trait, in Namaiesti, poetul George Toparceanu cu sotia sa. De altfel multe din poeziile sale au fost inspirate de tinuturile muscelene, iar pentru copii (dar si pentru noi) a fost un mic popas educativ. Au mancat mere din curtea poetului (servite de doamna ghid) si au citit poezii despre toamna expuse pe peretii camerelor in care a locuit Toparceanu. In plus, am profitat de conjunctura pentru a citi si memora o poezie draga copiilor (si recent centrul unui scandal cu manualele scolare, in care a fost mutilata): Cri cri cri / Toamna gri….

Manastirea Corbii de piatra

Putin mai departe, la aproximativ 45 de minute de Campulung Muscel, este cea de-a treia biserica rupestra din zona Arges, Corbii de piatra, poate cea mai interesanta din punct de vedere al aspectului din acestea trei, fiind sapata la baza unei stanci uriase. De altfel, o carare scurta dar destul de abrupta te duce si deasupra stancii, de unde, de langa o cruce, ai panorama cu zona intreaga. Ca si la Namaiesti, poti ajunge pana la intrarea in Corbii de piatra cu masina.

Pe poteci in Iezer Papusa si popas la barajul Rausor

Din centrul orasului Campulung in aproximativ 20 de minute se ajunge la Cabana Voina, de unde pornesc o gramada de trasee prin muntii Iezer-Papusa. Noi am ales sa mergem putin mai sus, pana la cabana Cuca (aprox 1200m altitudine), de-a lungul unui rau cu numeroase cascade facute de om, printr-un peisaj colorat de toamna.

La intoarcere am poposit pe marginea barajului Rausor, pentru panorame cu lacul si muntii in lumina rozalie de dinainte de apus.

Urca pe Matau, la 1017m, cel mai inalt deal din Romania

De aici incepe si partia de ski din Campulung, dar de pe platou ai si o panorama deosebita cu orasul si toate dealurile din jur, pana hat catre varfurile muntilor, nici ei neaflati prea departe.

Cazeaza-te in Campulung Muscel cu copiii pe deal la conac: Conacul de pe deal

Tot pe Matau se gaseste un loc de cazare tare placut, Conacul de pe deal. O curte mare, cu un loc de joaca amplu, cu un ponei care se crede catel si vine la tine sa se joace, si cu loc de joaca indoor si o mica piscina, e tot ce iti poti dori atunci cand calatoresti cu copiii.

Fa o plimbare cu copiii prin centrul orasului Campulung

Cu atatea atractii pe dealurile din jur, e usor sa uiti tocmai de oras. Insa o plimbare prin centru este relaxanta, prin parcul central si pe la ansamblul de biserici catolice Sf. Iacob – Baratia. In plus, restaurantul Select a fost tare potrivit pentru o familia de plimbareti ca a noastra, cu decoratiile abundente din diferite tari, din Europa sau exotice.

Muzeul automobilului roman, un muzeu unic in Romania, de neratat cu copiii in Campulung Muscel

La iesire din Campulung inspre Pitesti/Bucuresti merita un popas un muzeu atipic, particular, creat intr-un fost camin cultural: Muzeul automobilului roman, care are adunate diferite automobile construite in Romania, dar si poti vizita inauntru o expozitie dedicata lor, cu numeroase poze si obiecte adunate de peste tot de prin tara.

Castrul roman Jidova

La nici un minut mai departe, opreste si la Castrul roman Jidova, pentru o lectie de istorie timpurie a poporului nostru. Este mai mic decat Porolissum din judetul Salaj, pe care l-am vizitat tot anul acesta, dar un popas ce merita cu siguranta.

Mauzoleul de la Mateias

Cam acestea au fost activitatile noastre intr-un weekend intreg. Tot aproape de Campulung se poate vizita si Mauzoleul de la Mateias, si de acolo eventual combinat cu o excursie in una din multele zone frumoase de pe culoarul Rucar-Bran.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare