Sus
  >  Destinatii   >  America de Sud   >  5 Insule Falkland in 3 zile, in itinerariul nostru de croaziera inspre Antarctica

Inceputul croazierei noastre inspre sud ne-a dus intai 3 zile in Insulele Falkland. 3 zile ce au insemnat 5 insule explorate si mii de pinguini admirati indeaproape, din 4 specii. Falklands s-au dovedit absolut remarcabile si neasteptate. Va inchipuiati oare sa puneti in aceeasi propozitie si acelasi loc plaje cu ape turcoaz si pinguini fara numar? Dar campii verzi nesfarsite pline de oi ce se plimba printre pinguini?

Primii pinguini vazuti in Insulele Falkland: simpaticii rockhoppers

Am poposit, in ordine, intai pe New Island, pe o plaja cu o epava si un mic muzeu, unde, dupa cativa kilometri de mers, am vazut o colonie de rockhoppers ce co-abita pe niste stanci abrupte cu o grupare de nenumarati albatrosi imensi. Au fost primii pinguini din aceasta expeditie.

Apoi a urmat, in aceeasi dupa amiaza, debarcarea pe insula Carcass, cu plaje scoase direct din reclamele la Caraibe, cu nisip complet alb si ape turcoaz, doar ca in loc de palmieri aveam de admirat sute de pinguini magelanici si gentoo. Dupa inca 5 kilometri de mers pe coasta insulei, gazda locului ne-a servit cu o sumedenie de prajituri. Tot de la gazda ce are in grija insula Carcass am putut cumpara si mici pinguini din fetru, facuti de mana pe timpul lungilor ierni fara de turisti.

Cea mai veche ferma de oi din Falkland, si o plaja dubla cu valuri turcoaz plina de pinguini

A doua zi am oprit intai pe insula West Point, care ne-a intampinat cu ceata, pinguini si un imens steag britanic in varf de deal, langa cea mai veche ferma de oi din Falklands. Paznicii actuali ai insulei sunt o familie de marinari, ce ani de zile au trait in jurul lumii pe o barca, iar ultima aventura inainte de a se stabili o perioada in Falklands a fost timp de 3 ani pe South Georgia. Si aici am primit prajituri si ceai, dupa drumetia catre colonia de albatrosi si pinguini prin ceata.

La fiecare oprire Falkland ne-a aratat cel mai frumos loc pe care l-am vazut vreodata, mereu peste ce vazusem pana atunci. E si cazul cu ultima insula mica pe care am oprit, Saunders, un imens banc de nisip plin ochi de pinguini din mai multe specii, un hike spectaculos de cativa kilometri. Am crezut ca e cel mai frumos loc din aceste insule aruncate in mijlocul oceanului. Naiva, mai aveam doar o zi in insulele Falkland!

Stanley, sarmantul orasel capitala al Insulelor Falkland

Si a urmat in a treia zi Stanley, capitala acestor mici insule aruncate parca in mijloc de ocean. Stanley este chiar un oras, cu aproape 3000 de locuitori, intr-un golf ferit de lume, cu puternic accent british. Am explorat pe indelete muzeul, catedrala, posta, biserica, si, mai ales, pub-urile, dar am si avut o aventura spectaculoasa: un zbor cu elicopterul la Volunteer Point, unde o imensa colonie de king penguins traieste printre oi pe o pajiste la marginea plaja cu ape turcoaz.

Intai si intai am coborat de pe MS Fram fara a avea nevoie de zodiace. Stanley are un port complet, si am coborat direct pe pamant. Acolo ne-am intalnit cu pilotii de la Falklannds Helicopter Services, cu care rezervasem turul in zbor catre Volunteer Point, care insa ne-au dat o veste proasta: desi in Stanley e complet insorit, 20 de minute de zbor mai incolo este ceata. Asa ca am purces intai inspre muzeul din Stanley, unde am aflat o sumedenie de lucruri despre viata in Insulele Falkland, despre fauna de aici, dar, mai ales, despre razboiul sangeros din 1982, purtat de Argentina impotriva UK, pentru aceste insule, pe care statul sud-american dorea sa le revendice. Fun fact: tocmai vizionasem in serialul The Crown episoadele dedicate acestui razboi fara sens.

Pe cand tocmai terminasem muzeul, primim telefon de la piloti: suntem good to go, ceata s-a ridicat. As vrea sa spun ce mi-a placut cel mai mult: zborul peste plajele superbe din Falkland, sau plimbarea lunga de 2 ore de la Volunteer Point, peste campii verzi pe care oi pasc linistite printre imense colonii de pinguini regali, si apoi pe o plaja nesfarsita, cu mii de pinguini la soare. A fost o experienta cu atat mai deosebita, cu cat am fost singurii doi oameni de pe plaja!

Reintorsi in oras, l-am luat la pas: am cumparat obligatoriul pinguin de plus, am vizitat catedrala, oficiul postal si 3 puburi centrale. Ba am avut timp si de o cafea buna, ceea ce pe vas din pacate nu am prea avut parte.

Dar cum mai aveam inca timp pana cand MS Fram parasea Stanley, am pornit agale intr-o noua drumetie. De-a lungul golfului Stanley ce adaposteste orasul am mers pe carare pana la epava Lady Elizabeth, o batrana barca din 1879, ce a suferit un accident in jurul Capului Horn in 1913 si si-a gasit locul final aici, langa o superba plaja inconjurata de dealuri. O admirasem in prealabil din elicopter, dar este la fel sau poate chiar si mai impresionanta de pe mal, de la cativa metri.

Cam acestea au fost aventurile noastre pe Insulele Falkalnd, parte a croazierei de 20 de zile pe MS Fram de la Hurtigruten, cu care am trecut si prin South Georgia inspre Antarctica. Ne astepatau in continuare doua zile pe mare, pe barca.


Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare