Travelista.ro Exit Reader Mode

3 zile pe La Gomera, in Insulele Canare

Am ajuns seara tarziu pe La Gomera, cu feribotul, dupa o zi plina petrecuta in Loro Parque pe Tenerife si doua zile la Hard Rock Hotel. Nu am vazut mare lucru din insula atunci, ne-am dus direct la culcare. Dar insula La Gomera avea sa isi arate din secrete si frumuseti imediat de a doua zi de dimineata.

Mirador de Abrante, priveliste spectaculoasa de la sute de metri inaltime, direct spre ocean

Doar satul Agulo si casele sale, ce par micute de la inaltimea lui Abrante, stau in calea privirii tale.

La prima vedere, Mirador de Abrante pare un mirador ca oricare altul, pana cand intri in cladirea de beton minimalista, unde imediat vei fi poftim pe pasarela de sticla inspre ocean. Te poti plimba si in jur, prin relieful stancos rosiatic ce se pravaleste inspe mare, sunt amenajate trasee de drumetii.

Nu rata nici un popas in satul Agulo si ia la pas stradutele sale de pe care ai privelisti cu muntii taiosi ai Gomerei.

Parcul National Garajonay si Roque de Agando, simbolul insulei

Tot centrul Gomerei este ocupat de Parcul Nationa Garajonay si numeroasele sale trasee de drumetii si peisaje frumoase. Dar poate cel mai recunoscut simbol al insulei La Gomera este Roque de Agando, fascinanta stanca inalta de 180 de metri, situata la 1250m altitudine semeata din mijlocul parcului, si poate fi vazuta chiar si de pe mare.

Pentru a admira Roque de Agando si vecinele sale Les Roques nu e nevoie de prea mult efort: chiar la marginea drumului sunt amenajate miradoare spectaculoase.

Daca vrei insa sa iti pui picioarele in functiune, sunt si trasee prin jurul acestor pietre maiestuoase, pe care, o parte, le-am parcurs si noi. Vei avea astfel alte perspective asupra gigantilor de piatra, dar si mai multa liniste, departe de galagia parcurilor cu puncte de belvedere, unde opresc autocare si microbuze pline de turisti veniti cu nave de croaziera.

Fortalezza de Chipude, muntele table top din La Gomera

Stiti Table Mountain din Cape Town? Stiti de ce ii spune asa? Pentru ca nu are nici culme, si nici varf, ci e complet drept. Ei bine, si La Gomera are un table top mountain, pe numele sau Fortalezza de Chipude. 

Il poti admira din oraselul Chipude, sau poti chiar urca pe el sau incercui, sunt trasee marcate de la baza lui.

Relax pe plaja neagra Playa de Santiago

Playa de Santiago e un orasel cu vibe dragut, o plaja de nisip (si pietre) negre intre munti, care noua ne-a placut mult. 

De-a lungul plajei gasesti o sumedenie de restaurante si terase, iar pontonul de lemn inspre mare iti ofera panorama cu casele si muntii stancosi si arizi de deasupra lor.

Admira, din practic orice punct, vaile si culmile stancoase, presarate ici colo de palmieri, ale La Gomerei

Orice drum ai lua pe insula, practic va fi un intreg spectacol vizual, de la inceput pana la sfarsit. La Gomera e destul de arida, si are adevarate canioane adanci intre stanci taioase si ascutite. O placere sa o colinzi cu masina, si sa opresti la unul din multele sale miradoare.

Plimba-te prin San Sebastian, capitala La Gomera, un oras cu aer colonial

San Sebastian, micul orasel care detine distinctia de a fi capitala La Gomera, isi intinde casele colorate pe cateva dealuri stancoase si ascutite, deasupra portului. Centrul sau, cu aer distinct colonial, se invarte in jurul unei piatete cu ficusi batrani si apa marii. Stradute pietonale sunt pline de restaurante si magazine ce vand produse locale, si e o placere sa le colinzi in tihna.

Plaja e si ea frumoasa, neagra, cu nisip si pietricele si intrare lina in apa. Am petrecut cateva ore bune intr-o dupa amiaza aici, admirind feriboatele ce din cand in cand acosteaza in port.

Cum ajungi pe insula La Gomera?

Pe plaja de care vorbeam mai sus va lasa si feribotul din Tenerife, in micul port in care acosteaza si navele de croaziera atunci cand poposesc pe La Gomera. In momentul in care am fost noi, doar din Tenerife poti ajunge via feribot pe La Gomera, existind doua companii (Armas si Fred Olsen) care efectueaza aceasta ruta, fiecare de 3 ori pe zi. Feriboatele sunt mari, si pot primi la bord si masini. Poti insa si zbura spre La Gomera dinspre alte insule Canare, aeroportul insulei fiind langa Playa de Santiago.

Unde ne-am cazat pe La Gomera?

De fiecare data prin Spania cand intalnim un Parador, lantul de hoteluri detinute de stat, infiintat in 1928, il preferam oricarei alte optiuni. Marea majoritate a Paradores sunt hoteluri in stil traditional, si cel de pe La Gomera, cocotat deasupra capitalei San Sebastian, nu face exceptie.

Parador de la Gomera impresioneaza in primul rand prin gradina sa, cu multe multe specii exotice de plante, in mijlocul careia troneaza piscina, cu privelisti faine asupra orasului. Piscina evident a fost punctul de atractie al copiilor, si ne-am petrecut diminetile acolo, la soare, admirind oceanul, portul, dar si orasul de sub noi.

In zilele senine din gradina Paradorului se vede chiar si maretul Teide pe vecina Tenerife.

>> Rezerva Parador de La Gomera | Cauta alte oferte pe insula La Gomera

La final, cateva recomandari de restaurante pe La Gomera

Bineinteles, prima recomandare ar fi restaurantul chiar din cadrul hotelului Parador, unde am mancat o cina delicioasa cu preparate traditionale.

In Playa de Santiago am gasit, chiar pe faleza, un restaurant micut si luminos cu vedere la mare, ce serveste tapas cu influente asiatice: Kuss Tapas.

Iae intr-una din seri am colindat strazile San Sebastian pana am ajuns la Agape Bistro, un restaurant colorat total atipic in peisajul culinar al Canarelor (am aflat de el de la Momadica, care a petrecut pe La Gomera aproape o iarna intreaga). Fabienne iti va pregati o masa cu influente franceze, pe care trebuie sa o rezervi in prealabil. Cand am cinat noi aici am avut de ales intre 3 feluri de fondue absolut delicioase.