Pornind din Reykjavik prin vest inspre zone fabuloase precum Arctic Coast Way, Westfjords or peninsula Snæfellsnes, vei intalni de-a lungul drumului 1, numit si Ring Road, ce inconjoara Islanda in peste 1300 de kilometri plini de peisaje frumoase, cateva locuri minunate, pe care iti sugerez sa nu le ratezi daca timpul iti permite.
Inconjoara craterul Grábrók, unul din cele mai frumoase locuri din vest pe Ring Road in Islanda
Grábrók este un vulcan ce a erupt acum 3400 de ani, si a lasat marturie un crater, acoperit cu muschi, inalt de 170 de metri, pe care a fost amenajat un traseu superb, nu foarte lung, tocmai bun de o pauza de condus si dezmortit picioare.
Opreste la cele doua cascade renumite din Islanda de vest, Hraunfossar si Barnafoss
Parcarea de unde porneste traseul (nu foarte lung) ce trece pe la Hraunfossar si Barnafoss este la un mic detur distanta de Ring Road 1. Dar deturul merita cu prisosinta, Hraunfossar este una din cele mai frumoase cascade din Islanda, cu culorile ei vii. Alaturi de ea, si complet diferita in aspect este si Barnafoss, la care te va duce un traseu cu multe puncte de belvedere. Barnafoss este chiar pe raul Hvita, un rau glaciar de culoare albastra-laptoasa, si cade furtunoasa printre stanci.
Mergi pe Cararea Trolilor si admira Cascada Trolilor la Fossatun
Fossatun este un camping si hotel situat pe marginea unei frumoase cascade, denumita Cascada Trolilor. Proprietarul locatiei este autorul unor indragite carti de copii despre troli, si a amenajat in jurul cascadei un traseu tematic, foarte haios. De pe malul raului poti admira varfurile inzapezite ale Skessuhorn
Am revenit la Fossatun, Cascada Trolilor si anul urmator, de data aceasta cu copiii. Vroiam musai sa ii aduc aici, si noroc ca drumul nostru spre Westfjords trecea prin zona. Dupa o gustare la restaurantul cu privelisti panoramice asupra raului Grimsa, unde vara se poate vedea somonul sarind, si asupra cascadei, pe malul careia, intre stanci, poti identifica siluete de troli, am pornit pe un traseul usor, dar foarte scenic, pe Cararea Trolilor, unde copiii au participat la jocuri de troli si au urmarit parti din povestea, foarte cunoscuta printre copiiii islandezi, The Last Troll, scrisa de proprietarul restaurantului si al pensiunii, poveste care se petrece chiar aici, pe malul cascadei.
PS: La plecare poti cumpara chiar si cartea, in engleza, pentru a mai ramane putin in lumea ultimilor troli din Islanda.
Urca in farul din Akranes, si plimba-te pe una din putinele plaje cu nisip auriu din Islanda – ba chiar te poti balaci in piscina termala de la marginea ei
Akranes e unul din stopurile usor de facut, la doar cativa kilometri de drumul 1 din Islanda, in Vest, la o ora si ceva de Reykjavik. Farul din Akranes, la capatul unei plimbari frumoase pe faleza, este unul din obiectivele turistice de aici, si poti urca pana sus pe terasa sa, pentru a admira panoramic oceanul.
Continua apoi plimbarea pe faleza de langa una din putinele plaje cu nisip auriu din Islanda, unde este amenajata si o piscina termala, Gudlaug, cu o interesanta arhitectura brutalista, parca atarnata deasupra apei.
Fa o drumetie pana la cascada Glymur
A doua cea mai inalta cascada din Islanda este cascada Glymur, aflata in vestul Islandei, la aproximativ jumatate de ora cu masina de Akranes. Din parcarea amenajata pornesti pe un traseu de 2-3 ore, de dificultate destul de ridicata. Noi am mers doar pana la pestera cu privelisti panoramice catre canionul cascadei, dar, dupa ce traversezi raul, pe un bustean insa alunecos (motiv pentru care ne-am oprit, fiind cu copiii), drumul continua pana chiar in buza caderii apei.
Chiar inainte de drumul ce duce la parcarea de la intrarea pe traseu, poposeste un moment pe o fabuloasa plaja, plina de oi in cautare de alge.
Muzeul razboiului si al pacii
Un muzeu plin de informatii despre cum a fost experienta celui De-al Doilea Razboi Mondial in Islanda, cu exponate atat de actuale din prisma razboiului din Ucraina actual. Un mic stop interesant, la cam 20 de minute de drumul principal numarul 1, unde poti la final servi o prajitura si o cafea.
Admira peisajul din dragutul oras Borgarnes
Tururile prin Islanda cu autocare pline opresc toate in Borgarnes, dar din pacate doar la benzinaria de la intrarea in oras, pentru ca este inconjurata de un adevarat mall si cu multe fastfood-uri. Nu te opri acolo insa, decat poate daca ai nevoie de alimentare cu benzina, nu exista benzinarie mai aglomerata in Islanda decat aceasta. Mergi insa mai departe, in orasel, unde este amenajata o plimbare tare faina pe malul fiordului, pe marginea peninsulei ce formeaza Borgarnes. Vei ajunge astfel si la un muzeu interesant despre primele zile ale Islandei, Settlement Centre, si apoi, daca esti cu copiii, ca noi, e musai un stop la locul de joaca Bjössaróló, cu topogane ascunse printre dealuri, casute si masinute de joaca, toate construite doar din materiale reciclate de arhitectul care a avut ideea.
Cel mai puternic izvor termal din Islanda, spa langa la Krauma, si o cafea bauta intre rasaduri de rosii si morcovi cultivati in sera
Intr-unul din drumurile nostre inspre vestul Islandei am oprit jumatate de zi la Deildartunguhver, cel mai puternic izvor termal din Europa, ce poate fi admirat, cu a sa apa ce tasneste cu putere din pamant la 100 de grade, de pe o platforma special amenajata. Este atat de puternic incat incalzeste multiplele sere din zona invecinata, iar in cea de langa chiar poti servi cafeaua intre rosii si morcovi crescuti in Islanda.
Alaturi este amenajat si un SPA, cu 5 piscine termale, Krauma Spa, la care va recomand sa opriti (are si restaurant pentru dupa balaceala), dar cu rezervare inainte, online, de bilete.
Admira natura vulcanica a Islandei!
Si in final, ca in orice roadtrip prin Islanda, nu ezita sa opresti, sa admiri si sa fotografiezi natura unica de aici.