Travelista.ro Exit Reader Mode

Drumetie de iarna cu copiii la Cetatea Poenari

Unul din locurile cunoscute ale Munteniei in care nu am ajuns niciodata este Cetatea Poenari, cocotata in varf de munte deasupra inceputului Transfagarasan-ului. Baietii au urcat intr-un weekend de vara, acum, hat, 5 ani, pe cand cea mai mica membra a familiei avea doar o saptamana de viata, dar noi, jumatatea feminina, inca nu reusisem. Si cum acum doua-trei saptamani am urcat la alta frumoasa cetate, Cetatea Neamt, si ne-a trecut pe la ureche o stire cum ca Poenari urmeaza sa intre in reabilitare pentru mai multi ani, ne-am grabit si am urcat, chiar daca iarna era inca in toi la sfarsit de martie.

1480 de trepte pana la o panorama superba cu muntii si Transfagarasan-ul, de sus de la Cetatea Poenari

Inca de la intrarea pe traseu, o placuta te anunta ca vei urca nici mai mult nici mai putin de 1480 de trepte. Cand am fost noi ninsese cu cateva zile inainte, si scarile in zig zag erau partial acoperite de zapada, dar nu foarte dificil de urcat, copiii s-au descurcat doar cu mici proteste la inceput de drum.

Traseul pana sus dureaza 30-40 de minute, si din loc in loc placute iti arata la a cata treapta esti. In plus, pentru a preveni problemele din anii trecuti, cu prezenta ursilor pe scari, garduri electrice au fost montate de-a lungul scarii intregi. Biletul se plateste sus, chiar inaintea intrarii in cetate.

De sus, panorama este absolut superba, chiar mai mult acum, pe timp de iarna, cu crengile copacilor incarcate de zapada. Interiorul cetatii poate fi explorat la pas, din loc in loc fiind amenajate platforme de panorama.

Continuind pe Transfagarasan inspre Barajul Vidraru

Pe timp de iarna Transfagarasan este inchis, si poti urca, in continuare de la Cetatea Poenari, doar catre Barajul Vidraru si inca cativa kilometri, pana la cele cateva hoteluri de pe malul lacului Vidraru. Desi dinspre Sibiu am luat contact cu Transfagarasan iarna, urcind cu telecabina la Balea Lac si Hotelul de gheata, sau doar admirind Cascada Balea, dinspre Arges nu mai urcasem. Si un pic inzapezit, impunatorul Baraj Vidraru are o frumusete inghetata, vegheat, ca intotdeauana, de Omul de fier, la care din pacate nu mai este permis sa urci.

Unde sa te cazezi ca sa vizitezi Cetatea Poenari si Barajul Vidraru

Noi am ales sa stam la Pastravaria Zavoi, in periferia Curtea de Arges, dar alte optiuni sunt fie chiar in oras (recomandarea noastra fiind Hotelul Subcarpati), fie la intrarea pe Transfagarasan, la hoteluri precum Posada Vidraru or Casa Lazaroiu.

>> Recomandari hoteluri pentru a urca la Cetatea Poenari: Pastravaria Zavoi | Hotel Subcarpati | Hotel Posada Vidraru | Casa Lazaroiu