Acum 14 ani am pus piciorul pentru prima data in Antilele olandeze, in asa numitele insule ABC. Si am inceput cu litera C, vizitind timp de o saptamana colorata Curacao. Iar de data aceasta, in iarna pandemicului 2020, am revenit la inceputul alfabetului si ne-am petrecut Craciunul si 10 zile insorite pe vesela Aruba, one happy island, amintindu-ne in acelasi timp cu drag de sarbatorile de iarna de acum un an, petrecute, tot la caldura, in Sydney, Australia.
Cum am luat decizia sa petrecem cu copiii de Craciun 2020 in Aruba?
Destinatia noastra principala pentru aceasta vacanta de iarna era alta, Costa Rica, restanta de la Pastele petrecut in lockdown. Dar profitind de faptul ca tara central-americana dorita nu cere test covid pentru turisti am decis sa o precedam cu o alta destinatie. Singura conditie (in afara de cea cu primitul romanilor fara carantina): sa fie bine conectata atat la Europa, cat si la America Centrala. Dupa o analiza amanuntita a zborurilor in pandemie, a situatiei cazurilor de covid, o insula din Caraibe s-a dovedit singura castigatoare: Aruba.
In mod normal e foarte simplu sa intri in Aruba, romanii ne avind nevoie de viza. Pe timpuri de covid insa, e un pic mai birocratic, dar nu foarte. Trebuie sa completezi, inainte de a te imbarca spre Aruba, un formular online (cu intrebari de sanatate, dar si despre planurile tale pe insula), iar la final iti vei incarca testul covid negativ, cu maxim 72h inainte facut. Daca nu ai cum sa faci test, nu e o problema foarte mare: il vei face la aterizare, si apoi vei astepta in autoizolare la cazarea ta rezultatul. Imediat ce cobori din avion iti va fi scanat qr code-ul generat de completarea formularului online, si vei fi trimis catre coada corespunzatoare: vama sau testare.
Catre Aruba zbori usor cu KLM, dar exista si alte combinatii de companii aviatice. Zborul transoceanic dureaza undeva la 11 ore, si noi, pe timp de pandemie, am avut si o escala intermediara in Bonaire, compania olandeza combinind cele 2 destinatii caraibiene intr-un singur avion.
>> Rezerva si tu un hotel in Aruba
Dar… Ce poti face o saptamana in Aruba, cu copii sau fara?
Nu suntem genul de familie care sta toata ziua la plaja, dar plajele din Aruba merita cu desavarsire sa petreci ore bune pe ele. Zi de zi! Dar sa o luam pe rand, ce am facut 10 zile in Aruba cu copiii?
Am stat, dupa cum ziceam, la plaja din plin!
Am avut in total 9 nopti pe Aruba, si nu am ales, din dorinta de a vedea cat mai mult din aceasta insula vesela, sa le petrecem pe toate in acelasi loc. Asa ca le-am impartit in 3, si am petrecut cate 3 zile la cate un hotel, mai multe parti si pe plaje diferite ale Arubei. Oriunde am fi stat insa, apusurile au fost mereu un deliciu!
Palm Beach, unde cele mai multe si mai mari hoteluri din Aruba se afla
Palm Beach este o fasie lunga de nisip fin si alb, cu intrare lina in apa, unde ceea ce se numeste „high rise hotels” se gaseste. High Rise, adica hoteluri inalte: aici sunt construite, in linie, hotelurile all inclusive mari, cu sute de camere. Desi credeam ca nu o sa ne placa, si probabil in afara pandemiei e mult mai aglomerat, pentru noi acum a fost o alegere buna sa stam si aici. Am rezervat bineinteles un hotel in prima linie, cu o camera cu vedere frontala la marea turcoaz. Plaja nu era foarte aglomerata, iar apa era absolut minunata. Plus piscina la 2 pasi de mare, un bonus pentru copii.
Renaissance Island, una din cele mai exclusive plaje din Aruba, si flamingo ce traiesc aici
Daca ai vazut poze din Aruba, cu siguranta ai vazut si faimosii flamingo pe plaja! Ei sunt rezidentii uneia dintre insulele mici de langa Aruba, Renaissance Island, o insula privata, ce apartine de hotelul Renaissance. Drumul pana la insula dureaza 10 minute cu o barca rapida, si accesul este permis si celor ce nu sunt clientii hotelului, contra platii unui bilet, in numar limitat si cu rezervare prealabila.
Plaja, de fapt plajele, pentru ca pe insula sunt doua, sunt foarte frumoase, cu apa turcoaz, flamingo si iguane cat cuprinde. Pe insula vei mai gasi si un restaurant, dar si cateva trasee printre mangrove. Pe plaja cu flamingo copiii au acces doar de dimineata, de la 9 la 10, in restul zilei putind sa se distreze in voie pe Iguana Beach, alaturi. Iguana Beach este, dupa cum ii spune numele, plina de iguane, dar si are cativa rezidenti roz, puii de flamingo plimbindu-se printre sezlonguri.
Eagle Beach si copacii divi divi
Alaturi de flamingo, alti locatari faimosi ai insulei Aruba sunt copacii divi divi, crescuti direct in nisip, si contorsionati inspre mare. Ii gasiti pe Eagle Beach, si merita sa popositi la ei macar pentru o vizita, daca nu pentru o zi intreaga de balaceala.
Divi Beach, un golf linistit
Divi Beach este situata intre hotelurile Divi de pe Aruba, iar la unul dintre ele am stat si noi 3 nopti. Este un golf simpatic, linistit, cu apusuri fenomenale.
Baby beach si reciful de corali
O laguna turcoaz, pazita de doua restaurante simpatice in ambele sale laterale, este una din plajele cele mai simpatice din Aruba, preferata mai ales de localnici in cautarea relaxarii. Apa este mica-mica, nisipul este fin si alb, este laguna perfecta pentru copii. Dar chiar la capatul ei, bine marcat de geamanturi, marea se adanceste brusc, si un recif de corali cu mii de pesti colorati isi asteapta amatorii de snorkeling sa ii impresioneze. Noi am facut cu randul pentru a sta cu copiii, si ne-am bucurat de aceasta experienta extraordinara, si atat de usor accesibila aici in Aruba.
„To the rock of pirates and poets”, si plaja Mangel Halto
In apa la Mangel Halto se intra pe scari de lemn, colorate si decorate, dar alaturi este si o zona de mangrove si nisip, de unde poti porni cu caiacul in explorari.
Plaja Arashi, si zona preferata de surferi din Aruba
Pe plaja Arashi am oprit doar pentru un mic dejun. Aici este zona preferata de surferi, si valurile sunt un pic mai mari, asa ca am preferat sa ne alegem alt loc de balaceala. Insa este o plaja tare frumoasa, ca toata coasta Arubei.
>> Rezerva si tu un hotel in Aruba
Am explorat atractiile naturale ale insulei
Nu doar plajele sunt atractiile naturale cu care te asteapta Aruba. In aproape fiecare zi am facut cate un hike, si am explorat partile salbatice ale insulei.
Vulcanul Hooiberg, muntele de 165 de metri inaltime vizibil din aproape orice punct al insulei
Din prima dimineata, cand am iesit pe balconul camerei noastre, l-am zarit inconjurat de lumina rozalie a rasaritului. Pana sus sunt cateva sute de trepte, printre cactusi, iar de sus peisajul este exceptional, putind vedea absolut intreaga insula. De mers dupa amiaza, cand se face mai racoare.
Parcul National Arikok
O buna parte din Aruba este acoperita de Parcul National Arikok. Este situat pe partea „salbatica” a insulei, iar coasta aici nu este doar nisip fin si apa linistita, ci cu stanci fioroase si valuri gigantice. Poti intra in Parcul National Arikok prin doua locuri, si recomandarea este nu sa faci bucla, ci sa intri pe o parte si sa iesi pe partea cealalta. Vei putea admira plaje salbatice, stanci impunatoare, face trasee pe culmi golase, acoperite din loc in loc de cactusi si dune de nisip, dar si doua pesteri spectaculoase, una dintre ele adapostind desene rupestre vechi de 900 de ani. De asemenea, o piscina naturala te asteapta in Parcul National Arikok, insa accesibila doar pentru masini 4×4.
Ayo Rock Formations
Stanci gigantice, albicioase, te asteapta cu un traseu ce serpuieste printre ele, si te va conduce la asezari rupestre vechi, unele decorate cu picturi, iar de sus, din varful unor stanci, vei putea admira pantele acoperite de cactusi ale acestei zone din Aruba.
Dunele de nisip Arashi
La capatul de nord vest al insulei te asteapta o zona cu valuri mari si dune de nisip: Dunele Arashi. Zona poate fi explorata la pas, sau cu masini 4×4, si aici vei simti cu adevarat puterea oceanului si a vantului.
Podurile naturale din Aruba
Faimosul Natural bridge din Aruba s-a prabusit acum cativa ani. Chiar langa a ramas insa un baby natural bridge, spectaculos de asemenea. Zona este chiar in afara Parcului national Arikok, si este accesibila si cu masini normale. Pe harta Arubei vei mai gasi marcate inca alte cateva „baby natural bridge”, accesibile insa doar in vehicule 4×4.
Plantatia de aloe vera
Una din cele mai cunoscute produse exportate de Aruba este aloe vera, si cremele produse din aceasta planta cu proprietati extraordinare. Am vizitat micul muzeu ce iti prezinta etapele necesare cultivarii si fabricarii de produse din aloe vera, si ne-am plimbat si prin plantatia Aloe Aruba.
Mina de aur de pe Aruba
In anii 1800 a fost gasit aur in strafundurile insulei Aruba, si atunci a fost construita facilitatea de minat de la Bushiribana. A stat in functiune doar 10 ani, iar acum, de departe, pare ruina unei cetati pe malul oceanului furios. Un stop simpatic, in care afli o particica din istoria industriala a insulei.
Am facut cunostinta cu locuitorii ne-umani ai Arubei
Ferma de struti de pe Aruba
Am vizitat o ferma de struti acum multi ani, pe Curacao, si a fost o experienta haioasa, pe care am dorit sa o repetam si cu copiii. Vei putea vedea atat struti, cat si Emu, sa ii hranesti, dar si vei putea gusta o gigantica omleta din ou de strut.
Sanctuarul de magarusi
Am mai vizitat, demult, un sanctuar de magarusi in Grecia, pe insula Corfu. Ca si atunci, intalnirea cu simpaticele patrupede se va lasa cu valuri de rasete, atat la copii, cat si la adulti. In Corfu am putut sa ii pieptanam si scarpinam in voie, iar aici distractia consta in hranirea lor, cu mancare pe care o puteai cumpara de la centrul de vizitatori.
Am gasit si o ferma de fluturi in Aruba
Desi urma sa vedem o sumedenie de fluturi in explorarile ce vor urma in aceasta iarna, in Costa Rica, a fost un stop dragut sa oprim la ferma de fluturi din Aruba (in zona de Highrise hotels).
Flamingo si pui de flamingo, intalniri roz
Am povestit mai sus despre cum decurge o intalnire cu flamingo pe plaja, cei mai cunoscuti si mai roz locuitori non-umani ai insulei Aruba. De neratat!
Iguane, peste tot pe insula
Iguanele sunt alte intalniri salbatice pe care le vei avea practic la tot pasul pe Aruba. Le gaseam langa sezlonguri, racorindu-se pe marginea piscinei sau privind marea in zare de pe pietre. Copiii au fost mereu fascinati sa le zareasca!
Am explorat orasele: Oranjestaad, capitala insulei Aruba, dar si San Nicolas, hubul artistic din Aruba
Primele nopti in Aruba le-am petrecut chiar in efervescenta si colorata capitala Oranjestaad, si tare mult ne-a placut sa ne plimba, pe strazile ei centrale, sa admiram arhitectura olandeza si casele care mai de care mai vibrante. Strada principala, cu magazine, este strabatuta de linia unui mic tramvai haios, Streetcar.
Cel de-al doilea centru urban al insulei este San Nicolas, hub-ul artistic al insulei, in care e musai sa opresti pentru a admira picturile murale, comisionate de guvernul aruban cu ocazia unui targ de arta, ce orneaza aproape fiecare casa din centrul orasului.
In imediata apropiere a orasului San Nicolas, opreste la imensa ancora rosie, monument dedicat marinarilor din lumea intreaga.
Am admirat Aruba de sus
California Lighthouse
California Lighthouse domina partea de nord vest a insulei, si contra unei taxe mici te poti urca, pe o scara stramta, in spirala, pana in varful lui, pentru o vedere panoramica extraordinara. Alaturi, restaurantul Faro Bianco te asteapta cu un pranz sau la o cina cu influente italiene si vederi catre plajele Arubei.
Alta Vista Church
Aceasta biserica micuta, cocotata pe un deal inalt, inconjurata de cactusi masivi, este un loc deosebit de sarmant din Aruba. De aici pornesc si diferite trasee, de drumetii or bicicleta, si am profitat pentru a ne plimba un pic, cu oceanul in zare.
Se organizeaza si alte activitati pentru admirat Aruba de sus, cum ar fi parasailing, iar locul emblematic al insulei pentru a o vedea panoramic in intregime este cu siguranta vulcanul Hooiberg, despre care v-am vorbit mai devreme.
Am explorat scena gastronomica a insulei Aruba
Ca si in Curacao acum atatia ani, Aruba are o scena gastronomica extraordinara. Preferatul nostru a fost, de departe, Barefoot, unde ai parte de o experienta fine dining, cu picioarele goale, in nisip, la doi pasi de mare.
La Papiamento mananci caraibean, intr-o frumoasa gradina in jurul unei piscine, langa o batrana de 126 de ani casa „cunucu”, iar la Carte Blanche ai parte de o experienta gastronomica demna de multe stele, ca si la „vecina” Wilhelmina, cu care isi imparte bucatarul sef.
WestDeck or Big Mama sunt restaurante casual, pe plaja, cu panorame superbe cu oceanul. Tot pe plaja ne-au placut tare mult cocktailurile afterhours la Beach Bar, pe plaja Divi.
Pe plaja un mic dejun la celebrul Eduardo’s Beach Shack ne-a adus un plus de vitamine, iar la Linda’s Dutch Pancakes ne-am satisfacut intr-o zi pofta de dulce.
Iar un cocktail colorat la barul surferilor la pensie este tot ce trebuie pentru a admira un apus in Marina din capitala insulei, la Lucy’s.
>> Rezerva si tu un hotel in Aruba
Cum este in Aruba de Craciun si sarbatorile de iarna?
Totul este decorat in Aruba, iar unele case au facut exces de luminite si decoratiuni. Cactusi poarta caciul de Mos Craciun. Prin centru, atmosfera festiva este intretinuta de muzica live si un Mos Craciun ce se plimba pe la terase, iar pe plaje din loc in loc poti vedea de Craciun oameni de zapada din nisipul alb si fin al Arubei.
Dar Aruba, aflata in afara centurii de uragane din Caraibe, este o destinatie potrivita pentru orice moment al anului.
>> Rezerva si tu un hotel in Aruba