Weekend magic de iarna la Comandau in Covasna
Dupa o luna de aventuri prin tari calde, tanjeam dupa un pic de zapada! Si am gasit pentru un weekend locul perfect pentru un pic de magie de iarna: satul Comandau din Covasna.
Situat la peste 1000m altitudine, in muntii de deasupra Covasnei, sub varful Lacauti, Comandau este perfect pentru a te bucura de zapada. Am stat la o casuta mica, colorata, cu o curte plina de nea pufoasa, si ne-am amintit de copilariile pe ulita bunicilor.
Cum ajungi la Comandau, Covasna?
Comandau este accesibil printr-un drum ce serpuieste prin padure, la aproximativ 20 de km de orasul Covasna. Daca tocmai a nins, sau este foarte frig, drumul poate ingheta si deveni dificil, asa ca uneori s-ar putea sa fie nevoie de lanturi, nu e rau sa ai la tine daca te decizi sa vizitezi Comandau. In plus, in conditii de iarna mereu trebuie atentie sporita la drum!
Din Bucuresti pana la Comandau faci, in conditii normale de trafic, 4 ore si un pic. Din Brasov peste o ora.
Ce poti face iarna la Comandau?
In primul rand, sa te bucuri de aerul proaspat de munte, si de zapada, acum din plin. Apoi, ai la dispozitie diferite inchirieri de echipamente pentru distractii de sezon. Ce am facut noi? Am inchiriat snowmobile, si ne-am dat cu sania gigant trasa de masina. Dar sa o luam pe rand!
Cu snowmobilul din Comandau pana sus la Varful Lacauti
Varful Lacauti strajuieste zona, si este vara un traseu accesibil, de cateva ore. Iarna insa, peisajul se schimba, si oamenii locului au amenajat trasee pentru snowmobil sau atv-uri dotate cu senile de iarna. Excursiile cu snowmobilul se fac in numar restrans, cu ghid, si inainte de a porni la drum trebuie sa te dotezi cu casca si sa ai parte de instructaj.
Traseul a fost de vis, iar de sus, de pe Varful Lacauti, vei avea o panorama extraordinara cu locurile inconjuratoare. Noi am inchiriat snowmobilele de la Cabana Maria, cu rezervare prealabila, si au voie si copiii, cate unul pe snowmobil, insotit de un adult. Nu am fost intrebati daca avem carnet de conducere.
Cu sania gigantica pe ulitele satului
Aveam la noi sania noastra micuta de lemn, dar imediat ce am ajuns in Comandau am zarit saniile gigant, de mai multe persoane, trase cu un atelaj de metal de masini pe ulitele satului, si evident copiii si-au dorit si ei asa experienta inedita. Asa ca duminica, inainte de a pleca inapoi spre Bucuresti, aceasta a fost activitatea noastra principala. Trebuie sa stii ca iti trebuie carlig in spate la masina pentru a putea tracta sania, si trebuie sa conduci cu maxima prudenta.
Raliuri la Comandau
Periodic se organizeaza raliuri pe ulitele inzapezite ale Comandau-lui. Si noi cand am fost, am prins o competitie de masini vechi, si copiii au stat si au privit uimiti puternicele masini pe zapada.
Bea un vin fiert si admira cabanutele de lemn cochete din Comandau. Plimba-te pe ulitele strajuite de brazi. Arunca-te in zapada inalta. Da-te cu saniuta pe derdelus.
Trezeste-te pentru rasarit, e magic! Admira la final de zi plina de aventuri apusul!
Unde ne-am cazat la Comandau?
Jumatate din farmecul acestui weekend la Comandau a fost cazarea aleasa. Am stat la o casuta cocheta, cu curte mare si dotata cu leagan si gratar, rezervata pe airbnb, pe care insa nu o recomand deoarece pe cat de bine ne-am simtit noi acolo, pe atat de ciudata si neplacuta a fost interactia cu proprietarii (ca fapt divers, mergem des in Harghita si Covasna – singura problema intalnita vreodata a fost cu acesti bucuresteni, proprietari de airbnb, niciodata cu localnici, care sunt foarte prietenosi mereu cu turistii). Are 3 dormitoare cu pat dublu, si un living spatios, cu un semineu fain, perfect dupa o zi in zapada.
Ne-au placut tare mult detaliile si decoratiile de peste tot prin casa, nu ne mai saturam sa admiram fiecare coltisor. Mesele ni le-am asigurat in regim propriu, am avut gratar si bucatarie foarte bine dotata, deci nu am avut nicio problema. In Comandau insa sunt si cateva locuri unde poti manca, Vila Alpin fiind unul din restaurantele descoperite.
Copiii au adorat curtea mare, leaganul, si pe Fifi, catelul satului credem, pentru ca ne intalneam cu el peste tot. Mie mi-au placut hamacele relaxante.
Iar serile au fost magice, cu focul gratarului, beculete si zapada stralucind in intuneric.
Popas scurt in Covasna in drum inapoi spre Bucuresti
Pe drumul inapoi spre Bucuresti am oprit in doua locuri. Intai la Valea Zanelor, pe sinele vechii mocanite ce unea Covasna de Comandau (acum mai circula, cateva vagoane, pe o distanta scurta, doar vara), pentru a admira copiii vagoane de calatori si de marfa, dezafectate.
Apoi am oprit in centrul orasului Covasna, pentru a vedea Balta Dracului, un vulcan noroios, simbol al orasului, inconjurat de parcul central.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. |