In vizita in St Petersburg
Supranumit Venetia Nordului, datorita retelei extinse de canale ale raului Neva, ce in apropierea orasului se varsa, printr-o delta, in mare, St Petersburg te farmeca de la prima vedere. Cu sute sau poate mii de palate ce impanzesc tot centrul sau, de-a lungul canalelor mai late sau mai inguste, e o placere sa te plimbi prin orasul rusesc de la Marea Baltica.
Prima vizita o vei face probabil la Catedrala Sangelui Varsat, nume ce face referire la sângele lui Alexandru al II-lea al Rusiei, care a fost asasinat, în acel loc, la data de 13 martie 1881. Cu toate ca poate iti va aminti de Catedrala St Basil din Moscova, datorita siluetei cu multe turle colorate, cea din St Petersburg este mult mai recenta, “batrana” de doar 100 de ani, si decorata mai amplu inauntru, cu milioane de piese de mozaic colorat, ce formeaza gigantice tablouri biblice de jos de la podea pana sus in varful turlelor, o priveliste colorata ce te va lasa mut de uimire.
Apoi, o plimbare de 10 minute pe stradutele animate ale orasului te va lasa fata in fata cu opulenta imperiala in stare pura: Hermitage sau Palatul de iarna al Romanovilor, actualmente cel mai mare muzeu din lume, un obiectiv ce nu trebuie ratat.
Vizita in St Petersburg de pe canalele sale
Ce cu siguranta nu trebuie sa iti lipseasca din program este o croaziera, dat fiind faptul ca St Petersburg este un oras al apelor. Poti face plimbari cu barca pe diferite trasee, fie pe canalele mai stramte dintre strazile orasului, fie pe cele doua canale principale, ocazie in care poti admira Fortareata St Paul and Peter, palatele din jurul Hermitage-ului, si, o parte din ele, te vor duce pana sub podul de langa Lahta Center, viitorul sediu Gazprom si cea mai inalta cladire din Rusia si din Europa, la peste 400m inaltime. Bonus: daca mergi in iunie si iulie vei putea experimenta white nights, cand soarele e inca pe cer la 12 noaptea, si va disparea sub linia orizontului pentru 1-2 ore doar.
In jurul St Petersburg
Daca nu ti-a ajuns demonstratia de opulenta Romanova din Hermitage, si ar ci bine sa nu iti fi ajuns, poti alege sa mergi la unul din cele doua palate la cativa zeci de kilometri de oras: Peterhof, construit de Peter the Great, si Catherine’s Palace, resedinta de vara, construit de fiica sa. Din lipsa de timp noi am ajuns doar la Peterhof (unde poti ajunge fie cu masina fie cu barca, un hidrofoil cu plecare de langa Hermitage), dar cu prima ocazie vom repara lipsa.
Nu poti sa petreci cateva zile in St Petersburg fara sa vezi un spectacol de balet, pana la urma scoala de balet din St Petersburg este cea mai faimoasa din lume. Noi am ales Lacul lebedelor, care se joaca prin rotatie in fiecare zi la mai multe teatre de pe Broadway-ul rusesc, dar o alta optiune populara este si Spargatorul de nuci.
Si in final, inca doua sfaturi: nu ezita, in deplasarile tale prin oras, sa apelezi la metrou. Nu neaparat pentru confort or convenienta, ci pentru frumusete. Statiile Avtovo (de unde a plecat primul metrou din St Petersburg in 1955, avind tema asediului asupra orasului din Al Doilea Razboi Mondial), Kirovsky Zavod (ce prezinta industriile Uniunii Sovietice), Narvskaya (ce prezinta profesiile de top ale Rusiei – doctori, ingineri etc), Admiralteyskaya (cea mai la adancime din oras) sunt fabuloase, cu decoratiuni somptuoase, marmura, candelabre, mozaice si sculpturi. Pretul unui bilet de metrou este foarte mic, si trenurile circula foarte des, astfel incat este usor sa opresti in diferite statii, sa le admiri si sa iti continui apoi rapid calatoria. Noi am ales ora 11 dimineata pentru a ne plimba intre statii, si am putut sa le pozam fara prea multa lume in jur.
Si daca tot ai fost la subteran, e cazul sa te urci si deasupra orasului. Hotelul Kempinski, situat chiar vizavi de Hermitage, iti ofera o panorama deosebita atat cu Palatul de iarna, cat si cu colorata Catedrala a sangelui varsat de la terasa sa – restaurant doar cu pereti de sticla de pe acoperis.
Citeste si despre o prima intalnire cu Moscova.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. |