Travelista.ro Exit Reader Mode

Din minunile muntilor din Slovenia

In Slovenia din Bucuresti se ajunge repede via un zbor low cost in Treviso, langa Venetia, aproape de granita cu Italia. In maxim 2h de la aeroport ai ajuns la una din minunile naturale sau facute de om in care Slovenia abunda, din partea de vest a tarii. Ce am vizitat noi intr-un weekend si un mic roadtrip prin Slovenia:

 

Lacul Bled, perla smarald a Sloveniei

Este emblema neoficiala a tarii, si este cu adevarat un loc de o frumusete exceptionala. Nu numai apa de smarald iti atrage privirile, ci si imprejurimile lacului. Intr-o parte vei admira munti stancosi impunatori, in alta o cetate cocotata pe o stanca abrupta, in mijlocul lacului o insula scenica, cu o biserica al carui turn inalt iti atrage privirile, si, in partea orasului, dealuri impadurite si verzi. Nu o sa te mai saturi de admirat privelistile, fie ca te plimbi cu barci traditionale pe lac si pana la insula sa celebra, inoti in apele lui smarald, incerci sporturi nautice noi, te cateri pana la castel si ii vizitezi locurile incarcate de istorie, or cu telescaunul pe dealul de unde porneste un topogan cu saniuta pana inapoi jos pe malul apei.

In plus, in zona sunt nenumarate alte locuri pentru amatorii de drumetii. Noi am ales sa facem o plimbare de cativa kilometri de-a lungul unui mic rau turcoaz, prin cheile Soteska Vintgar.

Pestera Postojna, cel mai vizitat loc din Slovenia

Pe vrema comunismului, prin anii 70, pe cand Slovenia facea parte din Yugoslavia, pestera Postojna era singurul obiectiv din tara ce putea fi vizitat de turitii straini, atat de mare ii era faima. Acum pestera Postojna este cea mai dorita atractie din Slovenia, recent trecindu-i pragul stancos cel de-al 39 milioane turist. A doua cea mai mare pestera din lume te invita sa ii cunosti secretele la bordul unui trenulet colorat in galben si rosu, instalat pentru prima data pe culoarele lungi de kilometri ale Postojnei in secolul 19, la putin timp duce a fost descoperita de un localnic in 1818. Vei admira stalactite si stalacmite fara numar, vei pasi pe podul rusesc, numit astfel pentru ca a fost construit de prizonieri rusi, ce face legatura intre pestera noua si cea veche, vei trece prin camere albe sau rosii, si prin adanci canioane subterane. O experienta fantastica! Si ca fantasticul sa fie deplin, lacurile din Postojna sunt locuite de olmi, mici salamandre incolore, aproape translucide, cu alura de mic dragon, niste animale fantastice ce de-abia in 2016 si-au dezvaluit ciclul reproductiv si secretele vietii lor lungi de pana la 100 de ani, reusindu-se inmultirea lor intr-un bazin, intr-o mica pestera adiacenta.

Castelul Predjama si pesterile sale

Trecut in Guiness Book ca si cel mai mare castel intr-o pestera (nu cred insa ca a avut o concurenta serioasa), Predjama e cu adevarat o priveliste! Zidurile construite de oameni de-a lungul timpului se unesc armonios cu peretii naturali ai pesterii, creind un tot unitar, in trecut de necucerit. Iar sub castel, o alta surpriza, a doua cea mai mare pestera din Slovenia se gaseste aici, cu galerii lungi in total de 16km.

Raul de smarald, Soca
Soca si valea sa sunt o zona de o frumusete ireala, si merita sa nu fie ratate intr-o vizita in Slovenia. Nu este degeaba numit raul de smarald, culoarea sa este fix asa de stralucitoare, un verde-bleu intens. In Soca Valley poti face plimbari pe malul raului Soca, poti face rafting sau plimba cu caiacul, poti vizita chei stramte si stancoase ale afluentilor sai, sau poti face hike-uri pana la cascade desprinse din povesti. Orasele Bovec sau Kobarid sunt puncte de start pentru o gramada de aventuri cu nuante de smarald, iar cheile Tolmin sau cascada Slap Kozjak sunt de neuitat.