Sus
  >  Rezolutii de calatorii   >  2019 - Anul insulelor   >  2 saptamani de aventuri spectaculoase in Ecuador cu copiii

Unde sa mergem de Paste cu copiii, unde sa mergem? Daca acum doi ani am fost cu copiii prin 4 tari din Asia, si anul trecut ne-am rasfatat pe insulele din Seychelles, anul acesta am zis ca e cazul sa facem cunostinta copiilor cu America de Sud. Si am ales cred cea mai kids-friendly tara posibila, mai ales pentru copiii innebuniti dupa animale: Ecuador.

 

In Ecuador poti zbura international in Quito sau Guayaquil, cele doua mari orase ale sale, care, convenabil pentru amatorii de roadtrip, sunt situate la capete opuse ale tarii, astfel incat am ales sa ajungem in Quito si sa plecam inapoi acasa din Guayaquil. In total am petrecut pe meleaguri (de cele mai multe ori la altitudine inalta) ecuadoriene 2 saptamani.

Si iata care a fost traseul nostru prin Ecuador cu copiii:

Quito, primul stop in Ecuador cu copiii

Am poposit intai pentru 3 nopti in Quito. Nu stiu la ce ma asteptam cu privire la capitala Ecuadorului, dar cu siguranta nu ma asteptam sa vad cel mai frumos oras de dimensiuni mari din cate am vazut in 82 de tari. Quito este capitala, metropola urbana cu peste 2 milioane de locuitori, oras colonial, dar in acelasi timp ai sentimentul de satuc de munte, dat fiind ca este inconjurat din toate partile de giganti muntosi, vulcani de peste 4000m. Centrul vechi mi-a amintit de Cusco, si plimbarile pe aici au fost superbe, dar la senzatia de oras ireal au contribuit din plin casele colorate cocotate pe toate pantele vulcanice din jurul centrului. Pentru peisaje colorate, poti urca la Virgin of El Panecillo, o gigantica statuie a Fecioarei Maria, sau vizita Yaku, Muzeul apei, fantastic pentru copii si superb, dpdv al panoramelor, pentru parinti.

Quito este o baza excelenta pentru a descoperi o parte din Anzii ecuadorieni, din jurul orasului. In prima zi am urcat pe vulcanul Pichincha cu TeleferiQo, gondola foarte aproape de centrul orasului, unul dintre cele mai la inaltime sisteme de gondole din lume, care te cocoata in 15 minute la peste 4000m, si de acolo numeroase trasee te asteapta. Un loc aparte este Leaganul din nori, unde iti poti face vant, printre nori si uneori ceata, pana deasupra orasului, cu privelisti fabuloase.

A doua zi am ales sa iesim in afara orasului, pe un drum spectaculos, pana la Otavalo, unde am mancat pe malul lacului San Pablo sub vulcanul Imbabura, de aproape 5000m, am facut un hike prin jungla pana la cascada Peguche si am mers pe marginea craterului vulcanului Pullulahua si de-a lungul lacului din craterul Cuicocha, doua trasee ce ne-au amintit pe rand de Azores, respectiv Islanda.

Un alt loc usor de ajuns din Quito este unul spectaculos mai ales prin insemnatatea sa: Mitad del Mundo, locul unde poti sta cu un picior intr-o emisfera si unul in cealalta este la maxim jumatate de ora de centrul orasului. Ca sa stii unde sa iti faci poza, Ecuatorul este convenabil trasat cu galben. Convenabil, dar gresit, deoarece monumentul Mitad del Mundo, construit acum aprox 200 de ani, este in fapt, au aratat tehnicile moderne, decalat cu 200 de metri. Acest lucru nu ii strica insa din farmec, si o vizita aici este musai daca ajungi in Quito. De altfel, poti sta cu usurinta si pe linia „imaginara reala”, cateva sute de metri mai departe.

Pentru un plus de dulce, nu trebuie ratata nici o vizita la Republica del Cacao, pentru a testa ciocolata de la ea de acasa, din locul in care (se zice) s-a inventat: Ecuador.

Galapagos, insulele paradis natural de langa Ecuador, o destinatie minunata cu copiii

Urmatorul punct, dupa Quito, a fost, via un zbor intern, Galapagos. Fantasticele insule, in largul oceanului Pacific, sunt probabil atractia numarul 1 a Ecuadorului, si cel mai cunoscut loc din aceasta tara superba, dar putin totusi calcata de turisti. Am stat 4 zile in Galapagos, pe insula Santa Cruz, si detalii despre ce excursii am facut si ce animale extraordinare am vazut poti citi aici mai pe larg.

In padurile dintre nori ecuadoriene

Din Galapagos, un nou zbor a insemnat o schimbare rapida de scenariu si locatie, tot in Ecuador insa. Am petrecut urmatoarele 2 zile in cloud forrest, padurea din nori, la 3h de Quito mai in nord, in mijlocul unei vegetatii extrem de luxuriante, cu copaci gigantici, frunze imense, fluturi colorati, pasari felurite, si cascade fara numar. MashpiLodge este o NationalGeographic Unique Lodge of the World, si isi merita cu prisosinta titulatura. O constructie doar din sticla, care invita practic padurea inauntru, la zeci de kilometri de orice altceva, inconjurata doar de munti impaduriti. Dupa o baie intr-o cascada de munte, si o plimbare de cateva ore printr-un rau, ne-am intors la hotel via Dragonfly, o telecabina descoperita pe deasupra padurii si copacilor.

Hai hui cu copiii prin Ecuador, printre vulcani

2 zile mai incolo schimbam brusc iar peisajele. Urmatoarea cazare a fost la poalele vulcanului Cotopaxi, simbolul vulcanilor ecuadorieni cu forma sa perfecta si varfurile inzapezite. La 5897m este cel mai inalt vulcan activ cu eruptii documentate din lume, ultima avind loc acum 4 ani, dar de abia al doilea varf ca inaltime din Ecuador. Noi am dormit intr-un loc superb, la o veche hacienda pe pantele vulcanului, intr-un peisaj ireal de frumos, inconjurati nu doar de Cotopaxi, ci si de alti 8 vulcani, la capitolul locatii senzationale. Seara ne-am plimbat in jur, salutind turmele de lame si caii fermelor invecinate, iar dimineata ne-am plimbat cateva ore prin Parcul National Cotopaxi, pe trasee la baza, urcind, la plecare, si cat s-a putut cu masina, pana la 4400m, inspre varful vulcanului, pentru a ii vedea varful rosiatic si alb din alt unghi. De la ultima parcare, un hike de 1h30 te duce pana la ultimul refugiu, cel folosit de cei care se incumeta spre varf.

Senzationalele cascade ecuadoriene si Ruta de las Cascadas

De la peste 3600m, unde am innoptat langa Cotopaxi, am scazut inspre 1800m, pentru a ne opri, doua nopti, in Banos, un orasel special, intr-un canion abrupt, de unde am plecat pe Ruta de las Cascadas, un drum cu adevarat plin de cascade, pe marginea canionului. Din loc in loc poti incerca sporturi extreme: tiroliene peste canion or cascade, sau bunjee jumping de la cateva sute de metri peste stanci. Cea mai cea cascada este una cu adevarat impresionant: Paillon del Diablo, un jet puternic de apa ce tasneste parca dintre stanci si se arunca in gol. Ii poti simti forta apropindu-te extrem de mult, pe niste scari sapate in munte, sau il poti admira de mai departe, de pe poduri suspendate.

Introducere despre Amazon, safe pentru copii

Inca 40 de kilometri in continuare, si ajungi la Portile Amazonului. Amazonul incepe practic in Ecuador, aproximativ jumatate de tara fiind practic sub dominatia apelor. Regiunea aici se numeste El Oriente, si orasul cel mai aproape de Banos este Puyo, care a reprezentat o buna introducere pentru copii in ceea ce inseamna Amazon si diversitatea sa biologica. Am admirat apele ce se aduna pentru a forma cel mai mare fluviu de pe planeta, ne-am plimbat prin centrul oraselului si am vizitat un rescue-center cu animale caracteristice Amazonului.

Banos si unul din cele mai frumoase locuri in care am innoptat vreodata

In ultima zi am vizitat un pic centrul orasului, cascada faimoasa a Virginei de langa piscine termale, si ne-am mai relaxat putin la hotelul nostru, un fel de paradis verde, cu pauni si gradini fara numar, unul din cele mai frumoase locuri in care am innoptat vreodata.

Ultimul lucru pe care l-am facut in Banos este si cel mai celebru: am urcat deasupra orasului pentru ne da in leaganul de la capatul lumii la Casa del Arbol.

Chimborazo si cel mai apropiat punct de spatiul cosmic din lume

Daca am vazut Cotopaxi, firesc a fost sa il vedem si pe cel mai inalt: Chimborazo. Nu este doar cel mai inalt varf din Ecuador, ci, daca masori de la centrul pamantului, dat fiind proximitatea de Ecuator, este cel mai apropiat punct de spatiul cosmic. Pe Chimborazo poti ajunge cu masina pana la 4000m, unde ne-am plimbat pornind de la cocheta Chimborazo Lodge, si am salutat o turma de alpaca.

Cuenca, un oras din Ecuador prietenos cu copiii

Urmatorul punct inspre deja finalul traseului nostru: Cuenca, al treilea oras ca marime al Ecuadorului, si, se lauda ei, orasul cu cel mai inalt nivel de trai din Ecuador. Nu stiu cum o fi nivelul de trai, dar stiu ca l-am gasit cochet, aranjat, si cu un centru foarte frumos. Ne-am plimbat cateva ore prin el, si a fost o placere.

Inga Pirca, replica catre Machu Picchu data de Ecuador

La o ora de Cuenca dai peste Inga Pirca, cele mai importante ruine Inca din Ecuador. Citisem ca daca vizitezi Inga Pirca, cele mai complexe ruine Inca ale Ecuadorului, dupa ce deja ai vazut Machu Picchu, vei fi dezamagit. Dar noua ni s-a parut un loc tare frumos, diferit de tot ce vezi Inca in zona Cusco (au fost construite avind ca baza un oras Canar pre-existent). In plus, locatia este fermecatoare, intre dealuri inverzite, pe care pasc vacute baltate. Am zis dealuri? Poate asa par, pentru ca in realitate Inga Pirca, la aprox 3600m, este situata cu 1000m mai sus decat celebrul Machu Picchu din Peru, cel ce pare in varf de munte ascutit, aproape de cer.

Final de roadtrip prin Ecuador in Guayaquil cu copiii

Ultimul nostru stop ecuadorian a fost orasul de unde am luat zborul de intoarcere, cel mai mare oras al tarii, Guayaquil. Situat pe raul Guayas, Guayaquil e adevarata capitala economica a Ecuadorului. Avind doar o zi si o noapte la dispozitie, am profitat pentru o tura prin centru, pentru o plimbare pe Malecon 2000, frumoasa faleza la rau a orasului, si pentru a hrani iguanele in celebrul Iguana Park, unde zeci de astfel de soparle gigantice, verzi, asteapta turisti sa le ofere salata. Ultimele ore inainte de zbor ne-am relaxat la piscina hotelului nostru, cu vedere la casutele colorate de pe dealul Santa Anna.

Ne-am despartit cu greu de Ecuador, o tara care cu siguranta ar intra direct pe locurile fruntase (daca am face topuri ale locurilor vazute). Mi-au fost dragi vulcanii, ruinele, animalele, orasele. Mi-au placut drumurile, raurile si cascadele. Vom reveni cu siguranta!

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare