Travelista.ro Exit Reader Mode

Plimbari prin Puglia, sudul Italiei: Portul colorat din Monopoli

Daca data trecuta prin sudul Italiei ne-am cazat in Bari, de data aceasta ne-am inceput lungul weekend italian cu o noapte langa Monopoli, orasel la aproximativ 50 de minute de aeroportul pe care aterizezi in Puglia.

 

Monopoli e un exemplu clasic de port sudic italian, in stil venetian, si beneficiaza de o pozitie centrala in oras, continuindu-se firesc cu stradutele inguste ale centrului vechi. In laterala il pazeste castelul, parte a fortificatiilor gandite de regele Carlos V al Spaniei.

Cu un gelatto in mana te poti plimba pe langa biserici si cladiri cu multa istorie in spate, dar si pe faleza lunga (lungo mare) ce intr-o parte lasa loc unei plaje cochete, in josul zidurilor de aparare a orasului.

Insa atractia principala sunt barcile colorate, pe numele lor gozzi sau vozz, in dialectul local, deobicei pictate in bleu, rosu, sau o combinatie intre aceste doua culori intense.

Unde ne-am cazat in (langa) Monopoli?

Noi ne-am cazat intr-o periferie a Monopoli, in satucul Capitolo, intr-o fost mic sat pescaresc, la La Peschiera, unde ne-am bucurat in prima dimineata de soarele Italiei si de o prima balaceala in apa turcoaza marii, dar i in piscina incalzita din mijlocul curtii interioare.