Sus
  >  Calatorii cu copii   >  Weekend la Sulina cu copiii

Stii senzatia aceea de capatul lumii care o ai cand ajungi in zone greu accesibile, indepartate, precum orasele din Groenlanda sau piscina la 80 de km de urmatorul oras din Westfjords, Islanda? Ei bine, nu trebuie neaparat sa te duci peste mari si tari ca sa o ai, ci poti da o fuga cu copiii pana la Sulina, capatul de est al Romaniei!

Sa ajungi in Sulina din Bucuresti e destul de anevoios, si implica un pic de pregatire. Pana in Tulcea vei merge cu masina (in jur de 3 ore daca nu e aglomeratie pe Autostrada Soarelui). Si de aici, dupa ce iti vei parca masina pe undeva pe langa faleza, trebuie sa te sui in barca.

Feribotul de stat merge o singura data pe zi, la ora 13 din Tulcea, cu intoarcere la 7 dimineata, iar pentru optiuni un pic mai tarziu (care sa iti permita de exemplu o zi de vineri scurta de lucru) trebuie sa apelezi la companiile private, care efectueaza transferul acesta de mai multe ori pe zi, de altfel si mult mai rapid, 1h si un pic versus 4.

Drumul te va duce de-a lungul bratului Sulina, probabil cu oprire in Crisan, alt orasel simpatic din Delta, plin si el de pensiuni.

Dar o data ajunsi, nu iti va parea rau. Sulina e unul din cele mai interesante orasele din Romania, si vei avea o sumedenie de lucruri de facut timp de un weekend (fie ca esti cu copiii, cum am fost noi) sau fara).

Plimbare cu copiii pe faleza din Sulina

Noi ne-am inceput weekendul cu o plimbare pe faleza lunga a Sulinei. Ba chiar am si prins Festivalul Sulina 2018, in fata Palatului Comisiei Europene, un palat impozant, parte a istoriei fascinante a acestui oras, care merita cu prisosinta un stop.

Langa este Biserica Sf Nicolae (cea ortodoxa), si pe strada a doua o gasiti si pe cea catolica, Sulina fiind de cand se stie un amalgam de credinte si nationalitati.

In partea cealalta faleza se termina la Turnul de Apa, construit in ordinele Reginei Olandei, socata sa descopere cu ocazia unei vizite ca nu exista facilitati de apa potabila in asa port important. De aici o vei lua inapoi in centru pe langa un soi de cimitir de vapoare, relicve a unei vremi apuse, inclusiv un colos industrial ce a participat din plin la operatiunile de transformare ale bratului Sulina in canal navigabil, care azi isi asteapta probabil sfarsitul ca fier vechi.

Urca in Farul Comisiei Europene

Primul far al orasului, construit in anii 1820, atunci pe malul marii, este acum fix in mijlocul Sulinei, tarmul inaintind cativa kilometri buni in apa, si este transformat in muzeu. De sus ti se asterne Sulina la picioare, cu canalele din jurul sau si faleza plina de barci. Iar jos este organizat un mic muzeu despre viata la gura de varsare a Dunarii, dar si despre personalitatile marcante locale: scriitorul Jean Bart si dirijorul George Georgescu.

Viziteaza cimitirul maritim

Deseori se intampla ca cimitirele sa fie obiective turistice, insa recunosc sincer ca nu sunt des in vizorul meu. Altfel a stat treaba la Sulina, unde am plecat cu cei mici in cautarea unui pirat. Pentru ca da, in Cimitirul maritim din Sulina este singurul mormant atestat de pirat, piratul grec Ghiorghios Kontoguris, marcat cu craniul specific pe piatra. Le-am povestit si legendele ce il inconjoara, si daca nu am fi mers apoi la plaja, probabil ar fi fost aventura lor preferata din intreg weekendul.

Mai poti intalni mormintele marinarilor pieriti in razboiul din Crimea, intr-un sir ordonat de pietre simple, pe care este scrisa nationalitatea si vaporul pe care serveau, dar si doi tineri, un baiat si o fata, o adevarat pereche Romeo si Julieta locala. De asemenea, la Sulina a fost inmormantata si printesa Ecaterina Moruzzi, loc marcat cu un momument impozant, decorat cu insemnele regale.

Plaja Sulina, perfecta pentru mers cu copiii

Plaja Sulina este la 2km de centrul orasului (si pentru turist dornic de mers pe jos, drumul pana la ea trece in mod convenabil si pe la muzeul farului si pe la cimitir). Daca nu vrei sa mergi pe jos prin putina umbra, unul din cele 16 taxi-uri din oras te duc indata.

Plaja este amenajata cu sezlonguri si umbrelute, si are si vreo 2 restaurante, care insa se inchid in extrasezon. Desi are sezlonguri, le are pe o portiune foarte mica, in rest avind aspect de plaja salbatica, cu nisip fin si intrare lina in apa, si a fost perfect pentru copii, sa se joace si sa se balaceasca in apa putin sarata.

Dormi in Sulina intr-un hotel plutitor ancorat pe faleza, Carpatia Sf Constantin – o experienta inedita cu copiii

Au aparut multe pensiuni frumoase prin Delta Dunarii, dar dupa o cautare ampla mi-am dat seama ca NU in Sulina. Si atunci am ales ceva complet atipic, sa dormim pe un vapor ancorat, la un hotel plutitor, un alt highlight pentru copii. Acum isi doresc sa doarma si pe o barca mai mare, adica intr-o croaziera. Le-am promis ca vom analiza aceasta dorinta cu mare atentie…

Admira rasaritul, la Sulina, locul unde apare intai soarele in Romania

Eram chitita sa prind rasaritul, si aproape nu am putut dormi noaptea de frica sa nu il ratez. La 5 cand m-am uitat pe geam ceata era atat de groasa incat nu se vedeau copacii de langa hotelul nostru plutitor, de pe faleza, asa ca aproape eram dezamagita.

La 6:47 insa, cand google imi indicase ca va avea loc aparitia soarelui, ceata se dispersase, atat cat trebuie doar, cat sa creeze pe canal o atmosfera magica. Si copiii dormeau in cabina, iar eu eram cu o cafea in mana pe puntea de sus a vaporului nostru hotel, pregatita sa fac cateva poze magice.

Ce excursii cu barca poti face din Sulina in Delta Dunarii?

Din Sulina, orasul la cea mai mica altitudine din Romania (intre 1 si 4 metri deasupra marii), poti porni in nenumarate excursii cu barca. Cum pe canale am fost de mai multe ori, la Letea am fost anul trecut (cand am stat la Peninsula Resort, in Murighiol), la Sf Gheorghe acum cativa ani de data aceasta ne-am orientat spre altceva, desi toate pomenite mai sus sunt fezabile si din Sulina.

Noi am ales excursia cea mai specifica acestui coltisor de delta: la varsarea Dunarii in mare, pe langa farul vechi, ramas si el departe de mare acum, si farul nou inalt de 47 de metri, prin Golful Musura, si pana la insula K, supranumita si Insula Pasarilor, unde am admirat o sumedenie de pelicani, cormorani si pescarusi. In drum treci si pe langa titanic de Sulina, epava unui vapor georgian, ramas de mai multi ani infipt intr-un banc de nisip in apropierea gurii de varsare a Dunarii.

La intoarcere, pe canale, am prins si un spectaculos apus, posibil ultimul de vara din acest an.

A devenit se pare un obicei sa revenim an de an in Delta. Pentru ca poate ai impresia ca ai fost, si ce poate sa mai fie nou, dar un teritoriu atat de vast nu poate veni decat cu surprize de fiecare data. Pe lista de destinatii viitoare: Mila 23, Padurea Caraorman sau Gura Portitei.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare