In unul din ultimele weekenduri de iarna am decis sa mergem la ski intr-o destinatie mai atipica: Ucraina, in cea mai mare statiune a lor, Bukovel.
Cum ajungi la ski in Bukovel?
Din Bucuresti pana in Bukovel se fac peste 12h cu masina, asa ca asa un traseu pentru doar un weekend ar fi fost imposibil. Am gasit o alta solutie: zbor rapid pana in Satu Mare, si de acolo, cu masina inchiriata faci undeva intre 3.5-4h. Teoretic insa, pentru ca, dupa un zbor rapid si lin, drumul cu masina nu a fost chiar asa placut, nici la dus, nici la intors.
La dus, dupa aproape 1h in granita, incercind sa intelegem toata birocratia oficiala si mai putin oficiala a ucrainienilor, am avut ghinionul de a avea un accident in fata pe o portiune de drum stramta, pe ninsoare puternica a trebuit sa asteptam la coada (si cum nimeni nu vorbea engleza in jur, nici nu stiam de ce asteptam). La intoarcere nu am avut nicio problema pe soselele ucrainene, insa in vama era o coada extrem de mare, toata lumea se intorcea de la ski, Bukovel fiind o destinatie foarte populara printre romanii din nordul tarii.
Lasind la o parte aceste incurcaturi pe drum (care ne-au facut sa fim tare multumiti ca am plecat fara copii), Bukovel a fost o experienta placuta de ski, e o statiune mare, ingrijita, cu multe partii si cu hotele si restaurante foarte simpatice.
Sa o luam pe rand si sa vedem ce poti face iarna in Bukovel, pe partii la ski si nu numai.
Cum e domeniul de ski din Bukovel?
Bineinteles, probabil te duci acolo in primul rand pentru ski. Ai in total 68 de km de partii, pe care urci cu multe telescaune, toate partiile fiind unite intre ele si raspandite pe toate culmile din jurul statiunii. Mai multe cazari iti ofera camera direct pe partii, practic iesi de la micul dejun si incepi direct sa skiezi. Fiecare partie este dotata cu restaurante si terase cu sezlonguri nu mai bune de savurat un vin fiert.
In Bukovel ski-ul nu e singura distractie sportiva pe care o poti practica. Poti incerca si tot felul de activitati inedite, precum mersul cu bicicleta pe o sarma la multi metri deasupra pamantului, sau sa parcurgi cu viteza o combinatie rollercoaster-tiroliana, printre copaci si pe deasupra partiilor.
Cu ski-urile pana la Ice Hotel Bukovel
Pe partia 1C, accesibila via un telescaun de 4 persoane, te asteapta o alta atractie interesanta: Ice Hotel Bukovel. Un iglu gigantic asteapta oaspectii curajosi sa isi petreaca o noapte pe un pat sculptat in gheata si acoperit cu blanuri.
Sau pe cei mai putini curajosi doar sa viziteze, ocazie pentru niste poze originale, fie in dormitoarele inghetate, fie in barul din fata hotelului, la mesele cochet decorate cu cuburi de gheata transparenta (fapt interesant: e al treilea an in care am fost intr-un icebar/icehotel – in 2016 am vizitat IceBar din Honnigsvag, cel mai apropiat oras de Nordkapp, cel mai nordic punct din Europa, iar una din cele mai frumoase zile din iarna 2017 am petrecut-o la IceHotel de la Balea Lac).
Apres-ski la Bukovel Winter Fair
Dupa o zi lunga de ski (si in Bukovel poate fi chiar foarte lunga, sunt cateva partii dotate cu nocturna, iar instalatiile care le servesc functioneaza pana mult dupa apusul soarelui), poti vizita Bukovel Winter Fair, din centrul statiunii, unde casute de lemn cochete te asteapta cu placinte de tot felul, ciorbe in paine, mezeluri produse local, vin fiert si alte bunatati de iarna.
Unde mananci bine in Bukovel?
Daca tot vorbesc de mancare traditionala, Bukovel are multe restaurante bune, insa cel mai inedit ni s-a parut cel din Mushroom House (Grybova Hata), o casa cu aspect ciudat, hotel si restaurant, al carui proprietar a pornit de la ideea de a impleti inspiratie din operele lui Gaudi cu arhitectura specific acestei zone din Carpatii ucrainieni.
Dupa o asa zi plina, tot ce iti mai ramane sa faci este sa te bucuri de un foc de tabara (multe hoteluri organizeaza), cel la care am stat noi (Radisson Blu) a avut pe inserat un spectacol in toata legea la lumina flacarilor, cu concursuri de agilitate pentru clienti si dansuri traditionale.
Unde poti merge la piscina in Bukovel?
Pe seara, pentru relaxare, poti merge la piscina, marea majoritate a hotelurilor sunt dotate cu centru spa, sau la Voda, un centru mare SPA din Bukovel, situat pe malul unui lac, care vara este amenajat pentru inot si plaja.
Ca si concluzie, Bukovel mi-a placut! O statiune cocheta si bine inchegata, cu partii multe si amenajate ca la carte. As reveni cu drag cu copiii, mai ales ca multe dintre partii sunt potrivite pentru micii schiori, singurul lucru care insa ma pune pe ganduri este drumul cu peripetii pe care l-am avut pana acolo…