Redescopera Romania: Platoul salin Meledic din Buzau
Despre Buzau tot spun ca imi place, si mi se pare o zona tare ok de weekend trip sau chiar daytrip din Bucuresti, dat fiind ca faci in jur de 3 ore si jumatate pana in cele mai ascunse unghere ale sale. Asa ca asta vara, cu o zi de weekend doar la dispozitie, am dat o fuga pana in Buzau, avind un obiectiv clar in minte: sa vizitam platoul salin Meledic.
Pentru noi a fost o excursie de o zi pana la platoul salin Meledic, un loc de care tot citisem, si cu care tot vazusem poze, dar unde nu mai ajunsesem pana atunci, dar cu usurinta il poti combina cu alte obiective din Buzau.
Stop la Piatra Alba in drum spre Meledic
Intai si intai am poposit la poalele Grunjului, sau Piatra alba, din comuna Manzalesti, pe marginea raului Slanic. Monument al naturii si arie protejata, grunjul este o piramida inalta de 18metri, impresionanta prin albetea sa, care in varf are o cruce.
Un lac dulce intr-un munte de sare
Cativa kilometri mai incolo, Parcul turistic Meledic adaposteste alte minunatii, care, desi aproape fara infrastructura turistica, merita vizitate. Intrind pe poarta complexului turistic, vei remarca imediat pe stanga Lacul mare. Este un lac cu totul neobisnuit, fiind cu apa dulce intr-un munte de sare.
Putin mai incolo, coline verzi sunt presarate din loc in loc de sculpturi de lemn, si lasa sa se vada o panorama draguta cu dealurile Buzaului.
De pe malul lacului, si apoi prin padure, porneste un traseu de aproximativ 1h, pana la cateva pesteri de sare. Intre ele, pestera 6s Meledic, care din pacate insa acum are accesul blocat de alunecari de teren, dar care este, la peste 1000m lungime, a doua cea mai mare pestera de sare din lume.
Chiar daca aceasta pestera gigant nu se poate vizita (desi cu siguranta ar merita) relieful cu vai de sare, grote si pesteri sapate in ele, la care ajungi urmind traseul, este impresionant.
La iesire, inainte de a te intoarce acasa, poti traversa canionul de sare, si te plimba in jurul masivului Meledic, pentru peisajel absolut deosebite.
In plan aveam si Focul viu, Manastirea Gavanu (la care se ajunge pe un drum de sare) si lacul Mocearu, dar o pana de cauciuc pe drumurile acestea de tara, ne-a taiat avantul, asa ca au ramas restanta pe alta data. Cu siguranta vom reveni in Buzau cat de curand, in fapt am rezervat deja, la Conacul Domnitei Ralu, un loc care pare absolut superb, pentru un weekend in luna mai.
ps: Ce mai poti vizita in judetul Buzau? Am o lista lunga pentru tine: Vulcaniii Noroiosi (cel mai cunoscut obiectiv turistic din zona) / Dealurile de la Naeni / Valea zimbriloir / Cascadele Urlatoare / Herghelia Cislau / Muzeul chihlimbarului / Biserica rupestra Alunis / Barajul si lacul Siriu. Si cateva cazari cu farmec: Ferma de sub Penteleu / Cabana Hadar / Pensiunea La Butoaie.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. |