Sus
  >  Destinatii   >  Un weekend in Lisabona

Lisabona, capitala Portugaliei, este o metropola cu peste 2 milioane de locuitori, cu un relief deluros (se intinde de-a lungul a 7 dealuri, mai multe dintre ele fiind situate chiar in centrul orasului), si o istorie bogata si tumultoasa. Pe rand, a fost capitala de provincie romana, ocupata de musulmani si apoi devenita punct central al monarhiei Portugaliei. Si o destinatie minunata de weekend trip.

Dupa cutremurul din secolul 18, ce a condus la declansarea unui tsunami (singurul care l-a cunoscut orasul), mare parte din Lisabona a fost distrusa, pentru ca mai apoi sa fie reconstruita mai ordonat, fata de orasul haotic ce se dezvoltase in secolele 16-17.

Un weekend (sau o excursie de mai lunga durata) in Lisabona trebuie neaparat sa inceapa cu o plimbare prin centru. Partea de sus a orasului se leaga de partea de jos (downtown, cartier ce poarta numele de Baixa) a Lisabonei, printr-un bulevard larg, Avenida da Liberdade, avind pe centru un parc cu multe cafenele, iar pe laterale magazine si buticuri luxoase (Hugo Boss, Dolce&Gabanna, Louis Vuitton).

Baixa este o zona comerciala, ce se intinde de la piata Pedro IV pana la piata Comertului, plina de magazine highstreet (preturi medii) si de magazine de suveniruri. Aici gasesti reprezentanta H&M, Mango sau Springfield si poti lua o masa de pranz la una din terasele situate pe strazile pietonale.

Lisabona de deasupra

Nu rata sa urci cu ascensorul Santa Justa, un turn din otel cu aspect neobisnuit (inaltat de unul din elevii lui Gustave Eiffel), care adaposteste un lift cu doua cabine elegante decorate in lemn, ce te va transporta din centrul de jos al orasului, pe culmile cartierului mai inalt, Bairro Alto, al Lisabonei. Turnul este legat de stradutele de la altitudine printr-un pod din otel. In varful turnului se gaseste o cafenea, de unde, alaturi de un cocktail racoros, poti admira privelistea incantatoare oferita de Lisabona.

Pentru o privire de ansamblu asupra monumentelor capitalei portugheze, iti recomandam sa iei un tur cu unul din tramvaiele rosii de epoca, cu punct de plecare Praca do Comercio (ce are in centru statuia de bronz a regelui Dom Jose I si pe margine Arcul de Triumf) si care, timp de o ora si jumatate, iti vor prezenta mare parte din centrul orasului.

Urmatorul punct in programul tau de descifrare a tainelor Lisabonei este Castelul St Jorge, unde poti urca cu originalele funiculare galbene, un fel de tramvaie ce te vor purta pe stradute inguste si intortocheate pana deasupra orasului. Situate pe colina cea mai inalta din Lisabona, inconjurat de o abundenta de vestigii romane, feniciene si musulmane, zidurile castelului ofera o priveliste fascinanta asupra arhitecturii si centrului Lisabonei. Plimba-te printre ruinele cetatii, si cocoata-te pe meterezele vechii fortarete. View-ul va merita cu prisosinta cele cateva zeci de trepte medievale alunecoase pe care le ai de urcat.


Dupa un tur in forta al castelului, relaxeaza-te la cafeneaua chiar din incinta, cu un suc racoros si o prajitura delicioasa, si implineste-ti nevoia de cumparaturi cu un suvenir dintr-unul din magazinele de acolo. Poti cumpara o reproducere dupa una din decoratiunile castelului sau ceramica traditionala portugheza pictata manual.

Bairo Alto si viata de noapte

Dupa o zi plina de „bifat” obiectivele turistice si de vizitat magazinele din zona centrala sau din cartierul Chiado, seara poti sa degusti bucate traditionale portugheze, impreuna cu un pahar de Vino Verde sau de Porto, intr-unul din restaurantele situate la inaltimi, imprejurul castelului, de unde poti admira spectacolul nocturn oferit de Lisabona. Dupa cina, pentru inca un pic de distractie noctura, fa o vizita in Bairro Alto, centrul vietii de noapte a Lisabonei.

Vei fi uimita de agitatia de aici, si te vei alatura imediat multimii ce se distreaza la un pahar de bere sau vin pe stradutele inguste si abrupte, in fata barurilor si cluburilor, bucurindu-se de vremea calda de care are parte Portugalia mare parte din an si, cu putin noroc, vei putea asculta unul din concertele care se organizeaza aici aproape in fiecare saptamana. Daca ajungi din timp, poti sa iti multumesti si shopaholica din tine, in Bairro Alto gasindu-se numeroase magazine ce contin creatiile designerilor portughezi, atat haine, cat si decoratiuni interioare.

Pe riviera Lisabonei

A doua zi nu este timp de pierdut. Un alt loc ce trebuie vizitat intr-un weekend in Lisabona este riviera orasului, o insiruire de mici statiuni de vacanta cochete, pe malul oceanului Atlantic. Chiar daca vizitatorii prima data aflati in oras au impresia ca Lisabona este la malul oceanului, acest lucru nu este insa adevarat, ceea ce se zareste din centrul ei este de fapt un canal, raul Tajo, ce se varsa in Atlantic la 25 de km de oras. Pe drumul ce iese din

Lisabona inspre statiunile de relaxare vei putea admira impresionantul pod 25 aprilie, ce traverseaza canalul, numit dupa revolutia fara varsare de sange ce a avut loc la aceasta data, si care a restaurat democratia in Portugalia. Alte obiective interesante aici numara fascinanta manastire Jeronimos, in fata careia, pe malul raului se afla Monumento dos Descobrimentos (monumentul descoperirilor) si Turnul din Belem (ce facea parte din fortificatiile de aparare ale orasului).


Dintre statiunile ce trebuiesc vizitate amintim Estoril (locul unde o data se organiza competitia de Formula 1, si unde acum au loc doar etape de Moto GP), in centrul careia un punct de mare atractie este imensul cazino, Cascais, statiune cocheta cu sumedenie de restaurante ce au ca specialitate pestele si fructele de mare sau Sintra, unde nu trebuie sa ratezi Palatul National Pena, cel mai romantic palat din Portugalia, ascuns privirilor in mijlocul parcului cu acelasi nume.

Ocenarium, de neratat intr-un weekend in Lisabona

Ocenarium contine cel mai mare acvariu din Europa, si este un alt loc ce nu trebuie ratat intr-o vizita in Lisabona. Impartit pe regiuni, iti va prezenta fauna si flora fiecarui ocean al Globului. In zona rezervata oceanului Indian vei trece printr-o atmosfera tropicala, la o temperatura de minim 25 de grade, in timp ce in jurul Oceanului Artic nu strica sa ai la tine o jacheta. Poti admira pinguini sau mici foci de mare. La sfarsit, iti este prezentat un film despre eforturile care se fac pentru conservarea faunei marine.

Seara continua descoperirea placerilor culinare locale, cinind la unul din restaurantele luxoase din zona docurilor. Kais este unul din acestea, ce te va uimi printr-un mod de servire cu totul original, si prin preparate delicioase. Continua cu un cocktail la unul din cluburile din apropiere, tot pe malul raului: Lux, BBC, Cafe In sunt cateva dintre cele mai celebre discoteci de aici, unde distractia tine toata noaptea.

Unde te cazezi pentru un weekend in Lisabona

Lisabona ofera numeroase posibilitati de cazare. Poti alege unul dintre hotelurile luxoase situate imprejurul centrului (hotelul Sheraton are 25 de etaje – cea mai inalta cladire din oras – si ofera camere decorate modern cu o panorama deosebita de jur imprejur) sau de ce nu, cateva nopti intr-un castel romantic, in zonele din jurul orasului.

Vezi mai multe poze din Lisabona pe egirl.ro.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare