Ce experiente poti avea in 2 zile in The Gambia
Dupa saptamana prin Senegal am luat un zbor de fix 20 de minute din Dakar, si am aterizat in Banjul, capitala cele mai mici tari din Africa, o tara care are un singur vecin: mult mai intinsa Senegal, care practic o incercuie, lasindu-i doar 60 de kilometri de coasta la Atlantic.
Plaja nesfarsita din Gambia
Am ajuns fix la apus pe plaja nesfarsita a Gambiei, aceasta tara mica, inconjurata de Senegal si ocean! Desi are doar 60 de km de coasta, plaja in Gambia este spectaculoasa, mai ales la apus, cand soarele se ascunde in oceanul cu ape retrase, care creaza efect de oglinda sub lumina portocalie de la final de zi. In fiecare dintre cele 2 dupa amieze petrecute in Gambia am facut plimbari lungi pe plaja, la apus, cel mai bun mod de a incheia o zi plina de aventuri exotice!
Aventuri cu barca pe raul Gambia
In prima zi am pornit intr-o aventura cu barca pe raul canalele de pe raul Gambia, in cautare de copaci milenari in care poti intra si mici pasaje printre mangrove prin care barca de abia se strecoara. O constructie ciudata de lemn peste pontoane instabile a fost punctul de pornire al acestei aventuri inedite. La Lamin Lodge acosteaza pirogi locale care de abia plutesc si yachturi fancy venite tocmai din Europa, peste mari si tari. Noi am sarit, dupa ce am vizitat prelucratorii locali de stridii culese din mangrove, intr-o piroga micuta, cu care am traversat cateva canale, pana la un alt mal, malos, unde am debarcat si am pornit intr-o mica drumetie pana la un copac milenar, loc sacru printre localnici, un copac in care pot intra deodata peste 15 oameni si unde pe vremuri se faceau ritualurile de circumcizie la baieti.
Reintorsi la Lamin Lodge am mancat, sus, in casa de lemn, cu privelisti catre raul Gambia, un pranz compus din pui yassa sau pui cu sos de arahide, specialitati locale.
Cu mai multe zile la dispozitie, am fi pornit intr-o croaziera de cateva zile pe acest rau ce strabate intreaga tara, in cautare de hipopotami.
Traseu prin padure in Abuko Reserve si intalniri cu hiene – una din aventurile exotice si salbatice pe care le poti avea in The Gambia
Abuko este prima rezervatie naturala infiintata in acest paradis de biodiversitate care este The Gambia. Protejeaza o zona vasta de paduri tropicale, canale de apa, mangrove, si este sediul unei Darwin Field Station for Biodiversity.
Dar pe langa a fi o locatie abundenta de viata salbatica, The Gambia este si cea mai mica si cea mai populata tara din Africa. Iar conflictele om-animal apar astfel inerent.
De cativa ani, in Abuko a fost infiintat un orfelinat, ce are grija de animale precum hiene, babuini, crocodili. Bonus: zecile de vulturi care au aflat ca se da din plin mancare la animalele ingrijite aici, si au venit sa profite si ei.
Atentie: ca sa ajungi la hiene, cateva dintre ele rezidente de multi ani neputind fi reintroduse in salbaticie cu care poti interactiona, trebuie sa mergi aproximativ 5km prin paduri pline de maimute, serpi si pasari.
Inconjurati de 100 de crocodili
A doua zi, dupa micul dejun, am pornit catre alta experienta salbatica. Probabil ce mai cunoscut loc din Gambia este Kachikally, piscina sacra, din anii 1600, casa a 100 de crocodili obisnuiti cu oamenii. Daca ai probleme de fertilitate, zice legenda, aici e locul sa faci un dus. Cu apa din lacul crocodililor. In plus, alaturi a fost amenajat un mic muzeu despre istoria Gambiei, despre obiceiuri si triburi, foarte interesant, pe care l-am studiat pe indelete.
Bijilo, padurea maimutelor
Si cu o plimbare prin padurea maimutelor, o padure de palmieri si liane chiar pe plaja, rezervatie naturala, am pornit inapoi spre casa. Pe numele ei Bijilo, padurea maimutelor este o imensa zona acoperita de palmieri si plina de maimute din mai multe specii, dintre care cele mai numeroase sunt green monkeys si red colobus. Din pacate, ca toate rezervatiile naturale din Gambia, si Bijilo este inconjurat de domeniu urban, iar suprafata padurii a scazut considerabil recent, cu o constructie noua, a unui centru de conferinte.
Se incearca, macar in teorie, reducerea contactului cu turistii al maimutelor, insa numarul lor extrem de mare si suprafata din ce in ce mai mica a habitatului face imposibil acest lucru pentru moment, iar maimutele se bazeaza in mare proportie pe turisti pentru hrana, rangerii vinzind alune si banane vizitatorilor.
Unde ne-am cazat in The Gambia?
Marea majoritate a hotelurile din aceasta mica tara africana se gasesc pe plaja, si noi am ales unul cu adevarat deosebit. Pe numele sau Coco Ocean, isi intampina oaspetii cu o fascinanta arhitectura marocana, iar vecinatatea cu Bijilo, padurea maimutelor, adauga intalniri salbatice cu maimute jucause pe cararile dintre camerele elegante ale hotelului.
Piscina este in scari, si superba, cu vedere la palmieri si plaja, iar restaurantul ofera un mix de bucatarie locala, internationala, si, surprinzator, preparate thailandeze, unul dintre chefi fiind tocmai venit din Thailanda.
Cateva informatii utile despre The Gambia
Nu sunt foarte multe zboruri inspre Aeroportul International din Banjul, dar este unit convenabil, zilnic, de Istanbul prin Turkish Airlines. De asemenea poti zbura cu Air Senegal, din capitala vecina, Dakar. Tot din Senegal poti ajunge si rutier in Gambia, una din atractiile principale ale vecinilor, Delta Saloum, fiind chiar langa granita dintre cele 2 tari.
Nu poti insa intra cu masina inchiriata din Senegal, si nici nu am gasit rental car disponibil in The Gambia (au existat cateva firme de inchirieri de masini in pandemie, dar cand am vizitat noi niciuna nu mai era deschisa).
Gambia este fosta colonie englezeasca, si spre deosebire de singura sa vecina, Senegal, se vorbeste doar engleza, si absolut nimeni nu stie franceza. Localnicii din Gambia si Senegal se inteleg in dialecte tribale insa, care sunt comune celor 2 tari. Este cea mai mica tara africana, si cea mai dens populata.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. |