4 zile in Torres del Paine, Patagonia din Chile
Din El Calafate urmarind Ruta 40, celebra sosea ce traverseaza Argentina din nord pana in sudul extrem, ajungi cam in 2 ore la frontiera Ultima esperanza cu Chile, tara care are si ea o parte din frumoasa Patagonia. SI inca 2 ore, pe drumuri nu neaparat asfaltate, si ajungi la Torres del Paine, unul din cele mai frumoase locuri din Patagonia.
Unde sa te cazezi in Torres del Paine?
Nu sunt foarte multe hoteluri in Parcul National Torres del Paine, dar fiecare dintre ele merita prin prisma locatie. Tierra sau Explora Patagonia (am vizitat aceste lanturi in Atacama, Chile sau Insula Pastelui) sunt exceptionale si au locatii remote nemaivazute, dar dintre cele mai accesibile la pret Rio Serrano este printre cele mai bune hoteluri pentru o vizita in Torres del Paine. Situat pe malul raului Serano, iti ofera din toate camerele apraope imagini superbe cu muntii din aceasta zona a Patagoniei chiliene. Bonus: o piscina, tot cu privelisti panoramice asupra muntilor, buna de relaxare dupa o zi de hike.
Cel mai celebru traseu din Torres del Paine: BASE TORRES VIEWPOINT TREK
Nu e un traseu usor, dar merita cu desavarsire. Peste 20 de km dus si intors, dintre care ultimul cu o ascensiune abrupta, printre stanci, iti va oferi la final un peisaj fenomenal, cu laguna turcoaz de la baza turnurilor stancoase ce au dat numele parcului national. Un traseu solicitant, dar daca sunteti fara copii si intr-o forma fizica cel putin medie, de neratat. Face parte din celebrul traseu W, ce parcurge in minim 3-4 zile pe jos mare parte din parc.
Intreg traseul este frumos, cu peisaje din cele mai variate, dar momentul final este cireasa de pe tort, cand laguna de la baza turnurilor, si nuanta ei intensa de turcoaz, ti se va arata in fata ochilor.
Ghetarul Grey, cel care nu a vrut sa ne primeasca in vizita
In ziua in care planificasem o excursie cu barca pana langa ghetarul Grey am avut din pacate parte de cod galben de vant puternic, si capitanul micutei barci ce te duce din fata hotelului Lago Grey pana aproape de imensa masa de gheata ce a format lacul cu acelasi nume. Asa ca a trebuit sa ne multumim sa il vedem de pe mica plaja de langa debarcader.
Puncte de belvedere in Parcul National Torres del Paine
Drumurile (neasfaltate) ce strabat Parcul National Torres del Paine sunt punctate de diferite puncte de belvedere, unele accesibile dupa cate o mica drumetie, iar altele unite cu parcarea. Noi am incercat sa oprim la fiecare in parte, toate oferindu-ti peisaje absolut fermecatoare.
Drumetie usoara in multe nuante de turcoaz de-a lungul Rio Serano
O drumetie scenica, cu vedere permanenta la Cuernos del Paine, de-a lungul raului Serano, iti va dezvalui diferitele nuante de turcoaz, de la ireal de deschis la aproape fosforescent si stralucitor, ce formeaza cursul apei.
Cateva chestiuni practice despre o excursie pe cont propriu in Parcul National Torres del Paine
Cele 2 orase-porti de acces catre Torres del Paine sunt Puerto Natales in Chile si El Calafate din Argentina. Puerto Natales este la maxim 2h de centrul parcului national, si este cea mai usoara cale de acces, drumul pana la intrarea in zona protejata fiind asfaltat si de o calitate foarte buna. Aeroport bine deservit este insa chiar si mai in sud, in Punta Arenas, ceea ce mai adauga cateva ore de drum cu masina, daca singura ta destinatie este Torres del Paine. Din Puerto Natale or Punta Arenas poti ajunge si cu autobuz or grupuri organizate.
Daca vrei sa explorezi mai mult din Patagonia insa, poate vei fi tentat, ca si noi, sa faci o incursiune si in jumatatea patagoneza din Argentina. Granita dintre Chile si Argentina pe care va trebui sa o treci se numeste Ultima esperanza, si singurul lucru care va fi verificat (in afara de pasaport) vor fi fructele, legumele si alte alimente crude, pe care nu ai voie sa le transporti dintr-o tara in alta. De la granita pana in El Calafate sunt maxim 3h, pe legendara Ruta 40.
Intre toate aceste puncte de interes din Patagonia poti lejer gasi autobuze, sau excursii organizate, dar daca vrei sa calatoresti independent, cu masina inchiriata, principala ta grija va fi la benzina. Benzinariile in aceasta parte a lumii sunt putine. Intre El Calafate si granita chiliana vei gasi doua doua, una in mijlocul pustietatii, pe Ruta 40, si una in Esperanza, singura asezare cu cateva case peste care vei da. In Parcul National Torres del Paine nu este nicio benzinarie oficiala, cea mai apropiata fiind la 70 de km, in Puerto Natales. Insa, daca ca si noi, vei dori sa colinzi mult pe drumurile de pamant ale parcului, poti intreba localnicii, si, mai mult ca sigur, vei fi indrumat catre cineva ce vinde benzina la el la poarta.
Despre hoteluri deja am povestit, dar alt punct important este cel referitor la bani cash, in Parcul National Torres del Paine nu existind niciun bancomat. Casa de schimb gasiti in vama argentino-chiliana, daca veniti din El Calafate, sau bancomate in Puerto Natales, daca vizitati turnurile muntoase venind din Chile.
In ceea ce priveste imbracamintea, tot ceea ce vei citi despre vantul din Patagonia, si vremea schimbatoare de aici, este perfect adevarat. Vei experimenta in fiecare zi toate soiurile de vreme, si trebuie sa fii pregatit pentru ploaie, frig, vant, soare, in orice moment, asa ca vino cu cat mai multe straturi si haine tehnice, mai ales daca vrei sa te avanti pe trasee. Nu uita nici buf, manusi or caciula, iti vor fi de ajutor!
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. |