Sus
  >  Destinatii   >  Africa   >  O saptamana in Rwanda, intre gorile, cimpanzei si plantatii de ceai

Rwanda, aceasta mica tara din Africa de Est, atat de incercata in trecutul nu tocmai indepartat, dar care a stiut sa renasca din era unui genocid sangeros si sa devina acum una din cele mai sigure si prospere tari din aceasta parte a lumii, era demult in vizorul nostru de calatori, poate chiar dinainte de incursiunile in vecinele Uganda sau Tanzania.

Itinerariu de o saptamana prin Rwanda

Am facut un roadtrip de o saptamana prin Rwanda, printre vulcani, gorile, cimpanzei, vaci care inoata si vaci regale. Si iata care ne-a fost itinerariul:

🦍🌋🐒 2 zile in Volcanoes National Park, cu drumetii cu vedere la vulcanii din masivul Virunga, si trackings de gorile si golden monkeys.
🛶🐄☕️ 2 zile pe malul lacului Kivu, al saselea cel mai mare lac din Africa, cu plimbari cu barca printre vaci care inoata, balaceala, vizite la plantatii de cafea si seri cu ascultatul cantecelor pescarilor de noapte.
🐵🌳🫖 2 zile intre plantatii de ceai si padurea deasa a Nyungwe National Park, cu drumetii prin padure tropicala si cautat cimpanzei si alte primate prin copaci.
🐮🐮🐮 1 stop in Nyanza, capitala regala a Rwandei, pentru a vizita Palatul Regelui construit de colonistii belgieni, palatul regelui asa cum era el inainte sa vina europeenii in acest colt de Africa de Est si, mai ales, vacile regale, cele mai rasfatate vaci din lume.
🏢👨‍🍳🙅‍♀️1 zi in capitala Kigali, cu fine dining si un memorial cutremurator al dureroasei istorii recente a Rwandei.

Dar sa o luam pe rand, si sa va povestesc…

Am inceput cu ce are Rwanda mai faimos: gorilele, si cu un stop de 3 zile in Volcanoes National Park

Am aterizat dimineata devreme in Rwanda, ne-am inchiriat masina, si direct catre primul nostru stop am purces la drum. Spre deosebire de vecinele sale, Rwanda are drumurile nationale, care fac legatura intre diverse orase mari sau puncte de interes, impecabil asfaltate, chiar daca ele se infasoara in mii de serpentine, in sus si in jos, pe miile de dealuri rwandeze. Asfaltul vine insa la pachet cu radare peste tot, inevitabilele amenzi (marea majoritate a Rwandei are limita de 60km/h) iti vor veni pe sms si pot fi platite online.

In nici 3h am ajuns la portile Volcanoes National Park, parcul national care cuprinde 5 din 8 vulcani ai masivului Virunga, pe care Rwanda ii imparte cu vecinele Congo si Uganda. Primul oprire a fost un muzeu. In Uganda nu inveti prea multe despre gorile. Doar esti uimit de prezenta lor impunatoare si de asemanarea dintre noi si ele. Rwanda a mers mai departe, si Ellen DeGeneres a creat fundatia Dian Fossey, prima care le-a cercetat cu pasiune, si un muzeu exceptional despre aceste uimitoare creaturi.

Dupa o bere pe terasa Dian Fossey Gorilla Fundation am ajuns la prima noastra cazare in Rwanda: cuiburi gigantice si confortabile, agatate pe margine de crater stravechi de la portile Volcanoes National Park: Bisate Wilderness Lodge.

Nu am stat insa mult sa ne minunam de frumusetea peisajului vazut pe geam, cu semetul vulcan Bisoke in departare, ci am pornit la o prima drumetie prin campuri agricole la poale de vulcani, printre vulcani si cartofi adica, pe inserat, pana in satul de langa lodge, si am si cumparat primele noastre suvenire de la un mic magazin intalnit in drum.

A doua zi am avut o trezire foarte matinala: urma o experienta aparte! Atat de mult mi-a placut prima intalnite cu gorilele, acum 5-6 ani in Uganda, incat trebuia repetata! Si de data aceasta s-a intamplat aici, in vecina Rwanda, cele 2 tari din Africa de Est impartind lantul vulcanic Virunga, casa acestor fantastice animale.

Dupa un scurt brief la Volcanoes National Park headquarters, am urcat din nou in masina, si de data aceasta cu un ranger alaturi, am condus 1h pana la intrarea pe traseu, undeva la 2600m altitudine, la 2-3km de granita cu Congo!
Igisha se numeste familia de gorile pe care am vizitat-o azi, una din cele 12 din Rwanda habituate, si care pot primi deci vizitatori, dar si cea mai numeroasa, avind in componenta 35 de gorile de toate varstele, dintre care 4 silverbacks.

Gorilele de munte se gasesc intr-un singur loc din lume: in masivul Virunga, un grup de vulcani impartiti intre Rwanda, Uganda si Congo. In acest moment ele pot fi vizitate doar in Rwanda si Uganda, in Volcanoes National Park, respectiv Bwindi Impenetrable Forest. Accesul turistilor in Virunga National Park din Congo este momentan oprit, din motive de securitate.

In Rwanda accesul la gorile costa 1500 euro de persoana, iar in Uganda 800 euro. Parcul national Volcanoes este mult mai usor accesibil, si infrastructura turistica mult mai buna, dar si programele de conservare a speciei mult mai ample – lucruri care justifica diferenta de pret. Permisele trebuiesc cumparate cu multe luni inainte, mai ales pentru sezonul uscat (de vara). Doar 8 oameni, insotiti de ranger, trackers, porters pot vizita, timp de 1h, gorilele la ele acasa intr-o zi.

In functie de familia care iti este alocata, traseul este mai lung sau mai scurt, dar in general de o dificultate destul de mare. Grupul nostru, Igisha, cea mai mare familie de gorile din Rwanda – 35 de membri, isi are casa pe un vulcan de 4507m – vulcanuil Karisimbi, un adevarat loc de distractii pentru gorile. Am avut noroc si le-am gasit pe la 3000m, dupa un urcus accentuat, pe alocuri deabusilea, uneori cu carare facuta pe loc cu machete, de 2.5h. Puteau fi mult mai sus 😜!

Ai la dispozitie o ora in mijlocul familiei de gorile, si este o ora cu adevarat fascinanta. Acesti uriasi blanzi, ce mananca bambus si telina salbatica, rudele noastre apropiate, sunt fascinanti de aproape. Dupa covid a ramas in picioare regula purtarii mastii in prezenta gorilelor.

Tot in Volcanoes National Park mai poti intalni o specie fascinanta si interesanta de primate, care traieste doar in aceste zone din Africa de Est: maimutele aurii, golden monkeys, carora le-am rezervat pentru o intalnire extrem de haioasa orele de dimineata in a doua noastra zi in Rwanda, inainte de a ne porni catre alte parti ale tarii.

Intalnirea cu maimutele aurii care traiesc doar in muntii Virunga a avut loc intre vulcani, pe un fost camp de cartofi acum readaugat parcului national, unde zeci de maimute cauta zilnic cartofi ramasi de pe vremea cand aici era teritoriul fermierilor rwandezi

Un ultim loc am mai vizitat in jurul centrului de vizitatori ai Volcanoes National Park: o statuie imensa cu o familie de gorile. Aici are loc Kwita Izina, ceremonia anuala de numire a gorilelor proaspat nascute in ultimul an. Fiecare gorila nou-nascuta devine astfel parte din comunitate, si la ceremonie participa toata lumea implicata in procesul de conservare a speciei. Si apoi ne-am luat la revedere de la Volcanoes National Park, o zona superba si atat de interesanta! Dar e timpul sa ne continuam roadtrip-ul prin Rwanda, mai sunt multe de descoperit in aceasta tara micuta si frumoasa din Africa de Est, cu o istorie atat de tumultoasa si un prezent pe o traiectorie atat de buna si de dezvoltata!

Lake Kivu, al saselea cel mai mare lac din Africa, si „litoralul” din Rwanda, o tara fara iesire la mare

Am ajuns la apus pe malul lacului Kivu, la timp sa ne bucuram de culorile soarelui cum intra in apa perlata a lacului, dar si sa ascultam cantecele pescarilor nocturni, in timp ce pleaca, in canoe de lemn legate cate 3, catre locul in care vor innopta si vor pescui.

In orice alta zona ar fi fost considerat un lac alpin, la altitudinea sa de in jur de 1600m. Dar, intre Rwanda si Congo, lacul Kivu este doar unul din Marile Lacuri Africane, al 6 lea cel mai mare si adanc de peste 400m. Si un loc minunat pentru cateva ore de plaja si inot! Iar lacurile din Africa de Est, cele fara crocodili si hipopotami adica, sunt mereu minunate pentru inot, cu ape caldute in nuante perlate de gri si bleu.

De inotat, am inotat a doua zi pe o plaja cocheta, inconjurata de palmieri, cu nisip fin si peisaje verzi de jur imprejur. Oameni care sa inoate in lac, ca oamenii care inoata in lac… Dar vaci care inoata ai mai vazut? Daca nu, hai in Rwanda, pe lacul Kivu, al saselea cel mai mare lac din Africa, impartit cu vecina Congo. Aici fermierii isi mana vacile cu canoe, pentru ca le duc sa pasca pe multele insulite de pe lac, unde nu se cultiva nimic agricol, dar care sunt pline de iarba si tufisuri nu mai bune de mancat de catre vaci. Iar vacile nu sunt transportate cu barca, ci inoata singure! Stiai ca vacile pot inota kilometri in sir fara sa oboseasca?

Dupa spectacolul vacilor care inoata, a urmat o vizita la una din statiile de spalare a cafelei, Kinunu, cum le numesc rwandezii, una din cele peste 20 din Rwanda, construita in mijlocul unei plantatii de cafea, pe malul lacului Kivu. Am degustat cafea, si ne-am bucurat de informatiile primite despre ce inseamna productia de cafea in Rwanda, si ne-am plimbat prin plantatie, care intamplator este chiar pe faimoasa Congo Nile Trail, un traseu de hike ce parcurge intregul mal al lacului, pe partea sa rwandeza.

Cam asa a fost o zi pe unul dintre cele mai mari lacuri din Africa. La apus ne-am retras din nou la Cleo Hotel, hotelul nostru, pentru a admira de sus superba panorama a cerului care isi schimba nuantele.

Ceai si cimpanzei, combinatia perfecta in Nyungwe National Park

Dupa cafea, merge un ceai, nu? Mai ales unul pe care ti-l culegi singur. Am ajuns in zona plantatiilor de ceai din Rwanda, si ne-am gasit job de culegatori.

Dealurile inverzite ale Rwandei, la peste 2000m altitudine, cu sol vulcanic si multa ploaie, sunt terenul perfect pentru plantatii de ceai. Dar stiti de ce, prin lege, fermierii care au terenuri in vecinatatea parcului national sunt obligati prin lege sa planteze doar aceasta planta?

Explicatia si raspunsul sunt simple: maimutele (peste 13 specii si extrem de numeroase in Nyungwe National Park) nu au nicio inclinatie in a manca tufele de ceai cu frunze amare, si astfel nu sunt interesate sa iasa din teritoriul parcului national si sa distruga recoltele fermierilor din jur.

Trei zile am petrecut la marginea dintre Parcul National Nyungwe si nesfarsitele plantatii de ceai, la peste 2000m altitudine, care au insemnat plimbari zilnice lungi printre tufele imposibil de verzi de ceai ale Rwandei, la One&Only Nyungwe House. Pe linia clara de despartire intre plantatiile de ceai ordonate si jungla cea incurcata si deasa s-a aflat casuta noastra de lemn, cu sobita si decorata cubarta africana, de unde goneam maimutele care ne deschideau usa de la balcon, si incercau sa ne fure fructele de pe masa

A doua zi am pornit la drumetii prin parcul national, departe in mijlocul padurii tropicale Nyungwe, in cautare de cascade, maimute si arbori de mahon batrani de sute de ani. Singurul pod suspendat din Africa de Est, lung de 170m si la o distanta in aer de 70m peste padurea tropicala Nyungwe, o placere sa il parcurgi si savurezi culmile impadurite ale parcului national protejat de UNESCO.

In Nyungwe National Park traiesc 13 specii de primate, mai multe decat in orice alt parc din Africa. Dintre ele, maimutele colubus sunt vedete locale, traiesc intr-una din cele mai mari grupuri documentate de maimute, cu peste 400 de membri. Pe ele le-am vazut la marginea padurii, din campul de ceai. Babuinii ne-au aparut in fata langa drum, cu mountain monkeys ne-am luptat sa le dam afara din camera, si ne-au furat fructele, si o maimuta mono ne-a sarit in cale pe carare.

Un alt loc special in Nyungwe National Park, la care am oprit pentru a admira fascinati natura sa salbatica: o imensa mlastina, Kamiranzovu, se transtorma in cea mai inalta cascada din Rwanda, si impreuna se presupun a fi cea mai indepartata sursa de apa pentru Nil, cel mai lung fluviu de pe planeta. Rwandezii numesc locul acesta “mama Nilului”.

In ultima zi in salbaticele paduri din Rwanda am fost, printre plante cu tepi si furnici de foc, sa ne gasim rudele cele mai apropiate, cimpanzeii. Impartim cu ei 99.8% din ADN-ul nostru, si trasaturi fizice (mainile de exemplu) au o asemanare frapanta. Dar, dupa ce am petrecut cu ei, in salbaticie, cateva ore, pot sa spun ca, personal, consider gorilele cele mai apropiate de noi in comportamentul lor natural, in salbaticie (da, cimpanzei vazuti acum multi ani la un orfelinat in Uganda erau foarte umani in gestica, si preluasera de la ingrijitori multe comportamente, iar capacitatea de a imita denota indubitabil inteligenta, dar cei vazuti complet salbatici acum, in Rwanda, aveau putine comportamente pe care sa le numim “umane” si mai mult se asemanau in gesturi cu alte primate cu care impart padurea).

Si dupa ce am mers printre urzici, ne-am tarat pe sub copaci doborati de furtuni, ne-au atacat si ciupit furnicile de foc, ne-am facut carare cu macheta… am vazut cimpanzeii! Si, cum ne intorceam victoriosi inspre masina, plin de ciulini, pe drumul forestier pe care parcasem, ce sa vezi: o alta familie de cimpanzei se plimba alene chiar pe drumul pentru masini…

Palatul si vacile regelui

Palatul ultimului rege rwandez, construit de colonistii belgieni in 1932, se poate vizita in Nyanza, fosta capitala a Rwandei, confortabil pentru turisti plasata pe drumul intre Nyungwe si Kigalia, capitala actuala. Din pacate, in timpul genocidului din 1994 a fost devalizat, si toate decoratiile si mobilierul somptuos au disparut fara urma.

Apoi vei fi condus de ghid catre o reconstructie a Palatului Regal rwandez, asa cum arata el inainte ca Rwanda sa devina colonie belgiana, o constructie impunatoare de paie, stuf si lemn.

Dar cel mai asteptat loc din complexul regal de la Nyanza este cel care adaposteste vacile regale. Inyambo nu sunt doar niste vaci cu coarne lungi, foarte lungi… Ci sunt posibil cele mai rasfatate vaci din lume! Traiesc langa Palatul Regal din Rwanda, acolo unde au trait dintotdeauna, semn al puterii regale. Au proprii pastori speciali, angajati sa le cante cantece toata ziua, veterinar 24h/24, si sunt considerate sacre. Nu sunt crescute pentru lapte sau carne, precum suratele lor comune, in schimb primesc bijuterii si sunt plimbate in pas de parada la sarbatori importante. Cand mor, de batranete, din coarnele lor imense se scupteaza decoratiuni ce se ofera cadou demnitarilor straini, iar din pielea lor se confectioneaza tobe, folosite la evenimente de insemnatate. Turma de vaci regale are in total 15 membre, si nu se stie cate vaci Inyambo si daca mai exista in alte parti din Rwanda. Inyambo sunt o subspecie a vacilor Ankole, o specie de vaci cu coarne lungi din Africa de Est.

O ultima zi in Rwanda petrecuta in capitala sa, Kigali

In ultima zi in Rwanda am explorat capitala Kigali. Un oras cu o istorie recenta sinistra, cu un avion cu 2 presedinti la bord bombardat din aeroport la aterizare, sa pice fix peste palatul presidential, si cu peste 250000 de rezidenti ucisi de vecini si cunostinte in sub 100 de zile. Un oras in care ne-am cutremurat de rasa umana timp de cateva ore la Memorialul Genocidului, un oras care ne-a impresionat cu bulevardele sale largi punctate de palmieri, un oras plin de viata, cu cafenele cu vibe fain(Question Coffee si Inzora Rooftop),, un oras unde am sfarsit, in stil pur de capitala africana la un brunch decadent pe margine de piscina, unde toata lumea buna din oras, in afara de noi, era la costum de in bine croit si palarie, tocuri si rochie eleganta, un oras cu restaurante extraordinare, unde am trait o adevarata lectie despre bucataria africana si condimentele sale la unul din cele mai faine restaurante de fine dining, @mezamalonga.

Chef Malonga s-a nascut in Congo-Brazaville, a copilarit in Germania si si-a inceput cariera in restaurante din Germania si Franta. Inainte sa isi deschida restaurantul sau din Kigali a calatorit prin 48 de tari din Africa in cautare de condimente si retete. Experienta de la Meza Malonga nu e doar culinara, cu preparate africane reinventate, ci multi-senzoriala: multiple farfurii mici migalos aranjate si foarte colorate te incanta vizual, iar inainte de fiecare fel esti invitat sa cunosti aroma condimentelor folosite, din borcanele din bucataria restaurantului. Cea mai buna incheiere pentru saptamana noastra in Rwanda!

Cateva informatii utile despre Rwanda

Ce pui in bagaj pentru o saptamana in Africa de Est? Haine de drumetie, haine in culori neutre, ceva gros (e frig pe pantele muntoase unde traiesc gorile si alte primate), un costum de baie (toate lacurile in Africa de Est sunt superbe, dar poti inota doar in cele fara crocodili si hipopotami, rochii in printuri africane din excursii trecute pentru relaxare seara la lodge-uri. Nu uita de protectia impotriva tantarilor, nu e de glumit cu malaria: spray, malarone si chiar si un aparat pentru camerele de hotel!

Poti conduce cu permis romanesc in Rwanda, si inspre principalele obiective turistice drumul este bun, asfaltat. In Kigali ai zone foarte libere, si zone, periferice, cu trafic aglomerat si incet. Drumurile secundare sunt de pamant, si uneori pot fi destul de dificil de navigat.

In plus, nu ai nevoie de viza ca cetatean roman, si poti zbura via marile huburi aviatice precum Istanbul sau Doha.

Si la final de articol, o simpla constatare: niciunul din locurile in care am poposit prin Rwanda nu a semanat cu precedentele! Atata diversitate, intr-o tara atat de mica, si fara iesire la mare!

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare