Travelista.ro Exit Reader Mode

Traseu pentru 10 zile intre munte si mare in regiunea Epirus din Grecia

Cand oare a trecut timpul, dar deja acum 2 ani am fost intr-un roadtrip fantastic la final de vara prin regiunea Epirus din Grecia, intre mare cu ape turcoaz si plaje nesfarsite din Prevezza sau Lefkada si fantasticii munti Pindos si al lor canion impozant Vikos.

Plajele nesfarsite din Prevezza

Prevezza e o mica localitate la mare mai nestiuta a Greciei pentru turistii dornici de soare si plaja, si e cunoscuta doar ca aeroportul-poarta de intrare spre insula Lefkada, unita in imediata lui vecinatate cu un pod de continent. Dar Prevezza si aerul sau boem si linistit a fost perfecta pentru noi si inceputul vacantei noastre la mare in Grecia. Ne-am cazat la un hotel simpatic, cu aer de castel de piatra, chiar la buza nisipului, si 3 zile ne-am relaxat intre apele marii si piscina.

Amvrakikos Wetlands National Park

Nu departe de Prevezza, de jur imprejurul golfului Ambracian, se afla Amvrakikos Wetlands National Park, unul din cele mai mari parcuri nationale ale Greciei, dar si un complex sistem de zone mlastiooase. Am fost timp de o zi sa ne plimbam prin acest parc national al Greciei spectaculos si complet fara de turisti. Si surpriza nu au fost doar peisajele fabuloase, ci si sutele de flamingo pe care i-am admirat de pe mal.

Ruinele antice de la Cassope si Monumentul de la Zalango

Pe culmi muntoase scenice, cocotat deasupra marii, se gaseste Situl arheologic de la Cassope. Daca ai chef de un pic de istorie intre doua plaje, de la malul marii pana aici faci sub o ora cu masina, si e chiar un loc fascinant pentru o vizita. Drumuri antice si ruine de temple sunt intre munti stancosi si golasi si marea turcoaz. Cel mai interesant loc este teatrul antic, de pe bancile de piatra ale caruia poti admira valurile marii.

Nu departe de ruine, in varful unui munte, un alt loc fascinant poate fi vazut: Monumentul de la Zalango. Cum nu rezistam prea mult la plaja, si, cu asa munti frumosi la 10 minute de nisip de ce am face-o, am urcat sutele de trepte pana in varf, la acest monument al disperarii si durerii femeilor si mamelor din zona, care pentru a scapa, in 1803, de invadatorii otomani, s-au sinucis de aici, din varful muntelui, in masa, impreuna cu copiii lor.

3 zile pe insula Lefkada

Lefkada este una dintre cele mai „comode” insule grecesti de ajuns cu masina, fiind legata de continent printr-o serie de poduri, iar din Prevezza nu faci mult pana la plajele superbe de aici. Am stat doar 3 zile pe Lefkada, dar au fost 3 zile pline de frumos. Am povestit pe indelete intr-un post separat despre 5 plaje extraordinare si 5 locuri interesante pe care trebuie sa le vezi pe Lefkada!

4 zile in munti – Muntii Pindos si peisajele lor parca de pe alta lume

Plajele frumoase sunt fascinante, dar muntii ne cheama mereu negresit. Si ne place in zone de coasta precum Grecia, Turcia sau Italia ca imediat de pe nisip evadam in munti. De data aceasta am ales nu doar sa facem drumetii de o zi cu revenire pe plaja, ci chiar sa ne cazam adanc in munti, intr-o locatie superba, Aristi Mountain Resort, cu distinctia National Geographic Unique Lodges of the World, in apropierea fantasticului canion Vikos, unul din cele mai fascinante locuri din Europa in opinia mea.

Iar satele din muntii Pindos sunt fascinante. Poate cele mai autentice sate de munte, cu case cu acoperis de piatra, uliti stramte si intortocheate si privelisti superbe de jur imprejur. Papingo a fost unul din stopurile noastre, iar de aici un traseu de duce peste stanci ca niste clatite, unele peste altele, printre mici piscine naturale sapate de natura in piatra alba: Papingo Rock Pools.

O alta caracteristica a zonei sunt podurile vechi de piatra, din epoca otomana, cu arce ample si subtiri, cladide intre pereti inalti de canion. In total in zona sunt peste 80 de astfel de poduri, si printre cele mai spectaculoase amintesc de Plakidos si cele 3 arce ale sale, Portaikos sau Portitsa Grevena.

Canionul Vikos in sine este o minune a naturii. A primit Guiness World Record pentru cea mai mare adancime. Clasificarea are in vedere adancimea de 900 metri raportata la latimea de1100 metri in buza canionului, si poate fi admirat in mai multe puncte de belvedere si trasee, iar noi am parcurs si admirat cat mai multe am putut.

Ioannina, oras de munte superb si capitala

Ultimul nostru stop in aceasta plimbare prin Grecia intre munti si mare a fost in Ioannina, un oras de munte absolut spectculos, si capitala regiunii Epirus. Intai ne-am plimbat agale pe malul lacului Pamvotis, strajuit de muntii stancosi din care tocmai coborasem. Apoi am urcat deasupra orasului, in cetatea Ioannina, un platou stancos de unde ai priveliste panoramica de jur imprejur, dar si poti vizita ruine, biserici si cateva mici muzee.

Cam acestea sunt amintirile noastre dintr-un final de vara de acum doi ani in Grecia, prin Epirus. Anul trecut am fost in Antalya, pe coasta Lyciei, alta zona de roadtrip de vara superba, dar anul acesta avem in plan sa revenim in Grecia! De abia asteptam!