Daca primele zile ale roadtrip-ului nostru prin Tunisia cu copiii le-am petrecut in Hammamet si imprejurimi, urmatoarele au fost dedicate capitalei Tunis, si atractiilor turistice oferite de cel mai mare oras din Tunisia.
O noapte deasupra marii, in Sidi Bou Said, poate cel mai cochet sat din Tunisia
Cand cauti imagini cu Tunisia sau locuri de vazut aici, imposibil sa nu zaresti imediat imagini cu cochetele strazi cu case albe din Sidi Bou Said! Poate cel mai cochet sat din Tunisia se intinde pe stanci deasupra marii, in apropierea capitalei Tunis. Noi am ajuns pe dupa amiaza, si intai am vizitat Ennejma Ezzahra, Palatul Baronului d’Erlanger, un palat istoric construit între 1912 – 1922 de baronul Rodolphe d’Erlanger ca locuință în Tunisia, o adevarata bijuterie.
Am continuat cu un pranz bun, cu influente internationale, la unul din cele mai cunoscute restaurante din Sidi Bou Said, Dar Zarrouk, situat pe un balcon deasupra marii.
Pasii apoi ne-au purtat pe toate stradutele oraselului de 5000 de locuitori, oprind din loc in loc pentru a poza inca cate o poarta, din sutele de porti frumos colorate si decorate de aici. Am oprit si la cumparaturi, de suvenire, si am plecat incarcati de ceramica frumos pictata si de rochii colorate.
Pentru un ceai de dupa amiaza am mers la cunoscuta Cafe des Delices, o cafenea celebrata de cantaretul Patrick Bruel in cantecul cu acelasi nume, un loc cu un peisaj superb si o atmosfera aparte, iubit si de localnici, nu doar de turisti (care acum oricum lipseau cu desavarsire). Am ascultat muzica traditionala, am cumparat buchetele de iasomie si ne-am bucurat de o dupa amiaza de iunie in Tunisia!
Dupa atata plimbare, copiii aveau nevoie de un pic de piscina, asa ca ne-am reintors la hotelul nostru din Sidi Bou Said, Hôtel Dar Said, si cocheta sa piscina intre flori colorate.
Pentru cina, pe seara, am ales sa mancam aproape de hotel, la restaurantul Au Bon View Temps, ce a servit in trecut multe personalitati in vizita in Sidi Bou Said, printre care Albert de Monaco sau Patrick Bruel.
>> Rezerva Hotel Dar Said | Vezi alte hoteluri disponibile in Sidi Bou Said
Explorind ruinele din vechea Cartagina
Ziua urmatoare a fost dedicata explorarii vechii Cartagina, mare oras al antichitatii si important centru de comert, sub Imperiul Punic si apoi Roman. Ruinele acestei maretii sunt imprastiate peste tot prin ceea ce e acum Carthage, o suburbie bogata a capitalei Tunis (unde isi are resedinta insusi presedintele, de altfel). Intai ne-am plimbat prin complexul arheologic al Bailor lui Antonin. Un urias complex de spa si piscine, construit chiar pe malul marii, printre cele mai mari bai ramase de pe vremea romanilor, te invita la o plimbare in istorie, printre coloane imense cazute la pamant, arcade si tunele.
Am urcat apoi sus, pe dealul Byrsa, langa catedrala Saint-Louis, unde se afla in prezent Muzeul dedicat vechii Cartagine, dar si ruine in aer liber, un cartier punic rezidential de pe vremea lui Hannibal.
Intr-un palat in medina din Tunis
Noaptea ne-am petrecut-o in medina din Tunis, inscrisa UNESCO, intr-un adevarat palat, cu camere decorate somptuos cu mozaic de faianta pe pereti, uriase candelabre de cristal, oglinzi aurite. Este vorba de Palais Bayram, ultima rezidenta a Marilor Muftii otomani, situat in cea mai veche parte a medinei.
Pranzul ni l-am petrecut ratacind pe strazile inguste, partial acoperite, ale medinei, printre magazine ce vindeau mirodenii, rochii, papuci brodati de piele. Masa am luat-o la poate cel mai bun restaurant din oras, El Ali, cu o intrare ascunsa intre doua magazine, la doi pasi de Marea Moschee Ez-Zitouna, masa urmata de o cafea si un ceai pe terasa rooftop a restaurantului, deasupra vanzolelii din medina.
Dupa amiaza ne-am intors la hotel, pentru o experienta ce merita sa o ai in Tunisia: o vizita la hammam. L-am avut doar pentru noi, si copiii s-au distrat de minune, jucindu-se cu apa foarte calda din bazinul ornamentat.
Seara medina devine linistita si tot haosul se inchide, doar moscheea se mai aude vorbind credinciosilor la ore fixe, iar cina am luat-o in alt cartier al orasului Tunis, la un restaurant recomandat de toata lumea, un mix intre bucataria libaneza, tunisiana si turca: Sultan Ahmet.
>> Rezerva Palais Bayram | Vezi alte hoteluri in Tunis
Privind fascinati mozaicele din Muzeul National Bardo
Dintr-un palat in care am dormit, intr-un palat de vizitat. A doua zi de dimineata ne-am continuat plimbarea prin alta zona a Tunisului: Bardo, si al sau faimos Muzeul National. Gazduit intr-un somptuos palat (de fapt mai multe palate apropiate) din secolu XIX, muzeul este o bijuterie. Nu doar vechile resedinte de bey sunt spectaculoase, ci si colectia extinsa si spectaculoasa de mozaice romane (ne-am amintit cu drag de muzeul mozaicelor vizitat in Sanliurfa, Turcia).
>> Citeste si despre zilele petrecute pe plaja in Hammamet
>> Vezi intreg traseul nostru prin Tunisia
>> Rezerva Palais Bayram | Vezi alte hoteluri in Tunis
>> Rezerva Hotel Dar Said | Vezi alte hoteluri disponibile in Sidi Bou Said