Sus
  >  Calatorii cu copii   >  #calatorimcurat – Ce facem cu toate gunoaiele din Romania?

Evident, primul indemn ar fi sa nu producem altele suplimentare… Dar daca ai ajuns sa citesti acest articol, ma gandesc ca deja stii acest lucru de minim bun simt turistic (si nu doar turistic, uman). Dar totusi, cum #calatorimcurat, ce facem cu muntii de gunoaie, care din ce in ce mai mult, mai ales peste pandemie, par a acapara campurile, raurile, lacurile si chiar si crestele montane romanesti?

Evident, pe cont propriu nu ai cum sa rezolvi problema. Dar cateva mici actiuni poti face, macar poate prin puterea exemplului sa indemni si pe altii. Asa ca m-am gandit sa incorporez in cele ce urmeaza cateva mici sugestii.

Cand mergi in roadtrip cu masina personala prin Romania, pune in portbagaj saci de gunoi, manusi, un cleste de ridicat gunoaie. Cand esti in drumetie, tine o punga goala in rucsac #calatorimcurat

Nu e foarte complicat, si e si educativ pentru copii, sa aduni gunoaie din cate un loc pe care opresti sa il vizitezi. Cu cleste (si eventual manusi) nu te murdaresti, si un sac de gunoi bine strans nu deranjeaza in portbagaj, pana la primele tomberoane care iti vor iesi in cale.

Clestele de ridicat gunoaie e ceva foarte mic, nu te incomodeaza cu nimic sa il ai in portbagaj. Noi l-am cumparat pe al nostru de pe emag, e ieftin, iar pentru copii e chiar distractiva actiunea in sine.

In drumetie, nu e rau sa ai o punga goala in rucsac. Iti vei putea pune in ea si propriile resturi, dar si cine stie ce doza goala gasita in drum. Servetele umede rezolva problema mainilor curate apoi!

Desi poate genera certuri, noi nu ezitam sa atragem atentia daca vedem pe cineva aruncind cu nonsalanta pe jos gunoaie. Si, din pacate, mai ales pe traseele foarte turistice, si deci aglomerate, vezi des.

Fa reclamatii autoritatilor competente #calatorimcurat

Noi am inceput sa reclamam primariilor de care apartin diferite zone frumoase, pe care le gasim inundate in gunoaie. Din pacate nu stiu cat de eficiente sunt aceste reclamatii, dar macar poate, la un anumit nivel oficial, se constientizeaza problema. In ultima perioada, multe primarii au site-uri cu contact si rubrica de reclamatii online.

Poti face reclamatii si la garda de mediu, pe langa primarii. Nu am incercat inca, dar am inteles ca sunt destul de prompti.

Implica-i pe cei mici; ajuta-i sa constientizeze problema reprezentata de gunoaie in Romania #calatorimcurat

Multi se feresc sa implice sau sa lase copiii sa contientizeze aceasta problema, a prezentei gunoaielor, ce se acutizeaza din ce in ce mai mult in Romania. Eu recomand insa din contra, copiii trebuie de mici sa fie constienti ca trebuie sa avem grija de mediul din jurul nostru, dar si de cat de usor putem polua, si cat de greu este sa strangem gunoaiele dintr-un loc neingrijit.

  • daca strangeti gunoaie in explorari in familie, copiii adora sa foloseasca clestele de adunat, este un joc nemaipomenit pentru ei, care ii si ajuta sa isi dezvolte motricitatea fina in acelasi timp
  • pot fi si indrumati sa observe aspecte practice ale actiunii de strans gunoaie: cat timp dureaza sa faci curat intr-o poienita, cat de repede se umple un sac, ce greu este un sac de gunoi
  • comentati in plimbari cat de frumos este un loc curat, si cat de dezagreabil este sa vezi gunoaie
  • faceti-i mereu atenti sa nu le zboare servetele, pungi si alte gunoaie mici, atunci cand suntem afara.
  • cititi carti sau cautati pe internet informatii despre cat de greu se descompun si dispar gunoaiele in natura
  • urmariti documentare despre efectul gunoaielor asupra vietii salbatice si a faunei marine
  • implicati-i in actiunile de curatenie a propriei case/gradini. Este indicat sa aibe propriile task-uri, dupa puterile lor, chiar de la varste fragede.

#calatorimcurat este o initiativa Family Travel Bubble, de constientizare a problemei gunoaielor in Romania, si de a incerca educarea inspre un mod mai curat de a calatori. Periodic, echipa Family Travel Bubble va posta materiale informative, pe pagina sa de facebook si pe Grupul familiilor calatoare, si isi va impulsiona cititorii sa se implice in actiuni de curatenie a zonelor turistice din Romania.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare