Sus
  >  Destinatii   >  Africa   >  Explorind Desertul Namib: Sossuvlei, Deadvlei, Solitaire si Twyfefontein

Imediat dupa aterizarea in aeroportul international din Namibia, situat la jumatate de ora de capitala Windhoek, am purces spre Desertul Namib, unde aveam sa ne petrecem primele nopti.

Nopti cu magie in Desertul Namib, la Le Mirage Resort

Primul nostru hotel din Namibia a fost cu adevarat spectaculos: o cetate impunatoare in mijlocul desertului, intre dune si pietre arse de soare. Iar prima seara a venit si cu un fenomen rar: o ploaie torentiala (de 5 minute) in desert, care a creat apoi un apus cu culori senzationale si o atmosfera magica.

Cerul rapid s-a inseninat, si noaptea ne-a dezvaluit un alt secret al desertului: milioanele de stele stralucitoare, si Calea Lactee perfect vizibila.

De altfel, in noptile fara risc de ploaie poti rezerva „camera” din turn, un pat sub cerul liber si ale sale miliarde de stele.

In fiecare dupa amiaza dintre cele petrecute la Le Mirage am profitat sa ne plimbam in jur, prin superbele peisaje namibiene create de desert, urcind sus pe dune pietrificate, pentru panorame ample.

Bineinteles, dupa zile in dogoarea desertului, copiii s-au bucurat si de oaza dintre zidurile cetatii, cu piscina ei.

Deadvlei, unul din cele mai cunoscute locuri din Namibia, si dunele rosiatice ale Sossuvlei din Parcul Național Namib-Naukluft

Imaginea-emblema a Namibiei este aceea cu o intindere alba, cu trunchiuri de copaci morti din loc in loc, inconjurata de dune inalte rosiatice. Este vorba de Deadvlei, lacul secat, din mijlocul Parcul Național Namib-Naukluft.

Pana la Deadvlei vei merge, de la poarta de intrare in parc, pe un drum ce serpuieste printre dune rosiatice. Poti opri la unele dintre ele, precum Dune 45 sau Big Daddy, pentru a iti incerca rezistenta fizica la urcusul pe dune imense si aprupte de nisip.

Ca sa ajungi la Deadvlei ai doua posibilitati: fie parchezi la capatul drumului asfaltat, si iei un shuttle, fie iti incerci talentul la condus pe nisip printre dune. Indiferent de cum vei parcurge ultimii kilometri de drum motorizat, tot vei avea de parcurs pe jos un kilometru dus si unul intors, pe nisip clocotit, urcind si coborind pe dune. Dar la finalul acestei mici drumetii nu tocmai usoare, peisajul te va lasa fara cuvinte, Deadvlei este unul din cele mai frumoase locuri desertice pe care le-am vazut vreodata.

Urmatoarea vale se numeste Sossuvlei, si ca urmare a ploilor din ultima perioada, am gasit-o plina de apa. Da, un lac adevarat si nu miraj in desert, intre dune!

In toate plimbarile prin desertul Namib ne-am bucurat de intalniri cu animalele locului: struti si antilope. Din fericire nu am vazut alti rezidenti ai desertului, precum scorpionii or serpii veninosi, dar trebuie sa stiti ca ei locuiesc aici in numar mare, asa ca este necesar un dram de prudenta in aceasta directie.

Solitaire, popas de legenda din Desertul Namib

Prin Desertul Namib mergi si sute de kilometri fara sa intalnesti pe nimeni si nimic. Dar din loc in loc sunt insa popasuri, de innoptat, aprovizionare si, foarte important, benzina. Intr-un astfel de popas, pe malul unui rau secat, Tsauchab River Camp, la prima (si din fericire singura) pana pe care am facut-o pe drumurile de pietris ale Namibiei.

Dar poate cel mai cunoscut astfel de popas in desert este Solitaire, celebra benzinarie in mijlocul pustiului, unde vei gasi un lodge, o placinta de mere delicioasa, o benzinarie si un muzeu de masini vechi. De aici am cumparat si cartea celui care a contribuit decisiv in transformarea micii benzinarii de acum 30 de ani in ceea ce este popasul Solitaire acum, carte care mi-a insotit apoi serile namibiene.

Am pasit de doua ori peste Tropicul Capricornului in Desertul Namib

In periplul nostru prin Desertul Namib am reusit performanta ca in 10 zile sa pasim de doua ori peste Tropicul Capricornului, una din liniile imaginare importante ale globului pamantesc (am mai pasit peste el in Desertul Atacama, Chile). Este marcata de fiecare data cand taie un drum cu o masina cu o placuta, iar cel mai cunoscut astfel de marcaj este intre Solitaire si Walvis Bay.

Twyfefontein in Damaraland, la granita dintre desert si savana, si pietrele sale cu inscriptii

In zona Twyfefontein poti admira numeroase pietroglife vechi de mii de ani, reprezentind animale si oameni. Noi am ajuns aici in drumul de la ocean inspre safari la Etosha, si am poposit timp de 2 zile la Twyfefontein Contry Lodge, un hotel cu casute acoperite de stuf, inghesuite intre bolovani gigantici., o placere sa te intorci aici dupa explorari prin Damaraland.

Ba gasiti si un mic „preview”, cateva desene pe stancile imense ce ascund intrarea la hotel.

Pentru ca da, am intrat in Damaraland, taramul triburilor cu acea limba ciudata, cu clicaituri in cuvinte. Si prima noastra destinatie a fost la Damara Living Museum, un sat Damara construit ca si muzeu, pentru a vedea traditiile si obiceiurile triburilor de aici. Tuturor ne-a placut teribil aceasta incursiune intr-o lume atat de diferita decat ce stim noi de acasa, iar la final evident am plecat incarcat de cumparaturi de la magazinul de arta handmade a tribului.

Apoi a fost timpul sa vedem pietroglife, asa ca ne-am dus cativa kilometri mai incolo, la Twyfefontein Rock Art Center, la traseul, inscris in UNESCO, amenajat printre niste bolovani imensi, pentru a cauta, impreuna cu un ghid, desene vechi de mii de ani cu lei, hipopotami, struti or zebre.

Alte atractii, de data aceasta naturale, in zona, sunt Burnt Mountain, un munte total atipic, de culoare mov intre alti munti stancosi rosiatici, si Organ Pipes, un fenomen geologic interesant.

Dupa amiaza ne-am racorit la piscina de la lodge, erau totusi aproximativ 40 de grade afara.

Iar la apus am plecat la o noua plimbare prin desertul grandios din jurul lodge-ului.

La plecare, inspre safari in Etosha, am oprit la Padurea pietrificata din Khorixas. Trebuie mentionat ca sunt doua astfel de locuri, unde poti vedea copaci gigantici transformati in piatra de mineralele ce li s-au infiltrat sub coaja, aproape unul de altul, ambele marcate din drumul principal. Noi am oprit doar la unul, primul cum vii dinspre Twyfefontein, si am ales bine, peisajul aici era mult mai interesant si mai muntos, si drumetia noastra de vreo ora printre acesti copaci interesanti, a fost foarte scenica.

Cam acestea au fost aventurile noastre prin desertul din Namibia. Dar nu am poposit doar in zone cu dune si bolovani, ci si pe malul oceanului, in capitala si la safari, in timpul celor 10 zile de roadtrip prin Namibia cu copiii.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare