Sus
  >  Calatorii cu copii   >  Ce poti vizita in sudul Romaniei, explorind judetele Olt si Teleorman

Sudul Romaniei nu este una din cele mai turistice zone ale tarii, insa in primul weekend de primavara din acest an ne-am „aventurat” prin Teleorman si Olt, si am gasit o sumedenie de locuri nestiute, insa foarte interesante, despre care va voi povesti si voua.

Inainte de a va indemna si pe voi la o plimbare prin aceste zone, trebuie mentionata, cu mare tristete, prezenta gunoaielor intr-un numar suparator de mare, deja o „traditie populara” pe aici. Poate insa, promovind si aceste zone „neturistice” lucrurile se vor mai remedia. Cu drag am vazut, in primul loc de care va voi povesti mai jos, o campanie de igienizare a zonei, in colaborare cu Lidl, si diferenta era vizibila si imbucuratoare.

Locuri de vizitat intr-o excursie de zi prin Teleorman

Am evitat de data aceasta orasele principale ale judetului Teleorman (Alexandria, Turnu Magurele, Rosiorii de Vede), si ne-am orientat spre plimbari rurale si in natura. Poate cu alta ocazie vom explora si zona urbana de aici, din sud de Bucuresti, insa momentan, cu restrictiile aferente pandemiei, nu ni s-a parut o idee buna.

Plaja Gura Oltului, un loc neasteptat de frumos in Teleorman, si un apus magic cu luna plina

Nu a fost primul loc explorat de noi in acest weekend, dar aici ne-a placut extraordinar de mult. Am ajuns aproape la apus pe Plaja Gura Oltului (numita si Plaja Islaz, dupa numele satului in periferia caruia se gaseste). Un mal nisipos, acolo unde apele Oltului ajung in Dunare, creaza un cadru natural minunat, cu vedere la stancile albe ale tarmului bulgaresc de vizavi. La magia momentului a contribuit si luna plina, ce se reflecta in apele Dunarii.

Rezervatia naturala Corabia-Islaz, si insulele nisipoase ale Dunarii, un loc impartit intre judetele Teleorman si Olt

Am admirat insulele nisipoase de pe Dunare atat din satul Islaz, cat si din Corabia, dar am si ridicat Drona pentru a le putea vedea mai bine. Pe timp de vara, din portul turistic Corabia, poti porni in plimbare cu barcuta printre ele.

Manastirea Plaviceni, ruine incarcate de istorie

Se pare ca trupul lui Mihai Viteazu, pierdut dupa decapitarea acestuia in 1601, a fost descoperit de curand la Manastirea Plaviceni, iar autenticitatea lui este in cercetari. Ruinele manastirii insa, ctitorita de vaduva marelui voievod, sunt insa cu siguranta un loc ce merita vizitat. Din pacate biserica in acest moment nu poate fi vizitata in interior, fiind in reconditionare, dar poti sa te plimbi printre ruinele zidurilor si a clopotnitei, la margine de padure si de lac, include Manastirea Plaviceni daca esti in explorari prin judetul Teleorman!

Faleza de loess, unde Campia Romana se termina abrupt deasupra luncii Oltului, un loc foarte scenic din judetul Teleorman

Zeci de kilometri o faleza abrupta, din loess (un soi de roca usor rosiatica, ca lutul) marcheaza sfarsitul Campiei Romane deasupra Oltului si a luncii sale. Din loc in loc, apa a format mici canioane spectaculoase. Poti urca deasupra falezei de loess din mai multe sate pe drumul ce duce, de-a lungul Oltului, la Dunare. Noi am ales sa urcam, printr-un mic canion, din apropiere de satul Lunca, si am facut o plimbare de vreo ora pe marginea prapastiei, admirind peisajul neobisnuit. Pacat, tare pacat, de gunoaiele pe care satenii din zona le arunca fara niciun discernamant la baza acestei forme de relief atat de interesante!

In lumea Morometilor, scurt popas in Silistea Gumesti

In drum inapoi in Bucuresti am oprit sa ii aducem un scurt omagiu lui Marin Preda, in Silistea Gumesti, satul Morometilor, si am poposit cateva minute in fata casei memoriale (in paragina) si a Centrului Memorial Marin Preda (ce nu era deschis cand am ajuns noi). Filmele Morometii au fost filmate insa intr-un sat din apropiere, Talpa, unde uneori se deschide vizitatorilor si platoul de filmare, pastrat integral.

Vizita si prin judetul Olt, din Teleorman

Cetatea antica Sucidava, un loc misterios si surprinzator

Cetatea romana Sucidava a fost principalul nostru punct de atractie prin zonele din judetul Olt de la Dunare. Aproape de granita cu Teleorman, si deasupra Dunarii si granitei cu Bulgaria, ruinele cetatii Sucidava ascund si un secret misterios: o fantana secreta subterana, la care ajungi mergind printr-un tunel lung de cateva zeci de metri, un loc antic cu adevarat fascinant. Unul din cele mai interesante vestigii romane de la noi din tara, cu siguranta! La cateva sute de metri poti vedea si ruinele piciorului podului roman ce asigura accesul la cetate.

Plimbare prin portul turistic Corabia

La cativa kilometri de cetatea Sucidava este amenajat portul turistic Corabia, de unde pe timp de vara poti lua o barcuta pentru plimbare pe Dunare. Noi am ales doar sa ne perindam agale pe faleza, pana la plaja Corabia si inapoi, admirind pescarii si barcile acostate in port.

La pas prin parcul din Caracal

Recunosc ca aveam prejudecati despre Caracal, si datorita unei vechi ziceri romanesti, dar si a evenimentelor de natura tragica recente intamplate aici, dar parcul central al orasului m-a impresionat pozitiv, cu alei lungi, statui, locuri mari de joaca si un lac cochet ce ne-a amintit de Parcul Nicolae Romanescu din Craiova.

Popas dulce la Atletul Albanez in Slatina

De fiecare data cand suntem prin Oltenia incercam sa poposim la Atletul Albanez, sa ne facem plinul de braga, rahat albanez, inghetata de casa si halvita. Este prima firma particulara din Romania, inca din vremea comunismului, si produsele lor sunt legendar de delicioase. A urmat un pranz la terasa Marini.

Printre casele din satul neolitic de la Muzeul Campiei Boianului

Un muzeu neobisnuit te asteapta in satul Draganesti Olt: Muzeul campiei Boianului, ce te va purta prin istoria zonei, inca din indepartatele vremuri neolitice. Un mic muzeu iti prezinta in fiecare sala o etapa a umanitatii, cu artefacte gasite in aceste locuri, iar alaturi un conac adaposteste o colectie de tablouri, de covoare, de ii si obiecte de arta bisericeasca.

In sectiunea in aer liber a muzeului vei vizita intai o mica biserica de lemn colorat pictata, un muzeu al pompierilor, o casa taraneasca si un bordei, inainte de a ajunge la punctul forte: reconstructia unui mic sat neolitic. Iar din spusele ghidei, in curand si un sat dacic, pe o culme de deal in apropiere!

Unde ne-am cazat in Teleorman pentru acest weekend de plimbari in sudul Romaniei

De la inceput trebuie sa va zic ca a fost greu sa gasesc o cazare in Teleorman. Dupa ce am intors booking.com cu capul in jos si l-am scuturat bine, doar doua optiuni mi s-au aratat, dintre care una in vecinul Olt, amandoua bine pozitionate pe malul Dunarii. Am ales sa ne cazam la Villa Giulia, o pensiune in Islaz, detinuta de o familie italiana-romana, cu curte mare si mancare in mare parte din productie proprie si retete italienesti, si cu o impresionanta colectie de arta pe peretii spatiilor comune, pe care am admirat-o cu drag in cele doua zile petrecute aici.

Cealalta optiune pe care am luat-o in calcul a fost Hotelul Sucidava, din localitatea Corabia, un hotel cu interior ce pare cam ponosit, dar cu o locatie minunata, chiar deasupra apei, pe Dunare, in dreptul insulelor nisipoase formate aici. Noi am poposit la el pentru o cafea cu priveliste, inainte de a ne plimba pe faleza din portul turistic Corabia.

>> Rezerva o noapte la Villa Giulia din Islaz

>> Rezerva o noapte la Hotelul Sucidava din Corabia

Cam acesta a fost weekendul nostru prin Oltenia, cu escale prin judetele Olt si Teleorman. Cu siguranta, mai avem locuri de vizitat in zona, asa ca vom mai planifica weekenduri aici!

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare