O ultima vineri de iarna ne-a gasit din nou la aeroport. Dar nu pentru a zbura peste mari si tari, ci pentru a ne imbarca la bordul unui mic ATR, care sa ne traverseze Romania din sud in nord, pana in Iasi. Destinatia noastra pentru weekend: o incursiune prin locurile de poveste si incarcate de istorie din jurul Targu Neamt.
Casa lui Ion Creanga si lumea povestilor copilariei, primul popas in Targu Neamt
Nu mai fusesem la casa in care s-a nascut Ion Creanga de cand eram eu insami copil, si, pentru ca cei doi mici calatori ai formulei travelista.ro sunt la varsta povestilor marelui scriitor, si pentru ca citisem de deschiderea, acum cativa ani, a unui parc tematic lipit de casa memoriala, am decis ca e musai o vizita.
Intai am intrat in lumea povestilor, in micul Parc tematic ce ilustreaza aproape toate dintre cele mai cunoscute povesti ale lui Ion Creanga. Chiar la poarta te asteapta cu jordia matusa Marioara, iar langa un lac inghetat ursul tocmai ce a fost pacalit de vulpe si si-a pierdut coada. Mai incolo iti poti aminti de sotiile lui Nica, dar ii poti vedea si pe capra cu trei iezi, pupaza din tei si, bineinteles, lupul.
Alaturi (cu bilet separat) am vizitat casa copilariei lui Ion Creanga din Humulesti, sat acum lipit practic de Targu Neamt. Odaia traditionala, si un ghid ce ne-a prezentat ispravile lui Nica si ale mamei sale Smaranda, au incheiat aceasta incursiune in lumea povestilor. Acum cativa ani, tot cu copiii, tot intr-un weekend in Iasi, am vizitat Bojdeuca lui Creanga.
Cetatea Neamt, o frantura din amintirile mele din copilarie, veghind de secole deasupra orasului Targu Neamt
Unul din cele mai fascinante locuri pentru mine in copilaria mea la bunici in Iasi era Cetatea Neamt. Podul lung de acces ma facea sa imi inchipui cavaleri venind in galop, asteptati dupa ziduri de printese dichisite. Asa ca de abia am asteptat sa le prezint si copiilor acest loc fascinant, una din cele mai impozante cetati din Romania, cu o panorama faina, de sus, asupra Tinutului Zimbrilor.
Cetatea Neamtului a fost construită de Petru I, pentru a face fata pericolului otomanilor, si a fost fortificată în secolul al XV-lea de catre Ștefan cel Mare
Nu doar imaginatia le-a fost insa pusa la treaba, ci au invatat si cateva date istorice, despre personajele importante ale istoriei noastre precum Stefan cel Mare or Sobieski, regele Poloniei.
Continuam la cativa kilometri de Targu Neamt, cu o vizita la Zimbraria Dragos Voda
Mai fusesem cu Lucas la zimbraria din Buzau, dar Ema, cu doua safari africane la activ, nu vazuse inca acest impozant animal de pe meleagurile noastre. Din Targu Neamt pana la Zimbraria Dragos Voda faci 15-20 de minute, si o vizita aici merita pe deplin. Zimbraria face parte din Parcul Natural Vanatori Neamt, si am putut astfel admira, de foarte aproape, zimbrii, dar si cerbi, capriori, si tot soiul de pasari ornamentale.
Un ultim popas intr-o zi plina de lucruri vizitate: Manastirea Neamt
La 2 kilometri distanta de Zimbraria Dragos Voda o maiestuoasa manastire te asteapta sa ii calci pragul, intrind in curtea sa fortificata: Manastirea Neamt, construita in timpul domniei lui Stefan cel Mare.
Alaturi un intreg complex si seminar religios este construit mai recent, iar Ema a fost fascinata de picturile ce impodobesc zidurile exterioare ale Bisericii „Sfântul Ioan Iacob”.
Pe inserat, si cu plinul de locuri frumoase facut, ne-am intors in Iasi.
Vezi si alt traseu frumos prin Moldova, cu conace, palate si castele.