La jumatate de ora de Bucuresti, in Buftea, te asteapta pentru o evadare de weekend Palatul si Domeniul Stirbey.
Un pic de istorie a Domeniului Stirbey
Cunoscut ca loc de desfasurare a Bucharest Summer Well, sau de organizare de nunti si alte evenimente, domeniul iti ofera insa o pagina interesanta a istoriei destul de recente a zonei. Palatul, punctul focal al parcului, a fost construit incepind cu anul 1950 de catre Barbu Dimitrie Știrbei, domnitor al Țării Românești, si avea arhitectura de cula, dotat si cu doua tuneluri secrete de evadare in caz de primejdie. Ulterior a capatat forma de palat pe care o are in prezent. In Primul Razboi Mondial a servit ca adapost pentru Regina Maria si 5 dintre copiii sai, iar dupa Al Doilea Razboi Mondial a adapostit Insistutul Ana Aslan o perioada, dar a si servit drept casa de oaspeti pentru Nicu Ceausescu. In prezent, in palat functioneaza, in weekend, si un restaurant a la carte, un motiv in plus pentru o vizita pe Domeniul Stirbey.
Plimbare de toamna pe domeniul Stirbey
Noi ne-am bucurat mult de aceasta plimbare tomnatica si insorita. Restaurantul are o terasa mare si placuta, iar copiii au alergat in voie cat timp noi ne-am delectat cu un vin Stirbey din soiul romanesc Cramposie. Iar apoi ne-am plimbat printre frunze galbene si portocalii peste podul de lemn (ramas de la o echipa britanica ce a filmat aici un film) peste lacul artificial populat de lebede negre, pe langa constructii metalice moderniste (ramase de la Summer Well) care au facut deliciul copiilor, pe langa superba Capela Sfanta Treime ce adaposteste mormintele Neamului Stirbeilor, si Castelul de Apa, creatie arhitecturala impozanta ce poarta semnatura arhitectului Anghel Saligny, pentru înmagazinarea apei necesare domeniului familiei Știrbey.
Voi ce ati mai vizitat in jurul Bucuresti-ului toamna aceasta? Noi am combinat vizita la Domeniul Stirbey cu o plimbare prin Parcul dendrologic Chitila, situat la 20 de minute distanta cu masina.