Sus
  >  Rezolutii de calatorii   >  2019 - Anul insulelor   >  Anul insulelor: Vizita in Irlanda si calatoria in timp

Irlanda, insula mitica, ofera calatorului curios, in doar o vizita, o calatorie in timp peste mai mult de 5000 de ani, din neoliticul indepartat pana la arhitectura moderna, recenta, din anii 2000.

Fascinanta arhitectura neolitica, la tot pasul intr-o vizita in Irlanda

Aterizam dupa 3h30 de zbor din Bucuresti in Dublin, si jumatate de ora mai incolo ne-am intors in timp mai mult de 5000 de ani, pentru ca ne ducem direct sa vizitam Newgrange, cel mai important monument neolitic din Irlanda, mai vechi decat Stonehenge sau piramidele. Newgrange este un mormant/templu cu pasaj, o movila gigantica de pamant si pietre, zeci de tone sub care se afla un pasaj stramt ce duce intr-o camera mica. Adevarata minune a sa o reprezinta Solsitiul de iarna, cand soarele rasare de dupa dealurile din jur la ora 9 dimineata, si, trecind printr-o mica fereastra in acoperis, lumineaza perfect camera dinauntrul movilei. Alaturi se mai gasesc alte doua movile-morminte, Knowth si Dowth, vizitabile si ele.

Sarim in timp (si un pic in spatiu, pana pe coasta Galway) vreo 2000 de ani, pana acum un pic peste 3000 de ani, cand locuitorii de atunci ai micutei insule Inis Mor, parte a insulelor Aran, au construit Dún Aonghasa, un fascinant fort cu pereti circulari ce se opresc brusc pe marginea prapastiei de peste 100 m inspre ocean.

Inapoi pe tarmul Irlandei, pe peninsula Dingle, gasim exemple de arhitectura datata aproximativ ca fiind intre secolele 7-8, precum celebrul Gallarus Oratory, posibil un exemplu de biserica crestina timpurie.

Irlanda – tara pub-urilor, de neratat o vizita cu multa bere

Seans’s Bar, recunoscut de Guiness Book ca cel mai vechi bar din Europa, si-a inceput servirea clientilor in anul 900, si de atunci te asteapta cu bere sa ii calci pragul in centrul orasului Athlone.

Alaturi, Athlone Castle, complet restaurat, castelul ce domina restul oraselului Athlone a fost in trecut un important punct strategic in diferitele razboaie purtate in Irlanda, si a fost construit in 1129.

Castele ce te asteapta la o vizita, pe toate drumurile in Irlanda

Un pic mai departe, in secolul 13, celebrul acum Ashford Castle si-a inceput constructia. Acum batranul castel este un luxos hotel, cu un superb domeniu pe malul lacului.

In 1520 unul din cele mai fotografiate castele din Irlanda si-a inceput constructia: Dungaire pe numele sau, in pitorescul sat Kinvara, pe malul marii, ce iti ofera privelisti impresionante de pe terasa turnului sau.

In 1730, un celebru conac, Westport House, actualmente apartinind familiei Marchizului de Sligo, incepe a fi construit pe locul castelului legendarei regine a piratilor Irlandezi, Gráinne Ní Mháille, cea care i-a tinut piept insasi Reginei Angliei, Elisabeta I. Conacul poate fi vizitat, este imprejmuit de un parc superb si are chiar si un parc de aventuri de pe domeniu.

Un an mai tarziu, in 1731, incepe constructia unui alt loc celebru, Powerscourt Estate, o excursie de zi frumoasa din Dublin, un conac construit pe locul unui castel medieval, inconjurat de gradini superbe. Intamplator, alaturi se afla si cea mai inalta cascada din Irlanda.

In 1798 se deschide cel mai la inaltime pub din Irlanda (se vede ca irlandezilor le plac barurile, nu?): Johnnie Fox’s, unde si in zilele noastre poti manca o placinta cu carne intr-un peisaj inverzit si o ambianta foarte haioasa.

Un alt castel acum hotel, Abbeyglen Castle, este insa un exemplu mai recent de castel irlandez, fiind construit de John d’Arcy of Clifden Castle in 1832. Este o baza excelenta pentru a vizita Parcul National Connemara.

In 1840 isi deschidea portile cel ce avea sa devina cel mai celebru bar din Irlanda: Temple Bar, in centrul Dublin-ului.

Nu foarte departe de el, nici in spatiu nici in timp, tot in 1840 deschisa, te poti indulci cu o prajitura buna la o cafenea faimoasa in Dublin, Bewley’s.

Marea foamete, o perioada neagra a istoriei Irlandei

In paralel cu castelele construite si barurile deschise, intre 1845-1849 a avut loc in Irlanda, Marea foamete, o perioada neagra in istoria tarii, raspunzatoare pentru moartea a peste 1 milion de oameni, dar si pentru o migratie masiva. Despre The Great Famine poti afla la numeroasele mici muzee organizate cam in toate zonele afectate. In pozele de mai jos, un mic muzeu din peninsula Dingle, ce iti povesteste conditiile ingrozitoare in care irlandezii au incercat sa supravietuiasca.

Kylemore Abbey, un loc iconic in Irlanda, de neratat intr-o vizita completa

Tot in aceasta perioada, in 1868, a inceput constructia unui alt loc iconic in Irlanda: Kylemore Abbey, pe atunci castelul familiei doctorului Mitchell Henry, si devenit in 1920 manastire.

Vizita la Polul Sud din Irlanda

In 1927, cel mai celebru explorator antarctic al Irlandei, Tom Crean, se intorcea definitiv acasa, dupa nu mai putin de 3 expeditii in Antarctica, si isi deschidea South Pole Inn, barul care a pus definitiv micutul sat natal al sau, Annascaul pe harta tuturor amatorilor de explorari arctice din lume.

Revenind la Irlanda zilelor noastre

In 1950 o cruce gigantica a fost montata pe un promotoriu, Bray Head, de unde ai privelisti superbe cu esplanada si plaja orasului, un loc popular printre amatorii de drumetii montane, parte a muntilor Wicklow.

Revenind in zilele noastre, in 2007 se construieste cel mai interesant pod din Dublin din punct de vedere al arhitecturii: podul Samuel Beckett, minimalist in aparenta, dar ingenios in structura sa pe cabluri, miscator fiind.

Tot in 2007 s-a deschis noul Visitor Center la cel mai vizitat obiectiv turistic din Irlanda si un punct de referinta pentru Wild Atlantic Way, Moher Cliffs, pentru a putea face fata celor peste un milion si jumatate de turisti care vin anual sa vada fioroasele stanci ale lui Moher.

Voi cand ati fost in vizita in Irlanda, prin ce epoci in timp ati calatorit? Sau daca o aveti in plan momentan, cam unde vreti sa va situati in timp?

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare