Redescopera Romania: In vizita la cetati dacice din Muntii Orastiei
Cele 6 cetati dacice din Muntii Orastiei au fost construite in secolul I î.Hr. și secolul I d.Hr., pentru aparare impotriva invaziei romanilor, si formau sistemul defensiv al lui Decebal. Sarmizegetusa Regia, Luncani – Piatra Roșie, Costești – Blidaru, Costești – Cetățuie, Căpâlna și Bănița sunt acum inscrise in patrimoniul UNESCO, si o vizita acolo este o calatorie in istoria timpurie a romanilor.
Sarmizegetuza Regia, cea mai vizitata dintre cele 6 cetati dacice
Bineinteles, cea mai impozanta si impresionanta este Sarmizegetuza Regia, capitala regatului dac, la 1000m altitudine. Aici s-au descoperit ziduri murus dacus, un ansamblu mare de locuinte si atelire mestesugaresti, dar si o impresionanta zona sacra, cu altare.
Costesti-Cetatuie, avanpost de aparare dacic
Noi am vizitat Sarmizegetuza acum cativa ani, in cadrul unui roadtrip de primavara prin Romania, si de data aceasta am ales sa urcam la Costesti-Cetatuie. Aici se pot observa turnuri de aparare, dar si doua turnuri locuinte, la care se ajungea pe o scara monumentala lata de 3m, pastrata in stare buna. Cetatea Costesti reprezinta principalul avanpost de aparare al capitalei dacice, in Grădiștea Muncelului. Drumul pana la ea este scurt, undeva la 600 de metri prin padure.
Tot din satul Costesti se urca si la cetatea Blidaru, insa drumul catre ea este mai lung, de aproximativ 2km.
Unde ne-am cazat cu copiii pentru a vizita dintre cele 6 cetati dacice din Muntii Orastiei?
In ton cu vizitele dacice, ne-am cazat in mijlocul Parcului Natural Gradistea Muncelului Cioclovina, la Pensiunea Dacica, pe malul unui rau de munte. Aici copiii s-au bucurat din plin de cele 2 trambuline mari, pe o pajiste intinsa, si noi de cafea de dimineata la aer curat. In plus, o gramada de catei, vaci si catei au fost companionii copiilor.
Punctul forte al pensiunii nu este doar locatia (la cativa kilometri catre alta cetate dacica, Piatra Rosie), in parcul national, ci si mancarea care iti va fi servita. La cina si pranz vei manca preparate gatite, meniu fix, dar tare gustos, asezonat, daca vrei, cu vin de casa sau mied dacic, dar dimineata vei putea servi ceva cu totul special: iti vei putea alege din cosul cu gemuri de casa, si va fi greu sa te decizi intre dulceata de soc, de papadie, de morcovi ori de pepene rosu.
Vizita de acum in mijlocul zonei Daciana am combinat-o cu plimbari prin Tara Hategului, pe la cetati si biserici de piatra, dar si printre dinozauri, toate aflate la distanta de in jur de 1h.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. |