Sus
  >  Calatorii cu copii   >  Biserica Fortificata Harman, in plimbare pe langa Brasov

Cand am fost in toamna cu copiii la Biserica Prejmer aveam in plan sa vizitam, la doar cativa kilometri departare, si pe o alta, Biserica Fortificata Harman. Mi se parea la fel de frumoasa si interesanta, desi nu e parte din grupul de biserici fortificate inscrise in patrimoniul UNESCO. Drumul insa in aceea zi ne-a dus in alta directie, si Harman si biserica lui cu ziduri groase de aparare a ramas pentru alta data. Si aceasta data a venit intr-o zi innorata de martie, anul acesta, cand mi-am dat seama ca drumul nostru inapoi spre Bucuresti trece fix prin Harman.

 

Mai mica decat surata ei din Prejmer, Biserica evanghelica fortificata din Harman este construita insa cam pe acelasi tipar. Un tunel destul de lung, acoperit, te conduce in curtea interioara, unde se afla biserica si turnul ei inalt de clopotnita. De jur imprejur, scari de lemn iti permit accesul in camerele zidului de aparare, unde se adaposteau satenii in caz de pericol, si unde acum este organizat un mic muzeu.

Ansamblul a fost construit in secolul XIII, pe baza unei biserici romane mai vechi, atunci cand satul a fost preluat de cistercienii de la Carta, si de-a lungul timpului a suferit mai multe modificari functionale (cea mai interesanta modificare mi s-a parut schimbarea podului de acces, mobil, in tunelul acoperit care functioneaza ca poarta de intrare si in zilele noastre.

Vizita la Biserica Fortificata Harman a fost o vizita doar mami si Lucas, spre marea incantare a lui, care adora uneori sa avem aventuri doar noi doi. Ema dormea, si a ramas in masina cu tati, in fata zidurilor. Ca si la Prejmer, lui Lucas i-au placut incaperile misterioase si scarile de lemn de acces, din zidurile de aparare, pe care le-am vizitat pe indelete. I-a placut si biserica, si mai ales pernutele colorate de pe bancutele ei. I-a fost insa frica sa urce in turn fara tati, asa ca aceasta experienta a ramas pentru alta data, cand si tati si Ema vor fi prezenti.

Dar cel mai mult i-a placut sala de clasa, organizata intr-una din camerele-muzeu, unde s-a distrat si si-a imaginat cum o sa fie din septembrie, cand va incepe si el scoala.

Vizita nu a durat mai mult de jumatate de ora, si la Harman (si Prejmer alaturi) se ajunge in aproximativ 15 minute, din Brasov, pe drumul inspre Sf Gheorghe. Nu stiu cum e orarul de vizita, noi am ajuns intr-o duminica pe la pranz, era inchisa, dar am sunat la numarul de pe poarta si in 2 minute a venit cineva, ne-a deschis, ne-a dat bilete si ne-a povestit pe scurt despre Biserica Fortificata Harman. Mie mi-a placut mult, si mi se par niste obiective turistice minunate si pentru copii, iar in acest an intentionez sa „vanez” si alte biserici fortificate din Transilvania, in special pe cele din lista UNESCO (dar nu numai).

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare