Dupa un scurt popas de luat cina in Brasov, am ajuns tarziu in noapte la prima cazare din roadtrip-ul nostru cu copiii prin Romania, in inima Transilvaniei, in satul Cincsor, la Casele de oaspeti de aici, unde ne-am odihnit inate de o prima zi de plimbari pe la tot felul de biserici din Transilvania.
O noapte in Cincsor, vizavi de una dintre frumoasele biserici fortificate ale Transilvaniei – startul nostru de roadtrip de primavara cu copiii in Romania
Dis de dimineata, dupa ce am fotografiat biserica fortificata, una din multele biserici pe care aveam sa le admiram in acea zi, cum se vedea de pe geamul camerei noastre din Casa Parohiala, am traversat drumul pana la fosta scoala a satului, acum renovata in cealalta casa de oaspeti de aici, unde se servea micul dejun intr-o sala luminoasa, cu multe geamuri ce dadeau catre curtea plina de iarba, unde apoi am stat sa ne bem cafeaua.
Vizita la biserica fortificata Cincsor
Programul zilei a inceput cu o vizita ghidata in biserica fortificata Cincsor, intai plimbindu-ne printre cele 2 randuri de ziduri de aparare, apoi facind turul curtii cu ale sale turnuri (turnul slaninei, turnul cuplurilor care se certau), ca mai apoi sa intram in biserica evanghelica si sa urcam in clopotnita.
Am predat cheia camerei noastre, nu inainte de a mai face niste poze cu interioare sasesti, asa cum se gasesc ele restaurante in casele de oaspeti de la Cincsor, si am pornit la drum in continuare. Eram de abia la inceputul roadtrip-ului nostru, ne asteptau o groaza de minunatii sa le vizitam.
Ruinele cisterciene de la Carta
Prima oprire a fost dupa aproximativ jumatate de ora, la ruinele manastirii cisterciene de la Carta. Inainte de a vizita ansamblul fostei manastiri, am oprit la terasa de la intrare, sa bem o socata delicioasa. Ne-am plimbat printre ruine, si am urcat in turnul inalt de piatra, ca sa ne uitam la casele din jur. La final am vizitat si micutul muzeu de la poarta, cu informatii despre istoria manastirii si cine au fost exact calugarii cistercieni.
Apfelhaus, o optiune buna de pranz cu copiii in Cisnadioara
Copiii s-au culcat, si noi ne-am continuat drumul cu masina prin Transilvania, trecind pe langa satul Avrig, unde in iarna am vizitat si am luat pranzul la Palatul Bruckental. Acum nu am mai oprit aici, ci am continuat pana la Cisnadioara, un alt sat in apropiere de Sibiu, si ne-am directionat catre Apfelhaus, un restaurant in stil austriac, pe care l-am ales de data aceasta ca sa luam pranzul.
Pe langa diferite feluri de mancare cu nume precum Herr President sau Salata primei doamne, semn ca in Sibiu cuplul prezidential este foarte apreciat, am mancat aici supa de mere si placinta de mere, acestea fiind specialitatile casei. Lucas a fost tare incantat de prezenta locului de joaca langa terasa, tot timpul un plus atunci cand calatoresti cu copiii.
Dupa masa de pranz am urcat pe dealul de alaturi, pana la Biserica Sfântul Mihail, biserica fortificata din Cisnadioara. Drumul pana la ea dureaza pana in 15 minute, urcind alene pe o carare pietruita. De sus, ai o priveliste superba asupra satelor inconjuratoare, cu muntii impaduriti la orizont. Biserica in sine este goala, si nu vei zabovi in ea decat cateva minute, dar peisajul merita cu prisosinta.
La aproximativ 1km pe un drum de tara se afla o formatiune stancoasa cretacica interesanta, pe care localnicii au botezat-o Piatra Broastei, si de care am aflat de pe niste indicatoare, asa ca ne-am dus sa o vedem si sa ne cataram pe ea pentru niste poze.
Cisnadie, alt sat de poveste
Pe drumul spre Cisnadioara am trecut prin Cisnadie, celalalt sat de poveste din aceasta zona, si el cu a lui biserica fortificata. De data aceasta nu cocotata pe un deal, ci fix in mijlocul centrului vechi, si la intoarcere am oprit sa ii facem o vizita si ei.
Dupa atatea biserici, am schimbat un pic registrul de activitati, si am oprit si la un loc de joaca in Cisnadie, foarte mare si cu foarte multa iarba verde-verde, unde copiii s-au jucat dupa pofta inimii pe topogane si locuri de catarat.
Pe seara am ajuns in Deva, locul unde ne-am cazat pentru urmatoarea zi.
Intreg roadtrip-ul de primavara prin Romania: Harta traseului | Ziua bisericilor din Transilvania (Cincsor – Carta – Cisnadioara – Cisnadie) | Ziua cetatilor (Deva – Simeria – Chimindia – Geoagiu Bai – Sarmizegetuza Regia – Hateg – Valiug) | Ziua apelor de tot felul (Valiug – Minis – Bigar – Morile de apa de la Eftimie Murgu – Dunare) | Ziua la Cazanele Dunarii