Idee de itinerariu de 2 saptamani in Canada
Canada era demult tare pe lista noastra de dorinte, si iata ca in prima saptamana de vacanta de vara am reusit in sfarsit sa cucerim o particica (mult prea mica) din aceasta tara din America de Nord. De revenit pentru mult mai in nord, dar acum sa iti povestesc pe unde ne-am plimbat.
O zi in Toronto
Am aterizat dinspre Paris seara in Toronto, primul nostru stop in Canada, si am avut o zi intreaga la dispozitie pentru a descoperi capitala Ontario. Ne-am plimbat printre zgarie nori, am urcat in atractia cea mai cea din oras, CN Tower, candva cea mai inalta cladire din lume, si am mancat la inaltime un pranz (sfat: daca ai rezervare la restaurantul de sus din turn vei urca fara coada, care poate fi de dimensiuni impresionante) si am mers apoi agale pe malul lacului Ontario.
Un alt loc care mi-a placut mult este chiar la picioarele turnului, o veche gara si garnituri de tren din diferite epoci, acum printre zgarie nori, dar si un mic muzeu si tur ghidat pentru a ilustra importanta rutelor feroviare intr-o tara atat de imensa precum Canada.
De neratat este si Casa Loma, un adevarat castel construit in 1914 si candva cea mai mare rezidenta privata din Canada, si acum unul din cele mai vizitate locuri din Toronto, un castel cochet si cu multe mistere, cu panorama asupra skyline-ului modern al orasului.
Ochiul ager al copiilor nu a ratat sa remarce toate reclamele catre Ripley’s Aquarium of Canada, si proximitatea fata de hotelul nostru ne-a facut sa ne mai adaugam un acvariu pe lista de acvarii vizitate prin lumea intreaga.
Am oprit si la Distillery District, o zona istorica de fabrici transformata acum intr-un cartier plin de viata, cu cafenele si terase (si bineinteles, distilerii), unde am vazut unul dintre primele meciuri din Campionatul Mondial de Fotbal.
Dupa amiaza am mai facut un singur stop, la una din cele mai accesibile insulite din Toronto Islands,
o serie de insule inverzite, cu plaje largi, marine si trasee de plimbare marcheaza coasta Toronto la lacul Ontario.
2 zile fabuloase la fabuloasa Cascada Niagara
La nici o ora si jumatate de Toronto se afla unul din obiectivele naturale de top ale lumii, nimeni alta decat celebra Cascada Niagara. Am fi putut face un daytrip aici, dar mult mai mult farmec a avut sa ramanem si peste noapte, sa ne trezim dimineata devreme sa fim doar noi si cascada cea puternica, si noaptea sa vedem jocurile de lumini pe apa ce curge vijelios intre Canada si SUA.
Cascada in sine se poate admira, din partea canadiana, de pe faleza lunga, care porneste din dreptul Cascadei Americane, si merge pana la sora „mai mare”, HorseShoe Falls, o faleza lunga pe care din loc in loc, in functie de cum bate vantul, pare ca este o adevarata furtuna de la stropii de aer si vantul produs de Niagara.
Seara poti iesi tot aici, pentru a vedea cascada luminata in diferite nuante, in functie de un calendar asociat cu anumite sarbatori, o experienta vizuala tare draguta.
Una din atractiile de neratat este plimbarea cu barca pana aproape de apele care cad cu putere ale cascadei Niagara. Nu trebuie ratata experienta aceasta foarte uda cand ajungi la Niagara. Poti pleca de pe ambele parti, dar din observatie la fata locului barcile rosii canadiene te tin mult mai mult sub stropii puternici ai cascadei, si de duc mai adanc in ceata, spre deosebire de surorile bleu ce pleaca din USA.
Si apoi poti opta pentru diferite atractii pentru a explora mai pe indelete Niagara, toate cele de pe partea canadiana fiind incluse in Niagara Pass:
- White Water Walk – o plimbare pe malul apei, acolo unde raul Niagara este atat de involburat incat pare aproape alb, iar granita intre US si Canada nu trebuie pazita pentru ca este imposibil de trecut
- Journey Behind the Falls – singurul loc in care am stat la coada la Niagara, desi turisti erau din plin peste tot, a fost la Journey Behind the Falls: o coborare cu liftul prin stanca si apoi o plimbare prin tunele pana in spatele perdelei puternice de apa. A meritat insa coada!
- Niagara Power Station: Poate cea mai underrated atractie de la Niagara – tunelul de aproape jumatate de kilometru sapat in stanca acum 100 de ani pentru deversarea apei de la hidrocentrala scoasa din uz in 2006, acum amenajat pentru o plimbare pana la marginea apei de langa cascada. L-am avut practic doar pentru noi tunelul, iar in vechea centrala te poti juca de-a imblanzitorul de fulgere.
- Aero Car: O ultima experienta la Niagara pentru noi: acolo unde raul coteste si un imens vartej se formeaza te poti plimba cu o colivie rosie istorica pe deasupra
Daca vrei sa vezi cascada de sus, ai doua optiuni: Skylon Tower si Sky Fallsview Tower. Noi l-am ales pe al doilea, un restaurant la etajul 27 intr-un turn chiar pe marginea cascadei. Nu poti intrece o asemenea priveliste pentru cina! PS: Si unele hoteluri iti ofera o panorama incredibila cu cascada!
Si ce am facut pana la ora 10 dimineata? Am trecut in SUA si ne-am intors inapoi in Canada. Nu se putea sa plecam de la Niagara fara experienta completa de a o vedea de pe ambele maluri ale sale si din ambele tari care o impart. Intre Canada si SUA se poate trece pietonal, pe un pod peste rau, Rainbow Bridge, dar ai nevoie de viza intr-o parte si ETA in partea canadiana.
Un zbor de 4 ore ne-a dus in Calgary
Un zbor intern, “scurt”, de doar 4 ore, ne-a dus in Calgary, oras construit intre stepa si munti, oras al celebrului festivalul Stampede, unde se reunesc fermieri si cowboy din intreaga Canada, si oras pasionat de hockey. Ne-am plimbat pe faleza la raul Bow si prin centrul pietonal, am mancat una din cele mai bune cine din Canada si am urcat in Calgary Tower pentru a vedea zgarie norii si muntii de alaturi de sus.
Intai am mers in stepa din Alberta
In prima zi full in Alberta am ales sa luam intai, din Calgary, directia stepei, in regiunea denumita Badlands. Drumuri drepte nesfarsite, ferme la distante considerabile una de cealalta inconjurate de campuri verzi, taramul cowboy-lor canadieni. Si deodata un imens canion colorat, Horseshoe Canyon, prin care ne-am plimbat, printre movile pe care te poti catara, in culori in degrade, cu atentie la serpi si cu ochii dupa trandafirii salbatici delicati si roz, simbolul statului Alberta.
Urmatorul stop a fost Hoodoo’s: un traseu scurt, dar scenic, printre hoodoos, stanci ciudate, un fel de Babele ale noastre, dar personificind in cultura indigena spiritele rele ale stepei.
Alaturi, un pod suspendat istoric, vechi de peste 100 de ani, te conduce la o veche mina abandonata, prin care te poti plimba.
A urmat Worlds Largest Dinosaur, o statuie colorata care figureaza chiar si in Cartea Recordurilor. Daca anul trecut in Mongolia am urcat in cel mai mare cal statuie din lume, iata ca in Canada am urcat in cel mai mare dinozaur!
Era deja cald la orele pranzului in stepa din Alberta, asa ca apoi am ales sa oprim la un muzeu. Si nu orice muzeu, ci la Royal Tyrell Museum. Ca tot am tot gasit asemanari intre aceasta zona de stepa din Canada si Mongolia, Alberta este una din cele mai prolifice in descoperirea de fosile de dinozauri zona din lume, la fel ca desertul Gobi din Mongolia. Si tot ca anul trecut in Ulaanbaatar, am dat peste un muzeu fascinant si impresionant, plin de dinozauri! Copiii au fost fascinati de scheletele imense, intregi, de dinozauri, iar noi am iubit muzeul si mai mult cand am descoperit ca are si un traseu de drumetie, tematic, in jur, de cativa kilometri.
Ultimul stop in Badlands facut de noi a fost Horsethief Canyon, canionul hotilor de cai, unde in trecut caii dispareau si ieseau marcati cu insemnele altei ferme. Aici am intalnit pentru prima data, si am socializat, cu micii chipmunks canadieni, care sunt peste tot, sunt foarte sociabili si foarte dornici sa iti fure mancarea.
Aproape o saptamana in parcurile nationale Banff si Jasper
Muntii Rockies sunt unul din simbolurile Canadei, si de abia asteptam zilele dedicate lor si plimbarilor pe traseele intre munti stancosi de neinvins si lacuri in toate nuantele de turcoaz.
Si de cum am trecut poarta primului parc national dinspre Calgary, Banff, ne-am dat seama ca nu ne-am inselat in asteptari. Drumul in sine, chiar daca dureaza ore in sir (nu trebuie sa te lasi pacalit, Canada e uriasa!), este o placere vizuala aparte. In orice directie te-ai uita, munti sfidatori ti se arata, rauri turcoaz curg alert si pinii verzi implinesc peisajul.
Primul stop, canionul Johnston cel cu apa turcoaz si cascadele sale, in Bow Valley, ne-a adus insa fata in fata si cu o realitate a zonei: aglomeratia. De aceea este bine la atractiile cu bilet de intrare, care in general sunt si cu ore, sa rezervi din timp bilete.
Rockies impresioneaza nu doar prin muntii stancosi si inaccesibili, ci si prin lacurile turcoaz, cu apa din ghetari, inconjurati de pini verzi intens. In nicio ordine, amintesc de albastrul intens al Lacului Peyto, de Lacul Bow inconjurat de munti cu varfuri inzapezite, de superbul Lac Beauvert si numerosii elani ce traiesc pe malul sau, de lacurile Trefoil catre care am facut drumetii dis de dimineaat sau de Lacul Honeymoon, si pietrele roz de pe fundul sau. Ce nuanta de turcoaz iti place mai mult?
Una din cele mai asteptate aventuri din Canada: plimbarea pana pe campul de gheata Columbia, unde am debarcat si am explorat in voie ghetarul. Ne-am urcat asadar ntr-un monstru de masina, cum doar 24 sunt in lume – 2 in Antarctica si 22 aici in Canada – si am urcat peste gheata si morene pana pe Columbia Icefield, un camp de gheata inconjurat de nu mai putin de 6 ghetari, pe care apoi ne-am plimbat, pe gheata in nuante de bleu.
Apoi, proaspat coborati de pe icefield, am urcat, de data asta pe jos, pana la limba de ghetar ce se topeste incet formind raul Athabasca.
Iar de la ghetarul Athabasca pornim pe valea raului cu acelasi nume, oprim la Skywalk, o platforma suspendata la 300m deasupra apei intr-o vale abrupta, si apoi la violentele cascade Athabasca, un adevarat spectacol natural.
Doua zile ne-a fost casa in Canada o cabanuta de lemn cu semineu, pe marginea lacului Beauvert, cu munti inzapeziti de jur imprejur, in cadrul resortului Fairmont Jasper Park Lodge. Dimineata si seara vedeam elani maiestuosi pe margine de lac, iar rate, dar si veverite si alte feluri de chipmunks haiosi erau la tot pasul peste tot.
Ultimul traseu facut in Jasper National Park a fost Valea celor 5 lacuri, care in fapt sunt 6, fiecare in alta nuanta, de la negru la turcoaz, de la verde intens la galben. In ordine, avem:
Lacul 1- turcoaz si translucid
Lacul 2 – un galben extraterestru.
Lacul 3 – in degradeuri de turcoaz.
Lacul 4 – cel in nuante intense.
Lacul 5 – pe care te poti da si cu barca.
Lacul bonus, fara numar, intr-o nuanta aproape de negru si inconjurat de stanci.
Oare care este cel mai frumos?
Ne intoarcem pe Icefield Parkway, unul din cele mai frumoase drumuri din lume, din Jasper NP in Banff NP. Si pe drum ce zarim pe marginea drumului? Elani!
Urmatorul hotel a fost la fel de interesant: home for the night a fost legendarul “Castle in the Rockies”, Fairmont Banff Springs, un masiv hotel ce pare ca vrea sa concureze in dimensiuni muntii din jur, ce asteapta turisti in Banff inca din 1888.
Iar Banff nu are doar munti impunatori, ci si ape termale! Si se stie ca nu am zis vreodata nu unei balaceli in ape calde cu privelisti la munti, nu e asa? Mai alea in curtea unui castel…
Urmatorul stop a fost unul la inaltime: am admirat valea si cascada Banff de sus, dar si castelul Banff Springs, din varful Mount Sulfur, si apoi ne-am agatat clopoteii anti-ursi de ghiozdan, ca tocmai fusese zarit un grizzly pe carari, si am pornit in jos 6km.
Sa exploram lacurile din Rockies si de pe apa! Unul din lacurile navigabile este Lacul Minnewanka, in traducere din limba indigena “apa cu spirit”, datorita valurilor imense pe care le are uneori, care insa pe noi ne-a intampinat cu apa calma ca o oglinda si peisaje superbe de jur imprejur.
Si am ajuns la ultimul punct al itinerariului nostru prin Banff si Jasper National Parks. Si simtim ca am salvat pentru final cele mai frumoase peisaje: toate lacurile din Rockies sunt superbe, dar parca cele vazute in ultimele zile in Canada au fost cireasa de pe tort. Intai Lake Louise, pe malul caruia am poposit 2 nopti, la al doilea castel emblematic din Rockies, Chateau Fairmont, si un traseu de cativa kilometri pe partea lacului suficient de “calma” pentru a putea incapea o carare.
De pe malul Lake Louise un trail in urcare constanta de 1h30 si aprox 4km te duce pana la 2135m altitudine, la superbul Lake Agnes, care la final de iunie inca avea gheata plutind pe el. De aici trasee mai continua, dar acum, cu risc de avalansa inca existent, erau pentru moment inchise. Nu rata nici, pe la jumatatea drumului, Lake Mirror.
A doua gondola din Banff National Park te urca deasupra Lake Louise, acolo unde iarna se desfasoara un domeniu schiabil. Si am fi coborat pe jos de la capatul Summer Gondola a resortului de ski Lake Louise. Peisajele cu lacul turcoaz jos si ghetarul de deasupra lui cu siguranta ar fi meritat. Dar intamplarea face ca acum vara singura bucata considerata safe este inconjurata cu garduri electrice inalte, si in jurul ei numerosi grizzly si ursi negri isi vad de cresterea puilor. Noi ne-am multumit totusi sa ii vedem doar la muzeul de sus, de la capatul gondolei!
Si ultimul lac vizitat de noi, este al carei imagine se gaseste in toate articolele de prezentare a acestei zone din Canada: Lake Moraine. Dar la Moraine Lake nu se ajunge usor…. Nu se ajunge usor pentru ca dimensiunea parcarii, data de culoarele de avalansa din toate directiile, nu permite atat de multe masini pe cati doritori sa vada superbul lac turcoaz inconjurat de 10 varfuri stancoase asezate in rand. Asa ca vei ajunge aici doar cu shuttle, la ore fixe si rezervat cu cat mai mult timp inainte posibil.
Am avut doar 3h30 la Lake Moraine intre shuttles, pe care le-am folosit la maxim pe traseele din jurul si pe deasupra lacului si a Tower of Babel, imensa stanca ce ii pazeste o margine. Si cu asta, aventurile noastre canadiene se apropie de sfarsit… De revenit, inspre nord si vest!
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. |