Dupa 2 zile agitate in New York, un popas la Amish Experience, si inca 2 zile impunatoare in Washington DC am cautat un stop pe drum inapoi spre JFK, aeroportul de unde urma sa zburam inapoi spre casa, un pic mai aproape. Si asa am zarit pe harta Baltimore, si dupa ce m-am uitat la cateva poze, am decis ca acolo ne vom petrece ultima dupa amiaza din mini roadtripul prin America de toamna.
Pseudonimul de Charm City i-a fost acordat lui Baltimore in 1975, intr-un efort de rebranduire a acestui oras portuar cu renume nu tocmai bun pe atunci (renume care din pacate inca il insoteste si acum). Charm City i se potriveste insa perfect, daca ma intrebati pe mine. Daca de la New York stiam si ma asteptam sa fie haotic si fascinant deopotriva, Washington DC imi inchipuiam ca va fi impunator si impresionant, de la Baltimore nu stiam exact la ce sa ma astept… Cei cativa americani din zona cu care discutasem despre planurile noastre de a opri ultima zi in Baltimore cam strambasera din nas, e cam periculos, ne-au zis… Dar, dupa ce ne-am plimbat 27km pe jos timp de o zi in Baltimore, vin sa ii contrazic, cel mai mult din acest mic roadtrip de toamna american mi-a placut aici! Deci pseudonimul ales de Baltimore si cei care se ocupa de promovarea sa turistica, de Charm City, este cat se poate de potrivit, cu superbul Inner Harbour si faleza sa lunga de zeci de kilometri, cu amalgamul de zgarie nori, arhitectura industriala, barci istorice si case in stil irlandez, cu aerul european pe care cu greu il intalnesti in SUA totusi.
Deci… ce poti face o zi in Baltimore?
Nu am glumit mai sus cand am zis ca am mers 27 de kilometri pe jos in ziua petrecuta in Baltimore. Nu e chiar o distanta iesita din comun pentru noi in calatorii, dar senzational a fost in Baltimore ca nu am traversat nici macar o strada, nu am stat la niciun semafor, nu ne-am intersectat cu nicio zona cu trafic auto. Pentru ca Inner Harbour din Baltimore este un golf stramt, dar foarte lung, de-a lungul caruia este amenajata Baltimore Promenade, una din cele mai lungi si mai frumoase promenade urbane pe care am avut vreodata placerea sa ne plimbam.
Peisajele se schimba de-a lungul kilometrilor in sir ai promenadei. De la blocuri zgarie nori care adapostesc cladiri de birouri, la o veche fabrica si cladiri industriale de port, care adapostesc acum restaurante precum Hard Rock Cafe, la zone rezidentiale din caramida rosiatica, cu aer irlandez.
Am trecut pe langa World Trade Center din Baltimore (unde in anumite zile poti urca pana la ultimul etaj pentru a admira orasul de sus, si in fata caruia este montat pe un soclu unul dintre pilonii contorsionati de cadere si impact de la WTC din New York), pe langa Acvariul si Muzeul de stiinte (pe care daca eram cu copiii nu le ratam, cu siguranta), si, cum ne era foame, am oprit la un restaurant care este o adevarata legenda locala, o cladire de sticla pe piloni in apa, Rusty Scupper, unde am degustat, gatit in diverse feluri, felul de mancare local: crabul de Maryland.
Historical Ships of Baltimore
In cateva locuri de-a lungul Inner Harbour din Baltimore sunt ancorate 4 barci istorice, care pot fi vizitate in interior, si care mi s-au parut extrem de interesante. Intre ele: singura ambarcatiune de mari dimensiuni care a supravietuit atacului din Pearl Harbour asupra americanilor, prima barca-far din America sau o barca veche de sute de ani care a servit, printre altele, la prinderea altor ambarcatiuni care transportau peste oceanul Atlantic in mod ilegal sclavi din Africa.
Dar cel mai interesant intre toate a fost submarinul Torsk, o vizita sub ape practic absolut impresionanta. Te-ai intrebat vreodata cum arata interiorul unui submarin de lupta? Pentru noi a fost primul submarin vizitat, si desi nu as putea rezista sa traiesc in asemenea conditii inguste, mi-a placut teribil sa il explorez pentru cateva momente.
Baltimore si al sau Inner Harbour de sus
Am sfarsit scurta noastra incursiune de toamna americana cu una din cele mai frumoase privelisti posibile: deasupra Inner Harbour din Baltimore, la etajul 29, intr-un restaurant rupt din alta epoca: The Bygone, la ultimul etaj al hotelului Four Seasons.
Dimineata devreme ne-am trezit, tot deasupra orasului, si am pornit spre aeroportul JFK. Ne astepta un zbor de 8 ore inapoi acasa.