Sus
  >  Destinatii   >  America de Nord   >  Cum a fost la Amish Experience in Lancaster County

Dupa 2 zile pline in New York am pornit mai departe in mini roadtrip-ul nostru de toamna prin America. Tinta noastra: Washington DC. Dar cum drumul cu masina pana acolo din NYC dureaza peste 4 ore, am cautat undeva sa oprim pentru dezmortire. Si am descoperit ca trecem fix prin una din cele mai populate comunitati Amish din SUA, in tinutul Lancaster, Pennsylvania, unde sunt organizate si cateva tururi si experiente pentru a afla mai multe despre aceste comunitati cu reguli stricte, si foarte inchise vizitatorilor, care insa rezista cu obiceiurile lor de sute de ani intr-o lume care se transforma din ce in ce mai rapid.

Scurta prima si rapida parere personala…

Asa ca… din nebunia New Yorkului am ajuns, direct, in doar 2 ore, in alt fel de, poate, nebunie: am stat cateva ore in Lancaster, si ne-am plimbat prin una din cele mai mari comunitati Amish, acolo unde pe strazi carutele negre sunt mai multe decat masinile, incercind sa intelegem cate ceva (am vizitat si o casa-muzeu Amish, dar am si vazut un film despre alegerile si modul lor de viata si am intrat intr-o scoala). Nu am interactionat cu Amish direct, dar i-am vazut din plin in jur pe strazi. Inteleg si apreciez unele dintre ideile lor principale – unitate in familie, chiar si botezul intr-o religie atunci cand esti constient de ce inseamna, si nu la nastere. Dar, ca si in cazul unor alte religii, atunci cand ai nevoi si dorinte, care pot fi cu usurinta indeplinite in epoca noastra, dar ca sa le pui in aplicare trebuie sa recurgi la tot felul de artificii si reguli innodate doar sa sune bine, dupa mine ceva e in neregula. Exemplu simplu: nu au voie sa conduca masini. Dar frecvent apeleaza la taxiuri sau busuri, care sunt detinute si conduse de altcineva….

In ce consta Amish Experience

Dar sa revenim la Amish Experience, turul rezervat de mine (se poate rezerva online rapid), care are mai multe parti. In prima parte vei fi condus de un ghid printre fermele Amish, si ti se va povesti despre cultura si obiceiurile lor, despre diferite familii locale, despre legi si despre ce inseamna viata Amish intre non-Amish majoritari. Desi deobicei nu imi plac tururile cu microbuzul, ora petrecuta astfel a fost foarte interesanta, si am aflat lucruri despre care nu aveam nicio idee inainte.

A doua parte a turului este un film. Se numeste Jacob’s Choice, si il vezi intr-un cinema old style, cu efecte speciale care sa iti povesteasca istoria Amish. Populatia Amish din Lancaster este venita din Europa, din Elvetia si Germania, fugind de persecutia religioasa de acasa. Credinta de baza a lor este ca omul trebuie botezat atunci cand este constient de semnificatia acestui act, deci copiii Amish aleg daca doresc sau nu sa devina Amish. Pana atunci, dupa 16 ani, au voie sa experimenteze si alte moduri de viata. Despre aceasta alegere este filmul, alegerea unui adolescent, Jacob, de a se boteza Amish sau nu.

Ultima parte este vizita intr-o casa Amish si intr-o scoala cu o singura camera Amish. Cele 2 cladiri sunt cumparate de catre cei care organizeaza Amish Experience, nu mai sunt locuite efectiv, dar sunt decorate real, ca orice casa Amish din zilele noastre, si ghidul iti va povesti toate detaliile despre modul lor de viata.

In plus, peste tot prin jur vezi carutele Amish, sau oameni imbracati specific vazindu-si de treaba. Daca nu ar fi fost duminica, cand Amish nu au voie sa lucreze, am fi putut interactiona mai mult, deoarece au mici magazine de unde poti cumpara, direct de la sursa, produse locale, in special dulciuri. Asa ne-am cumparat miere Amish si sucuri de la micul magazin de la Amish Experience.

Am testat si bucataria tinutului Lancaster la final

Un restaurant foarte aproape ne-a tentat sa oprim dupa cele 2 ore si jumatate de tur, sa testam gastronomia locala. Lancaster e un tinut foarte interesant din acest punct de vedere. Pentru ca nu doar imigranti Amish s-au stabilit aici, ci din multe alte zone europeene oameni au venit aici, traversind oceanul, in cautare de terenuri agricole, si au venit impreuna cu retetele lor traditionale de mancare. Si fiind o zona rurala, si destul de retrasa fata de agitatia urbana a Americii, retetele s-au pastrat, s-au adaptat si s-au amestecat. Astfel ca am mancat pirogi poloneze cu castraveti murati pane si bere facuta din scoarta de mesteacan dupa o veche reteta olandeza. Delicios!

Cu noi subiecte de discutat in masina, si cu burta plina, am continuat drumul spre Washington DC. In 2 ore si un pic am fost acolo!

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare