Travelista.ro Exit Reader Mode

O saptamana pe micuta, dar dramatica Folegandros

Dupa 10 zile in Milos am luat un feribot rapid, si in sub o ora am debarcat pe o alta ciclada, pe cat de mica pe atat de dramatica: Folegandros. Avem cateva zile sa exploram cea mai mica dintre Cicladele locuite, unde populatia de capre e de cateva ori mai numeroasa decat cea umana.

3 zile in micul si adormitul port Folegandros

Primele 3 zile pe Folegandros le-am petrecut in micul sau port, unica legatura a insulei cu lumea: o plaja pe golf cu 20-30 de case in jur, 2 magazine, 2-3 hoteluri, 2-3 restaurante si 2-3 feriboate pe zi. Fara vase de croaziera, fara trafic, fara prea multi turisti. Dar cu soare fara urma de nor de la rasarit pana la apus.

Portul are 3 plaje, fiecare absolut sarmanta. Cea mare, din golf, ne-a primit in fiecare dimineata pentru cate o repriza de inot, dar le-am incercat si pe cele mici, salbatice, Latinaki Beach si Vardia, fiecare frumoasa in felul ei, o introducere excelenta in plajele frumoase, dar mai greu accesibile, pe care le vom vizita in zilele urmaroare pe Folegandros.

In portul din Folegandros, inca de cand cobori de pe feribot, nu ai cum sa nu remarci o piscina cu umbrelute galbene: Hotelul Anemi, casa noastra in primele zile pe insula.

Plaje si drumetii, in programul din zilele urmatoare pe Folegandros

Pe Folegandros nici nu stii ce iti place mai mult: plaja pe care alegi sa mergi, sau traseul pana la ea? 

O retea de carari pastrate bine inca din vremuri antice strabate insula, care a devenit intre timp o destinatie iconica pentru amatorii de drumetii. Iar aici ai si rasplata la final de traseu: o balaceala in apele turcoaz si calme ale Egeei. Partea interesanta este ca poti combina: faci drumetie spre plaja, te balacesti si la final iei barcuta inapoi la masina, o serie de bus-boats este la dispozitia tuturor, cu orar bine pus la punct si respectat la minut.

Pana la Katergo Beach faci in jur de 40 de minute, dar traseul este absolut superb, desi destul de abrupt. Rasplata sunt apele turcoaz de jos, iar intoarcerea poate fi facuta, inapoi in port, cu una din barcile-bus care vin din ora in ora sa aduca sau sa ia turistii.

Ca pe orice plaja pe Folegandros e un pic de munca sa ajungi la nisipul de pe Agios Nikolaos: de la plaja din Agali, accesibila cu masina, o iei pe o carare, pe alocuri un pic abrupta, sub jumatate de ora, dar in soarele interminabil al Cicladelor, pana ajungi la superba Agios Nikolaos. 

Iar pauza de pranz pe Agios Nikolaos este la unul din cele mai cool restaurante de pe Folegandros, la care ajungi fie dupa o drumetie, fie cu barca, Papalagi, cu pesti proaspat pescuiti de pescarii locali si panorame turcoaz senzationale.

Iar la intoarcere, daca mai ai chef de balaceala, te asteapta, langa parcarea auto, plaja Agali.

Doar 12 kilometri separa sudul turistic cu cele 3 asezari ale sale de nord in Folegandros, dar ce diferenta! Pensiuni si hoteluri nu mai sunt, doar magari si capre si terase ale pamantului, in speranta de a cultiva ceva in solul arid. Iar plajele… nici nu credeai ca plaje turcoaz pot fi atat de pustii. Noi am stat la un mic picnic adhoc pe Agios Georgios, unde valurile mari insa ne-au oprit de la a intra in apa.

Cand drumul spre plaja este ireal de frumos si dureaza peste 1h de drumetie abrupta, stii ca esti pe Folegadros! Si poate cel mai frumos traseu pe carari de piatra abrupte, pastrate din vremuri demult apuse, este cel marcat LV si care te conduce printre terase agricole si bisericute albe la superba plaja Livadaki.

Livadaki este plaja emblematica a Folegadros, si la care ajungi dupa o drumetie destul de abrupta si in soarele naucitor al cicladelor in peste o ora de mers continuu, pe 2 trasee diferite, unul pe langa o bisericuta alba si unul pe langa un far abandonat. Cei mai atleti dintre noi au continuat dupa cateva ore la plaja pe cel de-al doilea traseu, urcusul inapoi la masina parcata sus, in caldura amiezii, ia eu cu copiii ne-am intors cu barca-bus ce circula de la si inspre Agali, plaja de legatura cu Livadaki, de cateva ori pe zi.

Chora, considerat cel mai frumos sat din Ciclade

Si pe buna dreptate! Casele sale albe, cu stradute pline de flori intre ele, sunt agatate pe o stanca aproape perpendiculara in valuri, de peste 200m inaltime. Iar stradutele, pline de terase si flori, o placere sa le iei la pas!

Partea istorica a acestui oras sarmant: Kastro, un castel venetian a carui constructie a inceput la 1215, ale carui ziduri groase sunt actualmente transformate in casute albe cu geamuri bleu si multe flori, teritoriul a un milion de pisici nu tocmai sociabile cu turistii. Dar se stie ca nimic nu conteaza mai mult intr-o vacanta reusita in Grecia decat numarul de pisici intalnite in cale!

Iar privelistile in jurul Chora sunt spectaculoase la tot pasul. Fie de vizavi de oras, de pe alte stanci abrupte, fie pe drumul in scari ce conduce la vechiul apeduct, ce ducea apa sus la oras!

Chora si a sa faimoasa biserica, Panagia, cocotate in varful unei stanci perpendiculare aproape, de peste 200m inaltime este probabil cea mai dramatica dintre imaginile dramatice cu care te bucura Folegandros la orice pas. In fiecare seara, inspre apus, turisti si localnici se asemenea, urca lungul zigzag pana sus la biserica, cu Folegandros intreaga la picioare.

Dimineata si seara, inainte sau dupa drumetii abrupte, sunt momentele de relax la piscina casutei noastre din complexul Folegandros Apartements, locul unde ne-am cazat a doua jumatate a sederii noastre pe mica insula, o cazare parca scoasa din Mamma Mia, cu vedere la biserica de pe stanca.

Restaurante sunt la tot pasul in Chora, si am testat mai multe de-a lungul zilelor si serilor. Dintre ele, pot aminti de paharul de vin insotit de muzica live de la Paliomilos Winery ,1790 wine cave, cu o bucatarie greceasca reinterpretata, dar si tavernele delicioase de pe stradutele orasului precum To Goupi (mereu cu coada), Asyngrito sau Chic.

Asa am petrecut aproape o saptamana pe Folegandros, una din cele mai mici ciclade locuite permanent. Si a fost cea mai frumoasa incheiere de vara!