Sus
  >  Calatorii cu copii   >  O zi la Landmannlaugar, cu drumetii colorate prin campuri de lava si ape termale

In zona sudica de highlands din Islanda ai parte de o bijuterie naturala colorata: Landmannlaugar, tradusa ca „People’s Pool”, o zona in care vulcanii s-au crezut pictori, si au folosit toate nuantele posibile pentru a crea un peisaj aproape ireal.

Cum ajungi la Landmannlaugar?

Nu exista o cale usoara de a ajunge in parcarea organizata la baza traseelor din Landmannlaugar. Orice traseu ai avea, ultima parte este drum de pamant, de tip F, asa ca Iti trebuie masina 4×4 (exista insa si busuri 4×4 care ofera transport pana aici), si trebuie sa iti rezervi online din vreme locul de parcare.

Exista mai multe variante de drumuri inspre Landmannlaugar, de dificultati diferite. Cel mai dificil este drumul din sud F208, care presupune cateva traversari de rauri dificile, in anumite cazuri de netrecut fara un jeep de dimensiuni mari. Daca situatia o impune, la fata locului vor fi rangeri, care vor sfatui soferii in functie de masinile cu care vin.

F205, din vest, este deasemenea neindicat soferilor neexperiementati, avind si el traversari de rauri de dimensiuni destul de mari. Cel mai usor drum este cel intitulat din nord (in realitate la o intersectie distanta de cel din vest), cel ales de marea majoritate a turistilor, F26 continuat cu F208). Toate cele 3 drumuri au cam aceeasi distanta de parcurs pe drum de pietris, neastfaltat. Tine cont ca in functie de precipitatii, si chiar inainte de camping is parcare exista un rau de trecut cu masina, daca nu vrei sa parchezi mai departe.

Noi am ales varianta din nord, dupa ce am citit toate informatiile potrivite. Ne-a ajutat si pentru ca noi veneam din vest, deci varianta sudica era peste mana, dar si faptul ca vroiam sa oprim la fantasticul canion Sigöldugljúfur, care este pe F208, imediat dupa ce intri pe aceasta varianta de drum. Este doar un foarte mic ocol, iar canionul si zecile de cascade ce se revarsa in el este un spectacol al naturii.

Urmatorul stop pe drumul nostru spre inceputul traseelor de la Landmannlaugar a fost un vulcan. Da, un mic con perfect de vulcan, pe care poti urca pentru o panorama splendida cu highlands islandez: Stutur Crater.

De altfel, si hotelul ales, Foss Hotel Fludir, beneficia de ape termale, iar in curtea dintre camere, printre stanci vulcanice, erau amenajate cateva jacuzzi-uri cu apa calda, o placere seara cand te intorceai de pe drumuri si carari.

Am dormit in Fludir pentru a merge la Landmannlaugar intr-o excursie de o zi, un mic orasel, poate cel mai aproape de Landmannlaugar, daca peste 2 ore si ceva de condus iti par aproape. Fludir are din plin ape termale, si intr-una din zile am si profitat de ele, mergind la Secret Lagoon, o laguna termala de dimensiuni generoase, inca nedescoperita de turisti, inconjurata de gheizere si sere in care apa calda e folosita pentru incalzire si cresterea legumelor.

Ce poti face la Landmannlaugar?

Surprinzator, poti face mai multe lucruri, nu doar drumetii, desi ele sunt cu siguranta motivul pentru care ajungi aici. Iti recomand inainte de a intra pe trasee sa faci un popas la Mountain Mall. Cum, un mall in mijlocul pustietatii islandeze? Nu, doar asa ii este numele, dar in fapt este un bus 4×4 transformat in magazin, de unde iti poti cumpara de baut, si ceva de mancare, fie doar pentru a avea cu tine pe poteci, fie daca alegi sa stai aici si peste noapte, in campingul amenajat. De asemenea toti aici gasesti si accesorii de campare sau de drumetie.

Si am ajuns la activitatea principala: potecile. Din parcarea de la Landmannlaugar porneste o intreaga increngatura de poteci, mai grele sau mai usoare, mai lungi sau mai scurte, un adevarat loc de joaca intre rauri si culmi colorate in toate nuantele posibile, de la galben, la rosu, verde sau albastru (da, albastru, de altfel un intreg munte se numeste fix asa aici, Muntele Albastru). Alt munte, cu culmi abrupte, in nuante intense de portocaliu, are un nume cat se poate de potrivit: Valul de Sulf.

Daca vrei un traseu de mai multe zile, una din cele mai populare drumetii lungi din Islanda isi are aici unul dintre capete: Laugavegur se numeste si uneste Landmannalaugar si Thorsmork, Valea lui Thor. E recomandat in acest caz sa iti iei transfer de dus si de intors, de la cele doua capete, cu unul din operatorii care asigura acest serviciu, rezervind in prealabil.

Daca esti ca noi, doar in excursie de o zi, sunt o sumedenie de trasee mai scurte sau mai lungi, marcate, de diferite dificultati, dar care au un lucru in comun: iti ofera peisaje care iti taie respiratia, din alta lume.

Intai am inceput cu LAUGAHRAUN LOOP, cred ca cel mai scurt traseu pe care il poti face, ce strabate Laugahraun Lava Field. Dupa vreo ora, cand ajungi la capatul campului de lava, de unde Loop-ul se intoarce inapoi spre parcare, noi am continuat in fata, prin canion, de-a lungul unui parau impartit in mii de brate, pe traseul ce, dupa 3 zile de peisaje fabuloase, te duce la THÓRSMÖRK , Valea lui Thor, timp de cativa kilometri fabulosi de frumosi, si apoi am urcat una din primele culmi, pentru a vedea campul de lava de sus.

Ne-am intors de unde am parasit loop-ul Laugahraun, si am continuat in sus, catre Blue Mountain, muntele albastru ce strajuieste canionul in stanga.

Celalalt hike pe care il poti face este prin partea cealalta a campului de lava, pe Valul de sulf, muntele portocaliu, BRENNISTEINSALDA, dar din lipsa de timp l-am pozat doar de jos pe acesta.

Dupa ce te-ai plimbat dupa pofta inimii pe toate culmile colorate din Landmannlaugar, si te intorci la masina, adu-ti aminte ce inseamna Landmannlaugar in traducere directa: People’s pool. Pentru ca, chiar langa parcare si camping o imensa laguna complet naturala, inconjurata de iarba si muschi verde pe care il mananca alene oi, te imbie la balaceala in ape termale. Un vis!

Unde mananci la Landmannlaugar

Ei bine, mananci ce ai in rucsac, ce ai in masina dupa trasee sau ce iti cumperi din Mountain Mall. Alte surse de mancare sau bautura nu exista. La final de zi insa, dupa ce am parcurs in sens invers partea offroad, am poposit la The Highland Center Hrauneyjar, unde un restaurant confortabil ne-a intampinat cu o cina delicioasa, si cu benzinarie pentru masina incercata pe drumurile F islandeze.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare