Am spus de multe ori cat de mult imi place pe Muntii Macinului, si in Dobrogea in general, nu? Ajungi in sub 3 ore din Bucuresti la baza lor, iar de cand s-a inaugurat noul pod de la Braila ai chiar mai multe optiuni de drum si mai rapide, dar si o gama mai variata de cazari. De-a lungul timpului am testat tot felul de trasee, iar in acest februarie, cu ocazia unui weekend de relaxare pe marginea Lacului Sarat la Braila, am decis sa petrecem o dupa amiaza insorita pe un nou traseu, Povestile Macinului.
Cum este traseul Povestile Macinului?
Este un traseu considerabil mai scurt decat cele catre Culmea Pricopanului sau Varful Tutuiatu, deci potrivit daca ai mai putin timp la dispozitie, cum a fost cazul nostru. Lungimea lui este de aproximativ 6km, si se parcurge in cam 2 ore la pas lejer, cu opriri dese de poze si admirat peisajul, care este la fel de fabulos ca de pe orice traseu din Macin.
Este organizat ca si traseu tematic: din loc in loc pe carare sunt montate placute explicative ale faunei, florei si istoriei geologice a zonei Muntilor Macin, in total 8 placute cu o sumedenie de informatii foarte interesante.
Traseul incepe din satul Greci, de un pic mai sus de Centrul de vizitare a Parcului National Muntii Macin, si este marcat cu punct bleu.
Vei urca intai pe culmile Dealului cu Drum, urmeaza apoi o zona dreapta, pana la un punct unde se bifurca de traseul marcat triunghi rosu, si de acolo incepi o coborare destul de sustinuta, pe alocuri prin padure, inapoi in Greci.
Povestile Macinului e marcat de nivel mediu, dar poate fi parcurs cu usurinta si de copii, iar distanta sa nu tocmai lunga il face perfect pentru o jumatate de zi in familie in natura.
Unde sa te cazezi pentru un traseu prin Muntii Macin?
Chiar daca satul Greci este poarta de acces catre traseele marcate prin Muntii Macin, vei gasi aici putine pensiuni. Poti insa alege sa te cazezi in Braila (noi am stat la Alma Health&Spa), care este mult mai aproape de cand a fost inaugurat noul pod peste Dunare, sau in Galati.