Uzbekistan este una din cele mai interesante si turistice si usor de vizitat tari din Asia Centrala si ascunde adevarate comori de descoperit si experiente de neratat. Citeste itinerariul nostru de o saptamana prin Uzbekistan, de la Tashkent pana la Marea Aral, si inapoi pe Drumul Matasii, si hai sa iti povestesc si ce experiente sa nu ratezi in aceasta aventura.
Viziteaza macar un oras pe Drumul Matasii, dar fiecare dintre ele iti ofera experiente ce merita traite in Uzbekistan
Orasele vechi ale Uzbekistan-ului sunt adevarate salturi in timp, pe vremea caravanelor si hanilor, si sunt principalul motiv pentru care turistii aleg sa viziteze aceasta tara din Asia Centrala.
Khiva este mai departe si mai greu de ajuns, si unii turisti nu au suficient timp pentru a ajunge la ea (vezi idee de itinerariu de o saptamana), dar Samarkand si Bukhara sunt usor de ajuns din capitala, si de altfel in Samarkand chiar aterizeaza zboruri internationale, fiind astfel usor de vizitat.
>> Cauta cazare in Khiva | Bukhara | Samarkand
Dormi intr-o madrasa – experiente inedite de cazare in Uzbekistan
Khiva, Bukhara sau Samarkand sunt pline de foste madrase, adica scoli atat religioase cat si laice, transformate acum in stabilimente turistice: muzee, bazare, restaurante, sali de spectacole in aer liber, dar si hoteluri. Poti astfel dormi intr-o fosta chilie de student, reconditionata modern, si lua micul dejun in curtea madrasei. O astfel de cazare am avut noi in Khiva, o madrasa superba, dotata chiar si cu propria minareta, un hotel care ne-a placut tare mult: New Star Boutique Hotel (rezerva aici), aflat la 2 minute pe jos de poarta de intrare in vechea cetate de pe Drumul Matasii. O alta madrasa in care te poti caza in Khiva este Orient Star Hotel, chiar langa celebra minareta turcoaz neterminata a orasului.
Urca intr-o minareta
Cea mai cunoscuta minareta in care este permisa urcarea turistilor este minareta Moscheii Islam Khoja din Khiva. Cand am fost noi era insa inchis accesul pentru ca se efectuau lucrari de intretinere in interior, insa am avut parte de experienta scarii inguste in spirala fara lumina in Samarkand, unde am urcat in minareta Madrasei Ulugh Beg la apus, un moment fantastic pentru a avea o priveliste cu intreg Registanul cuprins de lumina rozalie a finalului de zi.
Stai in liniste si savureaza macar un apus in Uzbekistan!
Ca in zone desertice cu aer usor prafuit, Uzbekistan are sa ofere celor care il viziteaza niste apusuri fabuloase. Primul cu care ne-am delectat a fost in City Park, cu zgarie norii proaspat construiti in Tashkent pe fundal. A urmat unul deosebit pe fundul Marii Aral, doua in Khiva si Bukhara admira-te de la terase rooftop in timp ce degustam preparate traditionale la un pahar de vin uzbec, si, ultimul, in monumentala Registan, inainte de a urca in minareta.
Fa cumparaturi traditionale in domurile din Bukhara
Ramase de pe vremea caravanelor, domurile destinate comertului sunt perfect reconditionate, si adapostesc magazine de covoare, rochii, caftane, suvenire de tot felul, dar si mirodenii, ceea ce am cumparat si noi pentru acasa. Cele 4 domuri, Toqi Sarrofon, Toqi Telpak Furushon, Tim Abdulla Khan Trading Dome, si Toqi Zargaron, sunt pozitionate in zona istorica, in drumul intre diferite monumente din Bukhara, fiind in acelasi timp pasaje pietonale.
Admira spectacolul de lumini si muzica din piata Registan din Samarkand
Iti recomand sa vizitezi Registan pe indelete si ziua, pentru a putea admira sub stralucirea soarelui nuantele de bleu si turcoaz ale mozaicelor. Dar revino musai si pe seara, pentru a vedea, dupa lasarea intunericului, jocul de lumini colorate si muzica de pe fatadele celor 3 madrase.
Degusta bucataria traditionala uzbeka
Nu poti veni in Uzbekistan fara sa gusti plov (felul lor national, un fel de pilaf facut in tuciuri mari o data pe zi), lagman (taitei cu carne si legume), sau samose umplute cu carne tocata. De altfel, marea majoritate a restaurantelor vor servi si preparate uzbece. Noi am testat si ne-a placut restaurantul Khiva din Tashkent (in laterala hotelului Hyatt), Cafe Terazza (rezervare neaparat pentru apus), un loc cu mancare foarte buna si o priveliste superba cu intreaga Khiva, Zargaron in Samarkand cu priveliste superba asupra moscheii Bibi KHANYM, dar si BibiKHANYM Teahouse, alaturi, cu mese decorate traditional. In Bukhara recomandam un restaurant cu o bucatarie mix rusesc, ucrainean si international, dar un decor colorat superb: Ayvan.
Mergi la piata si bazar!
Daca tot ai pornit pe Drumul Matasii, nu strica o vizita la piata. Cel mai cunoscut bazar al Taskent-ului este Chorsu, o cladire rotunda ca un OZN, un dom cu acoperisul complet din mozaic, in care poti vedea localnicii care vand si cumpara legume, condimente sau carne la tarabele dispuse concentric sub cupola imensa.
Plimba-te cu metroul in Tashkent
Metroul e adevarat obiectiv turistic in capitala Uzbekistanului, si pe buna dreptate. Poti admira statii decorate somptuos cu candelabre, inspirate de cele din Moscova sau St Petersburg, din perioada sovietica, dar si unele mai noi, decorate interesant, futuristic, sau cu mozaice turcoaz precum monumentele pentru care e faimos Uzbekistanul.
Admira Tashkent de sus
Doua cladiri domina acum scena capitalei: turnul de televiziune, unde gasesti si un restaurant rotitor, si hotelul Hilton si cele 21 de etaje ale sale, pe marginea City Park. La etajul 21 este un restaurant amenajat, cu bucatarie fusion asiatica, iar daca chiar te cazezi la Hilton poti vedea orasul de sus chiar din piscina foarte frumoasa a hotelului. Am spus ca doua cladiri domina acum, pentru ca in centrul orasului se construieste de zor, si in curand alti zgarie nori iti vor oferi posibilitatea de a vedea Tashkent cel verde de sus.
Seara in capitala iesi la un spectacol de fantani muzicale
Sunt doua locuri in care poti admira fantanile dansind pe muzica: City Park si Magic City. Noi am poposit la apus pe aleile City Park, si apoi am admirat spectacolul de 10 minute al fantanilor muzicale, care are loc in fiecare zi in sezonul de vara, la ora fixa, de la 19 la 22.
Afla despre cum a fost posibil dezastrul ecologic de la Marea Aral
In 1960 Marea Aral era un corp de apa navigabil, din care locuitorii din zona isi asigurau venitul si mancarea prin pescuit. Decizia URSS de a cultiva bumbac aici, o planta ce necesita o cantitate enorma de apa, mult mai multa decat putea asigura aceasta zona din Uzbekistan, a dus in doar 10-20 de ani la secarea aproape completa a Marii, in prezent din ea ramanind doar cateva lacuri la granita cu Kazahstan. In Muynak este amenajat un muzeu foarte informativ, dar si in cetatea din Bukhara am citit multe lucruri despre acest dezastru ecologic.
>> Citeste despre ce presupune o vizita la Marea Aral in relatarea Parintilor calatori
Plimba-te prin cimitirul barcilor din Muynak
Candva port prosper la Marea Aral, acum orasul Muynak este in mijlocul desertul Aralkum, si lasat fara indeletnicirile principale ale localnicilor, pescuit si fabrica de conserve de peste. Iar barcile ramase in urma apelor isi duc viata in muzeu in aer liber acum, nu pe valuri, iar pe puntile lor ruginite urc turisti temerari si nu marinari sau pescari.
Chiar daca secata, baga piciorul macar in cea care a fost Marea Aral, si mergi, pe jos sau cu masina, pe fostul ei fund de mare
E o excursie greoaie, lunga, cu masina 4×4 pe fostul fund de mare, printre canioane si stanci ascutite, pana la ce a mai ramas din Marea Aral. Pe malul ei, langa plaja intinsa si sarata, este amenajat un camp de iurte, o alta experienta interesanta de avut in Uzbekistan.
Goneste cu trenul de viteza Afrosyiob
Toate trenurile in Uzbekistan sunt confortabile si punctuale, si o modalitate buna si accesibila (si foarte ieftina) de a merge intre orasele de pe Drumul Matasii. O experienta cu adevarat deosebita este insa trenul de mare viteza Afrosyiab, ce leaga Bukhara-Samarkand-Tashkent, si cu care vei goni prin campiile Uzbekistanului cu 230km la ora. Bilete poti rezerva de pe aplicatia Uzrailway Tickets sau direct de la casa de bilete a garii.
>> Cauta cazare in Khiva | Bukhara | Samarkand | Nukus | Tashkent
Viziteaza o necropola
Da, ai citit corect. In Uzbekistan te trimit la cimitir. Dar nu orice cimitir, ci ai cel putin doua care sunt absolut uimitoare. In Republica Autonoma Karakalpakstan, langa Nukus, e aproape obligatoriu un stop la Mizdakhan, una din cele mai mari necropole din Asia Centrala, cu ruine ramase din perioada zoroastriana, fantastice mausolee din epoca timurinda, si fiind insa pana in prezent un loc sacru folosit. Pe dealul de alaturi, inspre granita cu Turkmenistan, care este la doar cativa kilometri, poti zari si silueta fortaretei Gyaur-Qala, construita in secolul 3 BC.
Iar in Samarkand, o alta necropola faimoasa este obiectiv turistic important. Pe numele ei Shah-i-Zinda contine o serie de morminte stravechi decorate cu poate cele mai delicate mozaice din tot Uzbekistanul. Se gaseste la aproximativ 20 de minute de mers pe jos de faimoasa piata Registan.
Urca intr-un Turn al Tacerii si exploreaza ruine antice ale cultului zoroastrian
Chiplik Kala a fost unul din cele mai impresionante locuri vizitate de noi in Uzbekistan. Pe drumul prin pustiu dintre Nukus si Khiva, acest Turn al Tacerii, construit in perioada in care a luat nastere in aceasta zona cultul zoroastrian, pe varful unui deal, domina categoric peisajul.
Cam acestea sunt doar o parte din experientele pe care le poti avea intr-o excursie prin Uzbekistan, aceasta tara fabuloasa din Asia Centrala. Intreg traseul nostru, pe zile si cu ce am ales ca mijloc de deplasare intre locatii, l-am detaliat intr-un post separat.
>> Cauta cazare in Khiva | Bukhara | Samarkand | Nukus | Tashkent