Travelista.ro Exit Reader Mode

In vizita la Padurea Caraorman, in Delta Dunarii

Inca de acum mai multi ani, cand am vizitat Padurea Letea, ne-am dorit sa revenim pentru a ii vedea „sora”, si anume Padurea Caraorman, aflata in comuna Crisan din Delta Dunarii. Anul trecut am ajuns in Delta pe bratul Chilia Veche, si nu se preta ca distanta, dar anul acesta ne-am ales cazarea chiar in Crisan (la Lebada Luxury Resort – rezerva aici), pentru a ajunge aproape la obiectul vizitei noastre.

Cum ajungi la Padurea Caraorman?

Padurea Caraorman se afla pe grindul si in periferia satului cu acelasi nume. La el poti ajunge cu barca din practic orice zona a Deltei, dar de exemplu din Crisan faci destul de putin, in jur de jumatate de ora. Este in lucru acum si un drum de masina, ce leaga comuna Crisan de satul Caraorman (via un scurt transfer peste un canal cu un bac de masini mici).

Din micul port din Caraorman, aflat chiar langa ruinele vechii fabrici de sticla din perioada comunista, ce nu a functionat niciodata, si din care au mai ramas doar stalpii de beton in picioare si nevanduti la fier vechi, o masina de teren te va prelua si te va conduce pe langa alte ruine, ale unor blocuri construite, in aceeasi perioada, pentru muncitorii ce urmau sa vina aici pentru fabrica, si pe langa casele cochete si ingrijite in care locuiesc cei aproximativ 180 de locuitori din Caraorman, marea majoritate lipoveni (motiv pentru care indicatorul de intrare in sat este scris cu caractere chirilice), pana la poarta si gardul ce marcheaza intrarea in rezervatia naturala Padurea Caraorman.

Ce poti vedea in padurea Caraorman?

Drumul inspre padurea de stejari te duce intai peste dune de nisip, unele inalte si de 7-10 metri. Drumul (de fapt intreg grindul Caraorman) este integral din nisip, asa ca doar cu o masina 4×4 puternica se poate parcurge. Din motive obiective, momentan accesul in rezervatie se face doar in aceasta formula, si nu independent, pe jos.

Spre deosebire de Letea, unde i-am cautat in van, dat fiind faima lor, in ora petrecuta in padurea Caraorman am vazut si multi cai, ceea ce a fost o distractie in sine!

Noi am fost la jumatatea lui februarie, si am fost singurii turisti din acea zi. Si primii din ultima luna. Asa ca am avut intreaga padure doar pentru noi, si am putut sa o vizitam in ritmul nostru. Intai am oprit la „cei trei frati”. Trei stejari seculari, care, se zice din batrani, au crescut pe locul unde 3 cazaci au fost prinsi si omorati.

Urmatoarea oprire nu este impresionanta vizual, dar are o importanta geografica. Un stalp de beton, pe jumatate vopsit in galben, marcheaza fix centrul Deltei Dunarii, in varful unei dune de nisip.

A venit apoi momentul stopului celui mai interesant: la umbra unui stejar „ingenunchiat”, botezat astfel de localnici datorita celor doua crengi gigantice ale sale ce se odihnesc proptite de pamant, este o reproducere dupa Masa Tacerii lui Brancusi, pe care am avut ocazia sa o admiram de mai multe ori in drumurile noastre prin Targu Jiu. Nici nu se putea un mod mai interesant de a aniversa Ziua lui Brancusi, 146 de ani de la nasterea marelui sculptor roman. Alaturi se gaseste si o fantana frumos decorata, si impodobita si cu o mica poezie.

Ultimul stop a distrat copiii cel mai mult: la iesirea din rezervatia naturala soferul nostru, la cererea noastra, a cautat cea mai inalta duna de nisip din zona, pentru a admira „de sus” satul, padurea, si pentru a lasa copiii sa zburde in sus si in jos pe nisip. Lor le-a amintit de Namibia, dar chiar daca nu o poti compara ca inaltime si grandoare si dimensiune, mica zona de dune din Caraorman are un farmec aparte.

>> Citeste si despre Padurea Letea
>> Vezi oferte la Lebada Luxury Resort
>> Alte cazari testate de noi prin Delta Dunarii: Green Village | Peninsula Resort | Limanu | Gura Portitei