Anul trecut ne-a lipsit incursiunea anuala prin Delta Dunarii, dar am recuperat anul acesta, in ultimul weekend de vacanta de vara, la jumatate de septembrie. Delta toamna e minunata, vremea e deobicei stabila, tantarii au mai plecat de pe canelele ei, si impreuna cu ei si turistii s-au rarefiat. De data aceasta am vrut sa vizitam o zona mai indepartata a deltei: Chilia Veche si bratul ei, la granita Romaniei cu Ucraina.
Cum ajungi la Chilia Veche in Delta Dunarii?
Delta Dunarii nu este intotdeauna usor de accesat, iar primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa stabilesti cum vei ajunge la destinatie. In cazul de fata, Chilia Veche la prima vedere pare usor de ajuns. Cea mai mare asezare rurala din delta este legata cu un drum auto de 70 de km de restul Romaniei. Dar lucrurile nu sunt insa chiar atat de usoare. Ca sa ajungi pe drumul judetean 222N, ce apoi se transforma in DC1 (drum comunal), trebuie sa treci cu bacul la Tulcea inspre suburbia Tudor Vladimirescu. Bacul auto circula o data pe ora, dureaza 5 minute traversarea Bratului Sf Gheorghe, si, in functie de sezon, poate trece ultima data la 17:00 maxim pe dupa amiaza.
Daca ai depasit cele aproape 4 ore din Bucuresti pana in Tulcea, si ai prins bacul spre Tudor Vladimirescu, tot ce te mai desparte de Chilia Veche sunt cei 70 de kilometri de-a lungul bratului Tataru si a granitei cu Ucraina (vei trece pe langa un post de frontiera, unde va trebui sa arati cartea de identitate pentru a te identifica). 70 de kilometri poate parea putin, dar acest drum este supranumit, dupa inclinatie, fie cel mai prost drum din Romania, fie „safari” de Romania. Partea cu „cel mai prost” nu este o bucurie: este un drum de pietris, care te va zdruncina, si pe care trebuie sa mergi destul de incet pentru a pastra controlul volanului. Partea de „safari” insa este o surpriza placuta: e atat de putina populatie umana aici incat animalele deltei sunt la ele acasa – vei vedea vulpi, fazani, chiar si caprioare, aceasta pe langa cirezile de vaci si caii care traiesc aici aproape in salbaticie.
Daca nu vrei insa un drum asa „aventuros”, poti opta pentru varianta de transfer pe apa din Tulcea, fie cu feriboturile NAVROM, cu program regulat, fie cu curse rapide, particulare, care au un program mai flexibil (este necesara rezervare in prealabil pentru orice fel de transport pe apa inspre Chilia Veche). Cursele cu barci rapide dureaza aproximativ o ora din Tulcea pana in Chilia Veche.
Ce poti face la Chilia Veche?
Porneste pe canale prin Delta Dunarii
Ei bine, esti in delta, deci canalele te asteapta la o plimbare cu barca. De fiecare data cand ajungem in Delta Dunarii incercam sa descoperim un alt locsor al ei, si de data aceasta am ales sa ne plimbam pe cateva lacuri (printre care Lacul Babina si Lacul Miazazi), si am avut noroc sa vedem zeci de pelicani si de lebede, alaturi de cormorani si starci, locatarii Deltei Dunarii.
Pranzul l-am luat intr-un sat in care pana acum nu mai ajunsesem: Mila 23, pe un ponton, testind gastronomia locala, bazata pe peste. E o experienta de avut in Delta, si recomand si aici, la mila, dar si la Letea, o alta excursie minunata in Delta Dunarii, loc in care poti ajunge de asemenea usor din Chilia Veche. Alta posibila excursie cu barca de o zi, din Chilia Veche, este catre Sulina.
Ia o la pas prin Chilia Veche
Cea mai mare asezare rurala din Delta Dunarii nu are foarte multe de oferit turistilor, dar sunt cateva lucruri care merita un popas: a doua cea mai inalta biserica din Romania este aici (Biserica Sf Arhangheli – momentan in renovare, dar turlele ei de 45 de metri inaltime sunt tot impresionante), si colorata Biserica lipoveneasca, in albastru si galben intens.
Pe langa aceste doua puncte de referinta, nu ratati sa admirati casele de lemn cu arhitectura specifica, barcile colorate ale pescarilor, dar si bacul pe sfoara, ce transporta utilajele agricole ale localnicilor pe Insula Tataru de vizavi de sat.
Admira apusul pe faleza din Chilia Veche
Toate apusurile in Delta Dunarii sunt speciale, dar in Chilia Veche poti urmari un apus impartit de doua tari, pentru ca de pe faleza din Chilia Veche vezi asezarile de peste Dunare, din Ucraina. Pontonul Navrom, unde acoseaza feribotul din Tulcea, este locul perfect pentru a admira sfarsitul portocaliu al zilei.
Viziteaza Manastirea Stipoc, singura manastire din Delta Dunarii
De la iesirea din Chilia Veche, un drum de pamant de 12 kilometri te va duce, de-a lungul Canalului Stipoc, pana la Manastirea cu acelasi nume, o manastire retrasa cu o curte plina de flori, pe malul apei. Nu doar curtea este frumoasa, ci mai ales bisericuta de lemn, cu turle aurii, parca special construita ca o miniatura.
Unde am oprit pe drum spre si de la Chilia Veche?
Dupa cum am povestit la inceput, drumul spre Chilia Veche (din Bucuresti) poate fi o provocare. La dus nu am oprit nicaieri, stresati ca vom pierde ultimul bac de la Tudor Vladimirescu, dar la intoarcere am luat-o usor. Intai am oprit pentru un pranz delicios, cu bucate dobrogene, la un restaurant nou descoperit de noi in Tulcea pe faleza, La Liman.
Dupa inca vreo ora si ceva de drum, se simtea nevoia unei noi pauze, si am ales sa oprim sa vizitam ruinele Orasului de Floci, singurul oras medieval din Romania peste care nu s-a suprapus nicio asezare moderna, aflat in Ialomita, aproape de locul de varsare a raului Ialomita in Dunare, langa comuna Giurgeni. Numele sau face referire la lana oilor, iar sapaturile arheologice au adus la lumina necropole, case de piatra si biserici, iar acum este amenajat un traseu printre ele, dar si un mic muzeu ce adaposteste obiecte gasite de arheologi. Orasul (sau Targul) de Floci este de asemenea locul de nastere al lui Mihai, fiul lui Pătrașcu cel Bun, care va deveni ulterior Mihai Viteazu, lucru comemorat de o statuie peste drum de situl arheologic.
Unde ne-am cazat in Delta Dunarii la Chilia Veche?
Mereu in delta cautam cazari construite in spiritul zonei, cu acoperis de stuf si detalii in alb si bleu, cu lemn si decor integrat in peisaj. Si fix acest lucru l-am gasit la Limanul Resort, o pensiune in mijlocul Chilia Veche, case de lemn cu camere simple, dar confortabile, si o curte plina de vegetatie, dar si cu vedeta- piscina in mijloc.
Mancarea a fost simpla, dar gatita in stil local, si copiii s-au bucurat de curtea mare. Daca tot vorbim de copii, trebuie sa stiti ca sunt primiti doar cei mai maricei, de la 7 ani in sus.
>> Cauta alte cazari in Chilia Veche
>> Citeste alte idei despre locuri de explorat in Delta Dunarii: Peninsula Resort si Murighiol | Sulina | Gura Portitei