Travelista.ro Exit Reader Mode

Zile fara de intuneric pe Artic Coast Way in Islanda

Coasta de nord din Islanda este mangaiata de Cercul Polar (dar doar insula Grimsey trece dincolo de el inspre nord), iar punctul cel mai nordic este farul Hraunhafnartangi, ce pazeste Artic Coast Way, un traseu aparte de roadtrip prin tara ghetii si a focului, departe de hoardele de turisti. Atractii aici sunt nenumarate (6 peninsule, 21 de sate pescaresti si nici mai mult nici mai putin de 18 piscine termale, dar si o sumedenie de drumetii sau posibilitati de a vedea balene), iar noi am parcurs coasta in cateva zile, si am incercat sa vedem cat mai multe!

Am intrat pe Artic Coast Way la Arctic Henge

Desi ruta oficial incepe un pic mai jos, din estul Islandei, noi am venit dinspre Diamond Circle, alt traseu faimos al insulei, si am intrat pe coasta de nord direct la unul din cele mai celebre monumente ale sale: Arctic Henge. Ca si predecesorul sau antic, Stonehenge, recent construitul, dar nu mai putin impresionantul Arctic Henge, este proiectat sa capteze razele soarelui si sa proiecteze umbre in locuri precise si la momente precise in timp.

Imensele arcuri de piatra sunt construite pe o colina deasupra micului sat pescaresc Raufarhöfn, poate cea mai nordica si indepartata asezare din Islanda.

Am stat peste noapte la hotelul Nordurljos, cu terasa sa panoramica asupra portului, o alegere foarte potrivita aici, departe in nord.

>> Cauta oferte la hotelul Nordurljos in nordul Islandei

Farul de la Hraunhafnartangi, cel mai nordic punct de pe insula principala din Islanda

Chiar pe marginea cercului polar sta farul Hraunhafnartangi, la care poti ajunge intr-o plimbare pe langa oceanul rece si care vegheaza, doar in sunetul pescarusilor, Arctic Coast Way.

Stancile de la Hvalsvík, un stop mic pe Arctic Coast Way

Parcheaza masina in mica parcare organizata pe marginea drumului de pietris (aceasta portiune de Arctic Coast Way este accesibila doar vara), si mergi intr-o mica drumetie pana pe plaja, pentru a admira formele interesante ale stancilor de la Hvalsvík. Noi am prins ploaie si vant in aceasta parte a traseului nostru (nu e ceva neobisnuit in aceasta parte nordica a Islandei), iar peisajul era cu atat mai fioros.

Opreste-te din loc in loc, unde sunt amenajate popasuri sau parcari – Artic Coast Way este impresionanta din orice unghi!

De fiecare data cand am avut unde, am oprit pentru a inspira aerul arctic, pentru a admira plajele si muntii , pentru a vedea pasarile polare ce isi au casa aici!

Canionul Ásbyrgi, o minune a naturii

Un canion abrupt, in forma de potcoava, te asteapta sa ii descoperi peisajele aparte, la cativa kilometri de coasta. Drumetii sunt o sumedenie pe aici, dar noi, din lipsa de timp, am ales doar una scurta, pana la lacul din capatul cel mai indepartat al canionului.

Prapastiile de la Hringsbjarg, pe peninsula TJORNES, un loc bun de admirat puffini

Intre mai si jumatatea lui august, in Islanda se intorc, de pe ocean, cele mai haioase pasari din zona arctica: puffinii! Noi i-am mai vazut doar in Insulele Feroe; pana acum in Islanda nu au vrut sa ni se arate. De aceea drumetia de-a lungul stancilor si prapastiilor de la Hringsbjarg nu ne-a oferit doar peisaje fantastice cu oceanul si lunga plaja Fjallahöfn, ci ne-a prilejuit si o intalnire cu simpaticele pasari.

Husavik, capitala mondiala a balenelor

De data aceasta am oprit doar pentru un pranz si o mica plimbare prin port, dar cu alte ocazii ne-am imbarcat la bordul unui vas de lemn nu pentru a vana, ca in trecut, ci pentru a admira blanzii giganti ai oceanelor, balenele. Tot in port este amenajat si un mic muzeu al balenelor, foarte interesant de vizitat.

>> Cauta cazari faine in Husavik

GeoSea, piscina cu apa termala de deasupra oceanului

Spuneam ca sunt nu mai putin de 18 piscine geo termale pe Arctic Coast Way, si iata ca am poposit deja la prima, la GeoSea, deasupra Husavik, un loc cu adevarat fantastic pentru a te relaxa in ape calde in sunetul pescarusilor si al valurilor. Atentie: e un loc foarte popular asa ca fa-ti rezervare din timp!

>> Husavik, GeoSea, peninsula Tjornes si canionul Ásbyrgi sunt incluse si in Diamond Circle, alt traseu marcat de roadtrip din Nordul Islandei, despre care am povestit in detaliu in articolul dedicat.

Svalbard din Islanda

De mult vrem sa ajungem in Svalbard cel mai de sus de Norvegia, dar iata ca am ajuns doar in Svalbard de Islanda, adica Svalbarðeyri, cu farul sau portocaliu intens si privelistile absolut superbe peste Eyjarfjörður, fiordul ce il separa de Akureyri.

>> Am zarit din masina si cateva cazari faine in Svalbarðeyri.

Imediat dupa ce iesi din Svalbard poti opri si la un punct de panorama, deosebit de frumoasa asupra orasului in care vei intra imediat tinind in continuare drumul ce ocoleste fiordul, Akureyri.

Akureyri, capitala Nordului

Al doilea oras ca marime din Islanda este Akureyri, supranumit si capitala Nordului, este un loc tare placut de promenada printre casutele cochete si pe faleza sa, de-a lungul fiordului, pe langa Centrul Cultural Hof si arhitectura sa interesanta.

>> E si un loc bun in care sa te cazezi.

Dalvik, Ólafsjörður, alte stopuri scenice pe Arctic Coast Way

Din pacate am oprit doar cate un pic, pret de o poza si o panorama, dar am reveni cu drag in ele pentru a le explora mai pe indelete, sunt zone frumoase de unde poti porni inspre micile insule din nord, sau si la drumetii pe coamele ce inconjoara fiordurile.

Heðinsfjörður, un fiord nelocuit de o frumusete aparte

Unul din cele mai frumoase hike-uri pe care l-am facut pe Arctic Coast Way (si cred ca cel mai lung) a fost cel de-a lungul Heðinsfjörður, un fiord nelocuit (sunt doar cateva cabanute de vacanta de-a lungul lui, dar in trecut erau aici ferme), intai cu o laguna, si apoi dupa inca cativa kilometri ajungi pe o superba plaja cu pietricele, inconjurata de munti ascutiti, un peisaj fioros si senzational, mai ales in mai, cand pe culmile muntilor inca era destula zapada.

Siglufjörður, urmatorul nostru popas de mai lunga durata pe Arctic Coast Way

Vazusem din poze ca Siglufjörður este un orasel tare frumos, dar nu avem sa realizez exact cat de frumos decat atunci cand am ajuns in el. Este posibil cea mai frumoasa asezare in care am ajuns in Islanda, cu casele sale de lemn, colorate, si inconjurat de niste munti extrem, dar extrem de scenici.

Inca de cand ajungi deasupra fjordului, ti se va infatisa oraselul in toata splendoarea sa colorata.

Nu uita nici sa te opresti la Muzeul heringului, pentru a invata despre vremuri apuse, pe cand pescuitul de hering era principala ocupatie din Siglufjordur.

Dar si doar o plimbare prin oras este superba, pe malul fjordului or printre casutele sale colorate.

Apoi poti porni agale in sus, pe versantul din stanga, pana la o cascada a carui vuiet se aude in intreg orasul, si in continuare, cu privelisti fabuloase spre muntii, in mai inca inzapeziti. Deasupra orasului este amenajata si o partie de ski, si pana chiar in mai la sfarsit este posibil heliski cu vederi la fjord.

Ne-am cazat la Siglo Hotel, unul din cele mai frumoase hoteluri testate de noi in Islanda. Ne-am bucurat de peisajul cu oraselul si fiordul, vazut de la fereastra camerei noastre, dar si de mica piscina cu apa calda, de pe marginea apei oceanului, in care ne-am petrecut diminetile si serile.

>> Rezerva si tu Siglo Hotel

Am continuat in ultima noastra zi pe Arctic Coast Way roadtrip-ul, ocolind Tröllaskagi, peninsula trolilor, si oprind la Grafarkirkja, cea mai veche biserica din Islanda

De-a lungul fjordurilor si printre munti, deasupra marii si peste campii, Islanda e o placere sa o parcurgi intr-un roadtrip. Am oprit cat de des am putut, si am avut unde, langa faruri ori ferme islandeze, la baza munteui sau buza oceanului, cat timpul ne-a permis. O placere!

Un stop mai mare l-am facut la Grafarkirkja, o bisericuta de lemn, cu acoperis de iarba, la cativa metri de fiord, in fapt cea mai veche biserica din Islanda, un loc parca desprins din basme.

Blonduos, si o altfel de biserica

Urmatorul stop a fost tot o biserica, insa una cu o cu totul alta infatisare, cu o arhitectura modernista, dar in acelasi timp cu forme inspirate din relieful inconjurator.

Hvitserkur, ultimul nostru stop pe Arctic Coast Way, fantastica stanca in forma de rinocer ce iese din apa oceanului

Una din cele mai faimoase stanci din Islanda este Hvitserkur, o imensa piatra ce iese din apele oceanului, un loc frumos de plimbare. In plus, pe plaja de vizavi se gaseste la odihna una din cele mai mari colonii de foci din Islanda, pe care ne-am bucurat sa o putem admira (mai ales dupa intalnirile cu multe-muuuulte foci din Namibia, tot pe malul Atlanticului, dar mult mai jos).

Arctic Coast Way continua inca un pic, pana la Hvammstangi, dar noi a trebuit sa ne despartim de ea, si sa ne continuam drumul, pe Ring Road 1, prin vestul Islandei, spre Reykjavik, (unde ne astepta o rezervare pe seara la Sky Lagoon, noua piscina termala din capitala Islandei, o vizita pe dimineata la un vulcan un pic nervos si cateva explorari prin Peninsula Reykjanes inainte de a ne intoarce acasa).