In februarie am schiat in Borovets (una din putinele destinatii de ski deschise in acest sezon pandemic de iarna in Europa), dar am facut si o frumoasa drumetie de iarna spre varful Aleko, de la statia de sus a gondolei, de la Yastrebets. Atunci ne-am promis sa revenim in vara aici, sa facem si un traseu pe caldura din partea aceasta, ca tare ne-a placut, tot intr-o vara, acum cativa ani, in partea cealalta a muntelui, la cele 7 lacuri de pe Rila. Asa ca in primul weekend, canicular, de august, am ajuns in zona. De fapt la Belchin, dar duminica dimineata la prima ora eram la statia de jos a gondolei din Borovets, gata sa pornim la drum pe traseul de vara, inspre varful Musala, incercind sa parcurgem cat mai mult din el, cu copiii. Cum socoteala de pe panoul oficial nu se pupa neaparat cu realitatea unei drumetii cu copiii, am reusit sa ajungem doar pana la lacul Aleko, trecind pe la Cabana Musala, si am ramas cu promisiunea de a reveni pentru a cuceri si varful.
Cum ajungi la inceputul traseului spre Cabana si Varful Musala?
Varful Musala cu cei 2925m ai sai este cel mai inalt punct din peninsula Balcanica. Dar desi un aproape 3-miar, nu este un varf imposibil de ajuns. Acest lucru deoarece gondola Yastrebetz, cu un traseu de aproape 5km, te duce, in aproximativ 20 de minute, si cu o statie intermediara (inchisa vara) la 2369m altitudine fara niciun efort. De acolo, in 6 ore ai ajuns la varful Musala, si inapoi. Atentie: ultima gondola va porni inapoi inspre statiune la 17:30. Daca o ratezi, exista insa un traseu pe jos pana in Borovets, dar destul de lung (aprox 15km) despre care poti citi in articolul nostru despre drumetia de iarna spre varful Aleko, cand l-am parcurs in intregime.
Cum este traseul spre varful Musala? Popasuri obligatorii: Cabana Musala si lacurile sale, Lacul Aleko si Refugiul Everest
In jurul statiei de sus, de la Yastrebets, sunt cateva cabane unde poti manca si bea, si admira in liniste peisajul.
De la statia de sus a gondolei vei porni agale, cu doar 20-30 de metri diferenta de nivel, inspre Cabana Musala. Aceasta portiune de traseu este aproape dreapta, cu peisaje frumoase inspre padurile de pin sau inspre Varful Musala ori Varful Deno. Timpul oficial este de 45 de minute pana la aceasta escala a traseului, si vei trece pe sub nu mai putin de doua telescaune ce deservesc partiile de ski iarna. Traseul este bine marcat si intretinut. Noua ne-a luat in jur de o ora cu copiii, cu pauze de poze, admirat furnici si mirosit flori. Estimez ca fara ei nu ne lua mai mult de 30-40 de minute, cu tot cu cateva poze, poate chiar mai reusite decat ce am facut in familie.
Cabana Musala (2389m), chiar pe malul lacului cu acelasi nume (in fapt un lac mare inconjurat de mai multe lacuri mici) este unul dintre locurile pe traseu de unde iti poti cumpara ceva de baut ori de mancare. Lacul Musala, cu varful Musala deasupra, este un peisaj minunat pentru cateva momente de tras sufletul. Tot aici poti admira unul din cele mai vechi refugii din Balcani, o cabanuta veche de peste 100 de ani.
De la lacul Musala traseul porneste vertiginos in sus, peste bolovani. Urci vreme de cateva zeci de metri, iar apoi revii pe o poteca, tot ascendenta, mai domoala. Vei avea de la capatul urcusului abrupt o priveliste minunata cu cabana si lacurile ei, si imediat vei mai da peste un lac micut, pe partea dreapta.
Cam in jumatate de ora vei ajunge pe malurile cristaline ale unui alt lac, Lacul Aleko, punctul nostru final (nu mai prindeam telecabina la intoarcere). Lacul Aleko (Alekovo Jezero) de sub varful Aleko este situat la 2605m altitudine, si este cu adevarat o frumusete
De aici traseul va mai trece pe langa doua lacuri. Pana la refugiul Everest (2720m) si Ledeno jezero (Lacul inghetat – 2711m) vei mai face aproximativ 45 de minute, de urcare sustinuta, iar pana pe varf te asteapta doua trasee, cel de iarna, cu lanturi, sau cel mai lung, de vara, usor ocolit si mai netehnic, ambele luindu-ti cam 30-45 de minute.
Unde te poti caza pentru drumetia spre Cabana Musala si Lacul Aleko, sub Varful Musala, sau alte drumetii pe muntele Rila?
Bineinteles, cel mai usor este sa te cazezi in Borovets, de unde vei ajunge pe jos la statia din statiune a gondolei. De fiecare data cand am venit iarna aici, am ales sa facem asa, din ratiuni de carat cat mai putin echipamentul sportiv, si de lipsa locuri de parcare in sezonul de ski, iar hotelul nostru preferat este chiar pe partii, Hotel Rila.
De data aceasta am ales sa ne cazam in Belchin, la aproximativ 15 minute distanta cu masina, pentru a putea beneficia si de apele termale de aici. Am ales sa stam la SPA Complex Belchin Garden (vezi oferte). Citeste in articolul dedicat despre cum a fost cu copiii la SPA Complex Belchin Garden.
Nici Sofia nu este o optiune rea de cazare, este doar la o ora si ceva de Borovets distanta, si iti ofera o sumedenie de locuri de vizitat, un muzeu foarte fain de copii, restaurante delicioase si chiar inca un munte intreg, muntele Vitosha si traseele de pe el. In Sofia noi stam de fiecare data la Sense Hotel.
>> Vezi si alte oferte de cazare in Belchin | Borovets | Sofia | Samokov | Sapareva Banya