Iata ca, intr-un weekend insorit de inceput de septembrie, ne-am regasit iar, echipati bine de mers pe munte, in inima Bucegilor. Daca anul asta am ajuns cu copiii de la Piatra Arsa la Babele si Sfinx, la Podu cu florile si ne-am invartit intre cote cand am dormit sus pe munte la Stana Tarle, de data aceasta am pornit doar in doi, pentru un traseu un pic mai lung: am pornit de la Pestera inspre Cascada Obarsia Ialomitei, si apoi la Varful Omu. Intoarcerea, pentru ca am fost cazati la hotel Pestera, am facut-o via Babele si Sfinx.
Cat a durat si cat de greu este traseul de la Pestera la Varful Omu?
Am pornit la prima ora a diminetii, si am avut avantajul de a fi deja la 1600m, pentru a evita aglomeratia ce se formeaza dupa 11 pe traseele populare din Bucegi. In total, tot traseul Pestera-Obarsia Ialomitei-Vf Omu-Vf Bucura-Babele-Pestera ne-a luat 7h20, cu pauze de poze, de odihnit la soare si de un pranz la Cabana Omu.
Pana la cascada Obarsia Ialomitei drumul este doar cu cateva portiuni de urcare sustinuta, dar dupa cascada, pana aproape de Varful Omu ai doua portiuni mai lungi de urcare abrupta. In total, de la Pestera pana la Vf Omu ai o differenta de nivel de aproape 1000m. De la Omu in continuare pana la Babele traseul este usor, aproape drept (un pic in jos), iar de la Babele la Pestera este doar de coborare, usor.
O varianta mai usoara pentru a ajunge la Vf Omu este cu telecabina, fie cea din Busteni, fie cea de la Pestera, care te lasa amandoua la Babele si Sfinx, pe platoul Bucegi.
Cascada Obarsia Ialomitei, primul popas inspre Varful Omu
Primul popas l-am facut dupa vreo ora de la inceputul traseului, la frumoasa cascada Obarsia Ialomitei, din valea de origine glaciara cu acelasi nume. De aici izvoraste raul Ialomita, si cu o cadere de apa de aproape 100 de metri, este a doua cea mai inalta cascada din Romania.
O cabana intre stanci pe cel mai inalt varf din Bucegi: Varful Omu si 2507m altitudine
Dupa un urcus sustinut pe un traseu abrupt, dar nu foarte lung, iata-ne ajunsi pe acoperisul Bucegilor. Pe varful Omu cabana este construita intre bolovanii giganti, la 2507m, unul dintre cele mai inalte varfuri din Romania, si cel mai inalt din Muntii Bucegi.
Ne-am tras sufletul si am admirat privelistea. De o parte vezi pana jos in Busteni si varful Costila, iar de partea cealalata inspre cabana Malaiesti si pana hat la vecinii cei stancosi, Piatra Craiului.
O ciorba de legume si un vin fiert, si eram gata de a doua parte a traseului.
Vecinul mai putin faimos, Varful Bucura sau Varful Ocolit
La nici 5 minute de coboras si urcus de la Omu se afla un alt varf peste 2500m. Varful Bucura, ce mai este numit si Varful Ocolit, din motive evidente. Lumea il „uita”, cautind vecinul cel faimos. Noi nu l-am ocolit insa, si bine am facut, de sus de la cei 2503m ai sai ai o priveliste simpatica, cu bolovanii de pe Omu si cabana inghesuita intre ei.
Agale de la Varfu Omu inspre platoul Bucegi, Babele si Sfinx
De la Omu inspre Babele pornesti pe un traseu aproape drept, agale, pe sub stanci perpendiculare, si cu o panorama deosebita in toate directiile. Drumul este usor, dar iti ia in jur de o ora si jumatate, la coborare, la pas molcom cu multe opriri de poze. Dupa cum anticipasem, trecut de pranz deja, pe platoul Bucegi era mare aglomeratie. Am admirat doar de la departare silueta Sfinx-ului si a Babelor, ne-am adus aminte de traseul facut cu copiii la inceput de vara, si ne-am gasit un loc insorit departe de agitatie pe panta de sub platou.
De la Babele la Pestera, la vale pe ultima bucata de traseu
Intoarcerea la hotel Pestera a fost doar la vale, o coborare sustinuta, insa nu dificila, pana in dreptul casei de jos a telecabinei Babele-Pestera. Am revenit la hotel pe dupa amiaza, pentru o odihna binemeritata!